Τα συμπεράσματα από την άρτια ημερίδα που διοργάνωσε παρουσία ειδικών
Μυστικά και συμβουλές για την πιο αποτελεσματική απορρόφηση των κονδυλίων που φέρνει στην χώρα μας το νέο ΕΣΠΑ (Προγραμματική Περίοδος 2014 – 2020) αποκαλύφθηκαν στην επιτυχημένη, σχετική ημερίδα που διοργάνωσε στο δημαρχείο της πόλης ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής.
Στις παρουσιάσεις των ειδικών επιστημονικών συνεργατών υπουργείων και φορέων, που καλούνται να διαχειριστούν το νέο χρηματοδοτικό πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναλύθηκαν διεξοδικά οι στόχοι, οι κατευθύνσεις και οι τρόποι εκμετάλλευσης του Προγράμματος, εξάγοντας συμπεράσματα που αποτελούν απαραίτητο εργαλείο για κάθε δήμο και δημοτική αρχή που θέλουν να διεκδικήσουν έργα για τις πόλεις τους.
Βασικό μήνυμα: το νέο ΕΣΠΑ αλλάζει και σε φιλοσοφία και σε στόχευση χρηματοδότησης. Έργα που στηρίζονταν από το μέχρι τώρα πακέτο δεν είναι επιλέξιμα στη νέα Προγραμματική Περίοδο. Για αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη αιρετοί, υπάλληλοι, όλοι όσοι εμπλέκονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο ΕΣΠΑ, να επιμορφωθούν για να νέα δεδομένα, πόσο μάλλον όταν οι επιδόσεις της χώρας μας στην απορρόφηση του Προγράμματος που τελειώνει, δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές, όπως απέδειξαν με τα στοιχεία που παρέθεσαν στην ημερίδα οι ειδικοί.
Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής έκανε την αρχή. Πρωτοπόρος, ανοίγει τον φάκελο «νέο ΕΣΠΑ», σε ένα forum συζήτησης το οποίο, όπως εξήγγειλε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος της πόλης Νίκος Μπάμπαλος, θα είναι διαρκές για την ενημέρωση όχι μόνο των υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου, αλλά και όλων των δήμων της Αττικής.
Τι προβλέπει το νέο ΕΣΠΑ
Το ΕΣΠΑ αλλάζει, λοιπόν, με τη μερίδα του λέοντος της χρηματοδότησής του να πηγαίνει στη στήριξη νέων δράσεων. Οι δήμοι, απέναντι στη νέα πρόκληση, πρέπει να ετοιμαστούν με ώριμες μελέτες για να απορροφήσουν κονδύλια και να υλοποιήσουν αυτές τις δράσεις. Πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ περιμένουν να χορηγηθούν στις ανάλογες προτάσεις, σε μια εποχή οικονομικής κρίσης που, όπως ομολογούν όλοι, ούτε σεντ δεν πρέπει να πάει χαμένο.
Ένδεκα είναι αυτές οι νέες δράσεις που στηρίζονται μέσα από τη νέα Προγραμματική Περίοδο. Αυτές είναι:
Ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας
Ενίσχυση της πρόσβασης, και χρήσης και ποιότητας, των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας
Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, του γεωργικού τομέα (για το ΕΓΤΑΑ), και της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών (για το ΕΤΘΑ)
Ενίσχυση της μετάβασης προς την οικονομία χαμηλού εκπομπών ρύπων σε όλους τους τομείς
Προώθηση της προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές, της πρόληψης και της διαχείρισης του κινδύνου
Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων
Προώθηση των βιώσιμων μεταφορών και απομάκρυνση των σημείων συμφόρησης σε σημαντικά δίκτυα υποδομών
Προώθηση της απασχόλησης και υποστήριξη της κινητικότητας των εργαζομένων
Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της καταπολέμησης της φτώχειας
Επένδυση στην εκπαίδευση, τις δεξιότητες και στη δια βίου μάθηση
Βελτίωση της θεσμικής επάρκειας και της αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης
Η συνεργασία απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία
Κοινό σημείο των τοποθετήσεων του συνόλου των ομιλητών (αιρετών και επιστημονικού προσωπικού), πως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του νέου Προγράμματος είναι η συνεργασία: δήμοι, περιφέρειες, και υπουργεία πρέπει να αναπτύξουν ένα καλύτερο δίκτυο διαβαθμιδικής σύμπραξης για την βέλτιστη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.
Αυτό εντόπισε και ο βουλευτής και πρώην δήμαρχος Τρικάλων, Μιχάλης Ταμήλος, ο οποίος, ως πρωτοπόρος στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στον Δήμο του, έδωσε το παρών στην ημερίδα. «Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα διαδημοτικά έργα. Δεν έχει νόημα να αναπτύξει την εικόνα της μια πόλης και ένα δρόμο πιο κάτω, στον γειτονικό δήμο, η εικόνα να είναι εντελώς διαφορετική», σημείωσε.
