Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, με αφορμή τη συζήτηση για συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε πρόταση διεκδίκησης προσλήψεων μονίμων υπαλλήλων για να καλυφθούν τα τεράστια κενά που υπάρχουν σε προσωπικό σε κρίσιμους τομείς και υπηρεσίες του δήμου με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Στην τοποθέτησή της η ΛΑΣ ανέφερε ότι:
– η δημοτική αρχή ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υποβάλλει καμία συγκεκριμένη διεκδίκηση προς την κυβέρνηση για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Ας μη ξεχνάμε πως πριν λίγους μήνες στα λόγια μίλαγε για “διεκδικήσεις” -που δεν γίνανε ποτέ- και στην πράξη προωθούσε ως “απάντηση” στην υποστελέχωση των παιδικών σταθμών τον εργασιακό “εθελοντισμό”, δηλαδή την απλήρωτη δουλειά.
– όχι μόνο δεν έχουν σκοπό να εκθέσουν και να αντιπαλέψουν την πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ αλλά ούτε καν να διαφοροποιηθούν έστω στα λόγια από συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που εφαρμόζει κατά γράμμα τις σχετικές αντιλαϊκές επιλογές και τις «μνημονιακές δεσμεύσεις» των προηγούμενων κυβερνήσεων, καλλιεργώντας αυταπάτες και συνεχίζοντας το παιχνίδι της ψεύτικης ελπίδας ότι αναμένουν να ξεπαγώσουν οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, ότι χρειάζεται να δοθεί χρόνος στη νέα κυβέρνηση, ότι μέχρι το καλοκαίρι θα μπορούν να συμβαδίσουν Δήμος, Περιφέρεια και κυβέρνηση.
– βάζει πλάτη στη διαιώνιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με διάφορα διαδικαστικά και άλλα προσχήματα αρνήθηκε την αποστολή προς το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης εγγράφου του Δημοτικού Συμβουλίου με συγκεκριμένα αιτήματα για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όπως πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωση.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους εργαζόμενους, να βγάλουν συμπεράσματα και να οργανώσουν την πάλη τους χωρίς αναμονή, χωρίς να χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος για τη διεκδίκηση της κάλυψης όλων των αναγκών σε μόνιμο προσωπικό, για το δικαίωμα σε σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους κατοίκους σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.
Αναλυτικά η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν η εξής:
«Η κατάσταση που επικρατεί σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου και των Νομικών Προσώπων λόγω της έλλειψης προσωπικού είναι τραγική.
Η κατάσταση δεν ήρθε από τη μια στιγμή στην άλλη, ούτε είναι θέμα μόνο των χρόνων του μνημονίου. Ξεκίνησε από τη δεκαετία του ’90 και είχε και έχει στόχο τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την ώθηση της ανταποδοτικότητας, την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. Στρατηγική που υπηρετήθηκε με συνέπεια και συνέχεια από κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στους δήμους εκτός του ΚΚΕ.
Το 1997 ήρθαν τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης (ΤΣΑ), νομιμοποιώντας τη Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα, την εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών. Συνέβαλαν στο τσάκισμα των Συλλογικών Συμβάσεων και στην επέκταση των ευέλικτων μορφών σε βάρος της μόνιμης και σταθερής δουλειάς. Το 2001 με την αναθεώρηση του Συντάγματος απαγορεύτηκαν οι μετατροπές των εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε αορίστου (άρθρο όπου ψήφισε και ο τότε ΣΥΝ). Ακολούθησε το 2004 ο ν.3250/04 (που πάλι στήριξε στην ΚΕΔΕ ο ΣΥΡΙΖΑ), που επέκτεινε τη μερική απασχόληση και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στο Δημόσιο. Ακολουθεί ο νόμος Ραγκούση και το πάγωμα των προσλήψεων το 2010, το Α’ μνημόνιο (ν.3833/10) και το Μεσοπρόθεσμο (ν.4093/12), που σφίγγουν παραπέρα τη στρόφιγγα των προσλήψεων (1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις, απαγόρευση των προσλήψεων εργατοτεχνικού προσωπικού, μείωση των συμβασιούχων σωρευτικά 50% για τα έτη 2012-16) μείωση της κρατικής επιχορήγησης των δήμων έως και 62%».
