ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
Στον τάφο των Αθηναίων, ο Σιμωνίδης έγραψε το παρακάτω επίγραμμα:
Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι, χρυσοφόρων Μήδων εστόρεσαν δύναμιν
Αμυνόμενοι υπέρ των Ελλήνων οι Αθηναίοι στον Μαραθώνα,
κατέστρεψαν τη δύναμη των χρυσοντυμένων Περσών
Ο Μαραθώνας είναι κωμόπολη της βορειοανατολικής Αττικής και έδρα του ομώνυμου δήμου. Είναι από τους πιο ιστορικούς δήμους της Ελλάδας παγκοσμίως. Έγινε γνωστός από την ομώνυμη μάχη το Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. μεταξύ Αθηναίων (Πλαταιών) και Περσών. Πήρε την ονομασία της από τον τοπικό ήρωα Μάραθο.
Οι αναμνήσεις μας… από την εκδρομή μας…
Την Κυριακή στις 22 Απριλίου 2012, ξεκινήσαμε από την Νέα Ιωνία και μετά από μία ώρα περίπου φτάσαμε στην περιοχή του Γραμματικού του Δήμου Μαραθώνα.
Η πεζοπορία μας ξεκίνησε από το Σέσι Γραμματικού με κατεύθυνση και τέλος της πορείας μας τον Αρχαιολογικό χώρο του ΡΑΜΝΟΥΝΤΑ. Μια απόσταση περίπου 8χλμ. μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο και μία καταπληκτική θέα δίπλα στο απέραντο γαλάζιο του Νότιου Ευβοϊκού. Μετά την επίσκεψή μας στον Αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα:
Ο αρχαιολογικός χώρος του Ραμνούντα, καταλαμβάνει έναν λόφο ύψους 30 μέτρων που βρίσκεται πολύ κοντά στην θάλασσα ανάμεσα σε δύο όρμους. Το περιτειχισμένο τμήμα του καλύπτει έκταση 230 επί 270 μέτρων. Η κατασκευή των τειχών έχει γίνει από τοπικό μάρμαρο, από τον κοντινό όρμο της Αγίας Μαρίνας. Μέσα στα όρια των τειχών ξεχωρίζουν οι ναοί της Νέμεσης και της Θέμιδας, ενώ έξω από τον περιτειχισμένο λατρευτικό χώρο διασώζονται ίχνη κατοικιών. Ο Ραμνούντας είναι από τους πιο απομονωμένους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής καθώς βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από μεγάλους οικισμούς. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται φαινόμενα εγκατάλειψης του αρχαιολογικού χώρου. Kαι μετά από μία ξενάγηση περίπου 2 ωρών από τον υπεύθυνο του Αρχαιολογικού χώρου, κάναμε ένα μικρό διάλειμμα για κολατσιό και καφέ, πριν αναχωρήσουμε για να επισκεφτούμε το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά:
Το Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2004 καθώς φιλοξένησε τα αγωνίσματα κωπηλασίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.Συνολικού μήκους 2.250 μέτρων, χωρητικότητας 14.000 θέσεων επιχειρεί με δειλά βήματα τους τελευταίους μήνες να αποκτήσει ζωή, καθώς για έξι ολόκληρα χρόνια περιοριζόταν απλά στη διεξαγωγή αγώνων κωπηλασίας και καγιάκ, ενώ λειτουργούσε ως προπονητικό κέντρο των εθνικών ομάδων της Ελλάδος.
Οι περισσότεροι από εμάς μπορέσαμε να κωπηλατήσουμε με “dragon boat” μέσα στον στίβο του κωπηλατοδρομίου.
Το μεσημέρι με μεγάλη όρεξη, φάγαμε σε τοπική ταβέρνα, και κάποιοι κάνανε μια τελευταία βόλτα στο υπέροχο και μοναδικό πευκοδάσος του Σχοινιά.
Αργά το απόγευμα η όμορφη μονοήμερη εκδρομή μας είχε φτάσει πια στο τέλος της και έπρεπε να πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής για την Νέα Ιωνία.
Έτσι λοιπόν αφήσαμε τον τελευταίο καφέ για την επόμενη φορά που θα επισκεφθούμε αυτόν τον Ιστορικό τόπο, πού έχει τόσα πολλά ακόμα αξιοθέατα να μας παρουσιάσει! Σας περιμένουμε ξανά!
Τα Μέλη του Φ.Ο.Ν.Ι.
Αντώνης Αυγουστάκης και Πηνελόπη Μπαμπαλού