Ως ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε τη συνεργασία πρώτου και δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος και απεσταλμένη στην ημερίδα της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου, Καλλίοπη Σταυροπούλου, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Καραμέρος, τόνισε: «Σε τέτοιες εκδηλώσεις βρίσκεται η ουσία και πρέπει να αρχίσει η προσπάθεια για το νέο ΕΣΠΑ και όχι σε άλλες, υπόγειες διαδρομές».
Παρών και ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού (και αντιπρόεδρος της ΠΕΔΑ) Νίκος Σαράντης, ο οποίος υπογράμμισε πως είναι σημαντικός ο τρόπος με τον οποίο οι δήμαρχοι θα πλησιάσουν τις πόλεις τους στο επόμενο διάστημα. Ομοίως και ο δήμαρχος Βριλησσίων, Ξένος Μανιατογιάννης, αφού σημείωσε την σπουδαιότητα της ημερίδας που διοργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, επισήμανε το βάρος που πρέπει να πέσει, μέσω του νέου ΕΣΠΑ, στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην υπηρεσία των δήμων, αλλά και σε έργα ενέργειας και περιβάλλοντος.
Στη δική του παρέμβαση, ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ, Θέμις Μπαλασόπουλος, τόνισε το παράδοξο, ενώ οι ανάγκες των δήμων αυξάνονται, ιδιαίτερα σε επιστημονικό προσωπικό προκειμένου να γίνει επαρκής απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, η πολιτική της κεντρικής διοίκησης, όχι μόνο δεν ενισχύει, αλλά αποδυναμώνει το δυναμικό των ΟΤΑ.
Σημαντικότερες όμως, οι παρουσιάσεις που έκαναν οι «κλειδοκράτορες» των μυστικών του ΕΣΠΑ, οι επιστημονικοί συνεργάτες των υπουργείων και των φορέων που διαχειρίζονται τα υφιστάμενα και θα διαχειριστούν τα μελλοντικά Προγράμματα.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Φίρμπα, προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, σημειώνονται μεγάλες διαφορές του νέου ΕΣΠΑ με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Όπως είπε, στόχος είναι στις αρχές του νέου έτους να είναι εγκεκριμένα και διαθέσιμα προς εκμετάλλευση όλα τα νέα προγράμματα.
Για το νέο τρόπο δημοπράτησης των έργων του ΕΣΠΑ μίλησε η Τζούλια Τσαλίκη από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΜΕΔΙ. Η κ. Τσαλίκη υπογράμμισε πως, πλέον, όλες οι δημόσιες δημοπρασίες για έργα θα γίνονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ, αντίστοιχα, θα δημοσιοποιούνται σε ειδική πλατφόρμα και οι σχετικές συμβάσεις.
Συμβουλές για την διεκδίκηση των νέων ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων έδωσε ο απεσταλμένος του Υπουργείου Εσωτερικών, Αντώνης Καρβούνης, ενώ για την οργάνωση των δήμων ενόψει νέας Περιόδου μίλησε ο πρόεδρος του Διοικητικού Επιμελητηρίου, Κώστας Παπαδημητρίου.
Ενδιαφέρουσα η παρουσία και δύο ακαδημαϊκών: της Βασιλικής Δεληθέου από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, για τις κατευθύνσεις του αναπτυξιακού σχεδιασμού, αλλά και της Μαρίας Λοϊζίδου από το Ε.Μ.Π., περί «Βιώσιμης Διαχείρισης Βιοαποβλήτων σε επίπεδο δήμων» μέσα από το νέο ΕΣΠΑ.
Για το μέχρι τώρα έλλειμμα διαβαθμιδικής σύμπραξης περιφέρειας και δήμων μίλησε ο επίκουρος καθηγητής ΕΚΠΑ και συνεργάτης της ΕΝΠΕ, Χαράλαμπος Κουταλάκης.
Πρωτοβουλία που θα συνεχιστεί
Η συγκεκριμένη ημερίδα, η οποία είναι η πρώτη από τις πολλές που θα διοργανώσει για το νέο ΕΣΠΑ ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, διοργανώθηκε με ευθύνη και επιμέλεια του αυτοτελούς γραφείου προγραμματισμού και του προϊσταμένου του κ. Φώτη Ζυγούλη. Όπως, χαρακτηριστικά, επισήμανε στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος: «η πρόκληση του νέου ΕΣΠΑ γίνεται ακόμα μεγαλύτερη ελέω της οικονομικής κρίσης. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην υλοποίηση πολιτικών, οι οποίες έχουν σαν στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη και την πραγματοποίηση έργων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Η Αυτοδιοίκηση, καλείται να κάνει πολλά πράγματα, με λιγότερους, όμως, πόρους».
Σύμφωνα με τον κ. Μπάμπαλο: «Ο αντικειμενικός μας σκοπός είναι να συνεργαστούμε, στο πλαίσιο του συμφώνου εταιρικής σχέσης, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να εκπληρωθεί το αποτέλεσμα της υλοποίησης των προγραμμάτων».
Μπορείτε να βρείτε αναλυτικά τις παρουσιάσεις που έγιναν στην ημερίδα του Δήμου Ηρακλείου Αττικής στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://drive.google.com/folderview?id=0B034PB2WLRb-Zzc2NmdCekpaeXc&usp=sharing