Από το 2008 με βάση τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ στη δημόσια διοίκηση και των νόμων του μνημονίου έως σήμερα έχουμε την ώθηση χιλιάδων υπαλλήλων σε συνταξιοδότηση, την άρνηση πράξεων διορισμού χιλιάδων επιτυχόντων στον ΑΣΕΠ με βάση το νόμο 3833/10, την επιβολή του μέτρου 1:5 στις προσλήψεις, την απαγόρευση προσλήψεων στους κλάδους ΥΕ, ΔΕ μέχρι το 2016, τη μείωση σε προσλήψεις εκτάκτου προσωπικού 10% κλιμακωτά κάθε χρόνο και σωρευτικά 50% για τα έτη 2012-2016, τις εκατοντάδες απολύσεις μέσω της λεγόμενης αξιολόγησης και κινητικότητας, το οριζόντιο κούρεμα των οργανικών θέσεων για όλες τις υπηρεσίες και λειτουργίες δήμων και περιφερειών.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναδεικνύει και καταδικάζει τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που κινούνται στη γνώριμη αντιλαϊκή ρότα των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει το υπάρχον αντιλαϊκό πλαίσιο. Πρόσφατο παράδειγμα η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών που καλεί τους δήμους να υποβάλουν τα αιτήματά τους για προσλήψεις συμβασιούχων για το 2015 μειωμένες κατά 10% σε σχέση με το 2014. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τον περιορισμό της εγκυκλίου για το έκτακτο προσωπικό, η κυβέρνηση εξαιρεί τις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, σε αυτές δηλαδή που επιβάλλονται τέλη και αντίτιμο για δημότες και κατοίκους. Η συνεχής επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, η διαιώνιση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων είναι ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Εν προκειμένω δήμοι και περιφέρειες μέσω “Καλλικράτη” και μνημονικών νόμων δίνουν διέξοδο κερδοφορίας σε παρκαρισμένα ιδιωτικά κεφάλαια σε βάρος των λαϊκών αναγκών.
Επιπλέον, καταδικάζουμε τις δηλώσεις Κατρούγκαλου ότι το κράτος θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα ενάντια σε χιλιάδες συμβασιούχους που έχουν κερδίσει στα δικαστήρια το δικαίωμά τους στη δουλειά και τις δηλώσεις Βαρουφάκη – Μάνου για την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους.
Καλούμε τη δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο να αναδείξουν προς την κυβέρνηση τις μεγάλες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού και τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών του δήμου.
Σε αυτά τα πλαίσια η “Λαϊκή Συσπείρωση” Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας προτείνει το Δημοτικό Συμβούλιο να καταθέτει τα εξής αιτήματά προς το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης:
– Να αποσυρθεί η εγκύκλιος του υπ. Εσωτερικών που διαιωνίζει το πρόβλημα των συμβασιούχων και να εξασφαλιστεί η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ώστε να καλυφτούν οι μεγάλες ελλείψεις για όλες τις υπηρεσίες των δήμων.
– Να αρθεί η απαγόρευση προσλήψεων στους κλάδους ΥΕ – ΔΕ, η αναλόγια 1:5 και να εκδοθούν πράξεις διορισμού των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ/2009 για τους δήμους.
– Να παυθεί το θεσμικό πλαίσιο που επιτάσσει τις δημοτικές αρχές να προσφεύγουν στα δικαστήρια ενάντια σε θετικές δικαστικές αποφάσεις για εκατοντάδες εργαζομένους που σήμερα στηρίζουν κρίσιμες υπηρεσίες σε σειρά από δήμους όπως είναι η καθαριότητα, οι παιδικοί σταθμοί, τα ΚΕΠ.
– Να επαναφερθούν οι οργανικές θέσεις που οι προηγούμενες κυβερνήσεις κούρεψαν οριζόντια και για όλες τις υπηρεσίες.
– Να διασφαλιστεί η συνέχεια προγραμμάτων που λήγουν στο 2015 όπως το “Βοήθεια στο σπίτι”, και των Καθαριστριών στα σχολεία, των οποίων οι εργαζόμενοι παραμένουν σε ομηρία και τα προγράμματα βρίσκονται διαρκώς υπό αίρεση.
Η “Λαϊκή Συσπείρωση” δηλώνει ότι είναι αλληλεγγύη σε αγώνες των εργαζομένων του Δήμου για τη διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων για μόνιμή και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και τονίζει την ανάγκη να οργανωθεί η πάλη των εργαζομένων του δήμου, μόνιμων και συμβασιούχων, σε συμμαχία με τους φορείς και τα υπόλοιπα σωματεία του δήμου».