Η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την καταβολή επιδομάτων σε δικαιούχους που διαθέτουν ακίνητη περιουσία, καταθέσεις και κρυφά εισοδήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, που δημοσιεύεται σήμερα Κυριακή, έχουν γίνει καταγγελίες για γονείς που λαμβάνουν επιδόματα παιδιού ή στέγασης, ενώ ταυτόχρονα κατέχουν πολυτελή αυτοκίνητα ή εξοχικές κατοικίες.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι με τα νέα κριτήρια, περίπου 200.000 δικαιούχοι θα αποκλειστούν από τα επιδόματα. Νέα κριτήρια σχετικά με κινητή και ακίνητη περιουσία, καθώς και καταθέσεις, θα εφαρμοστούν στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Παράλληλα με τις νέες αυξήσεις, ανακοινώθηκαν και οι νέοι περιορισμοί για χιλιάδες δικαιούχους των επιδομάτων παιδιού, στέγασης και Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Συγκεκριμένα, τα εισοδηματικά κριτήρια γίνονται αυστηρότερα, καθώς οι τραπεζικές καταθέσεις και τα περιουσιακά στοιχεία (κινητή και ακίνητη περιουσία) προστίθενται στο συνολικό εισόδημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ορισμένοι δικαιούχοι να χάσουν το επίδομα. Παρ’ όλα αυτά, το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία δεν θα υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια (20% για το Επίδομα Παιδιού και Στέγασης και 30% για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα), προκειμένου να διατηρηθεί το κίνητρο για εργασία.
Αναλυτικά, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αυξάνεται από 216 ευρώ σε 250 ευρώ, ενώ για κάθε παιδί η αύξηση είναι από 54 ευρώ σε 75 ευρώ. Τα εισοδηματικά όρια θα προσαρμοστούν αναλόγως, με συγκεκριμένα κριτήρια που αφορούν την ακίνητη και κινητή περιουσία, καθώς και τις καταθέσεις. Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2023 είχε ήδη γίνει αύξηση του ΕΕΕ από 200 ευρώ σε 216 ευρώ, δηλαδή κατά 8%. Αυτή τη στιγμή, το δηλούμενο εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τα 5.832 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.
Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας ενός νοικοκυριού δεν μπορεί να ξεπερνά τα 90.000 ευρώ για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό, με προσαύξηση 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, μέχρι το ανώτατο όριο των 150.000 ευρώ.
Το επίδομα στέγασης αυξάνεται από 70 ευρώ σε 125 ευρώ, με επιπλέον 75 ευρώ ανάλογα με την εισοδηματική κλίμακα, καθώς και αύξηση 30% για κάθε παιδί, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια σχετικά με την ακίνητη περιουσία και τις καταθέσεις, ενώ εισάγεται και κριτήριο για την κινητή περιουσία.
Τα κριτήρια που ισχύουν σήμερα περιλαμβάνουν εισοδηματικά, περιουσιακά και κριτήρια διαμονής. Το συνολικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό, με προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος. Στις μονογονεϊκές οικογένειες, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού, η προσαύξηση ορίζεται στα 7.000 ευρώ.
Ενοποιείται η δεύτερη και τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία, και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για τρίτο παιδί και επόμενα.
Αυξάνεται η πρώτη κλίμακα όσο είναι και η νέα κλίμακα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 75 ευρώ και περεταίρω σε 150 ευρώ και τρίτο παιδί και επόμενο.
Νέες κλίμακες
H πρώτη κλίμακα του επιδόματος παιδιού αυξάνεται κατά 8% και ανέρχεται σε 75 ευρώ μηνιαίως από 70 σήμερα. Η δεύτερη κλίμακα αυξάνεται από 42 σε 45 ευρώ και η τρίτη κλίμακα που είναι και πιο ευνοημένη αυξάνεται από 28 σε 45 ευρώ συν 90 ευρώ για το τρίτο παιδί. Για παράδειγμα, οικογένεια με δύο παιδιά θα λαμβάνει 535 ευρώ μηνιαίως από 432 ευρώ σήμερα.
Το επίδομα στέγασης αυξάνεται από 75 σε 125 ευρώ, ενώ το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ΕΕΕ αυξάνεται από 216 ευρώ σε 250 ευρώ συν 75 για κάθε παιδί.