«Παρακολούθηση της νόσου Alzheimer μέσω Ψηφιακών εργαλείων»
Με τη δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Αττικής πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης η 1η Διεθνής Έκθεση καινοτομίας Beyond 4.0. Στην Έκθεση παρουσιάζονται εφαρμογές και δράσεις μέσω των οποίων αναδεικνύεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής στη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού των σύγχρονων πόλεων. Στο πλαίσιο των δράσεων της Περιφέρειας Αττικής, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη πραγματοποιήθηκε και ειδική εκδήλωση με θέμα: «Παρακολούθηση της νόσου Alzheimer μέσω Ψηφιακών εργαλείων».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δίνουν τα ψηφιακά εργαλεία για την πρόληψη νόσων όπως είναι το Alzheimer, ενώ τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει έμπρακτα τη λειτουργία της Γραμμής Βοήθειας για την Άνοια 1102, η οποία δημιουργήθηκε από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, ενώ στο γενικότερο επίπεδο της πρόληψης και του προσυμπτωματικού ελέγχου υπάρχει στενή συνεργασία με τα ΚΕΠ Υγείας
στο πλαίσιο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτυού Υγιών Πόλεων.«Η Περιφέρεια Αττικής έχει στόχο να είναι η πρώτη περιφέρεια υγείας και ο καλύτερος τρόπος για να αγγίξουμε αυτόν τον στόχο μας είναι η πρόληψη μέσα από οργανωμένα προγράμματα δημόσιας υγείας» τόνισε.
Ο Γ. Πατούλης επισήμανε επίσης ότι αποτελεί ισχυρή βούλησή του να μετασχηματιστεί η Περιφέρεια Αττικής σε μια «έξυπνη» Περιφέρεια – πρότυπο στον τομέα της ψηφιακής εξυπηρέτησης και τόνισε ότι στόχος είναι μέχρι το 2030 το 80% των υπηρεσιών να μπορούν να διατεθούν ψηφιακά. «Για εμάς η ταχεία μετάβαση στην ψηφιακή εποχή αποτελεί εξ αρχής βασικό στοιχείο της πολιτικής μας και όχι μια λύση ανάγκης υπό την πίεση των lockdown» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «οι νέες τεχνολογίες μας προσέφεραν τα πλέον χρήσιμα ψηφιακά εργαλεία για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των καιρών και τις απαιτήσεις των πολιτών, με πολλούς τρόπους και σε πολλά επίπεδα».
Στην εκδήλωση ιδιαίτερη αναφορά στη Νόσο του Alzheimer, στις δυνατότητες πρόληψης αλλά και στη γραμμή 1102 η οποία λειτουργεί με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής έκανε η Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και διακεκριμένη νευρολόγος Παρασκευή Σακκά. Να σημειωθεί ότι η εφαρμογή που παρουσιάστηκε, μέσω της εικονικής πραγματικότητας μπορεί να παρακολουθήσει νευρογνωστικές διαταραχές, όπως η νόσος του Alzheimer. Την ανάπτυξη και τη παραγωγή της εφαρμογής έχει αναλάβει η start up VRCogn και έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Θεσσαλονίκης.
Στην εκδήλωση, τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη προλόγισε η Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μ. Κουρή, ενώ παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Αττικής Γ. Βλάχος, ο Ν. Χιωτάκης, Πρόεδρος Δ.Σ.του ΕΟΑΝ, ο Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Σ. Νικολαρόπουλος, ο Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Διαδικτυακής Ενημέρωσης και Ψηφιακής Εξυπηρέτησης Σ. Τιμοθέου, η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ Μ. Αϊδίνη, στελέχη του ΕΔΔΥΠΠΥ και της Περιφέρειας, καθώς και εκπρόσωποι φορέων.