Συνάντηση Εργασίας πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, όπου ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γ. Πατούλης στο πλαίσιο της ενημέρωσης των Περιφερειακών Ενοτήτων παρουσίασε τους στόχους του Προγράμματος Πρόληψης και Προσυμπτωματικού Ελέγχου στους Δήμους και την Περιφέρεια της Αττικής με τίτλο: «Περιφέρεια Αττικής – Περιφέρεια Υγείας».
Εκτός από τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής, κ. Θ. Αυγερινό, στη συνάντηση συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Ραφήνας-Πικερμίου Ε. Μπουρνούς, Αχαρνών Σ. Βρεττός, Παλλήνης Α. Ζούτσος, Παιανίας Ι. Μάδης, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γ. Κωνσταντέλλος, Κρωπίας Δ. Κιούσης, οι Αντιδήμαρχοι Διονύσου Ν. Καρυστινός, Αχαρνών Λ. Κοσμίδη, Παλλήνης Ι. Στεφανάκης, Παιανίας Ι. Σαμωνάς, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Μ. Φουρναράκη, Κρωπίας Ε. Αδάμ και Μαρκοπούλου-Μεσογαίας Δ. Κολιοβασίλης. Επίσης υπηρεσιακά στελέχη των Δήμων και της Περιφέρειας με αρμοδιότητα στα θέματα υγείας και κοινωνικής πολιτικής και ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και επιστημονικός συνεργάτης του Περιφερειάρχη κ. Σ. Παπασπυρόπουλος.
Ο Αντιπεριφερειάρχης αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους στη συνάντηση, στον χαιρετισμό του, υπογράμμισε μεταξύ των άλλων τη σημασία της πρωτοβουλίας στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των κοινωνικών υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης καθώς αυτή έχει άμεσα θετικό αποτύπωμα στην υγεία και στη ζωή του πολίτη.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. Πατούλης, ο οποίος ανέφερε ότι :
«Στο επίκεντρο της πολιτικής μας είναι η διασφάλιση της διατήρησης της υγείας των πολιτών» ανέφερε ο κ. Πατούλης και επισήμανε πως στόχος είναι να γίνει η Αττική μία Περιφέρεια-Πρότυπο Υγείας και Ευζωίας, μέσα από την εκπόνηση συγκεκριμένων προγραμμάτων ενημέρωσης των πολιτών σε ζητήματα πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου».
Κατά την τοποθέτηση του ο κ. Πατούλης τόνισε ότι μέσω του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων στο οποίο συμπεριλαμβάνεται πλέον και η Περιφέρεια Αττικής, θα δοθεί έμφαση τόσο στην Πρωτοβάθμια Πρόληψη όσο και στην Δευτεροβάθμια Πρόληψη, με ευρεία ενημέρωση όλου του πληθυσμού για 25 ξεχωριστά θεματικά πεδία, όπως, μεταξύ άλλων, το κάπνισμα, η φυσική άσκηση και υγιεινή διατροφή, η σεξουαλική αγωγή, το bulling και χρήση του internet, ο εμβολιασμός ενηλίκων και παιδιών, η πρόληψη ατυχημάτων, ο καρκίνος μαστού και μήτρας, η κατάθλιψη, η άνοια, η δωρεά οργάνων.
Για την ενημέρωση αυτή, όπως διευκρίνισε, θα χρησιμοποιηθούν τόσο οι συνηθισμένες πρακτικές (εκστρατείες, δράσεις, MME κλπ) όσο και νέες μέθοδοι μέσω ανάπτυξης ηλεκτρονικών εργαλείων (πλατφόρμες κλπ), κινητοποίησης των κοινωνικών δικτύων (socialmedia) κλπ.
«Στόχος μας είναι να αποκτήσουν οι πολίτες τη σιγουριά ότι η Αυτοδιοίκηση (Περιφερειακή και Τοπική) νοιάζεται για την προστασία της υγείας τους, τους κινητοποιεί διαρκώς γι’ αυτό και παρουσιάζει μετρήσιμα αποτελέσματα» σημείωσε.
Τις βασικές πτυχές του προγράμματος παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και επιστημονικός συνεργάτης του Περιφερειάρχη κ. Σ. Παπασπυρόπουλος όπου διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως και ότι θα είναι πολύ απλό στην εφαρμογή του για τον Έλληνα πολίτη, αφού το μόνο που θα έχει να κάνει είναι να εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας το δικό του μοναδικό username και password, έτσι ώστε να του έρχονται ειδοποιητικά μηνύματα στο κινητό του ή στο ίντερνετ για τις προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνει ή που θα έπρεπε να έχει κάνει και έχει καθυστερήσει αλλά και ενημερώσεις για ομιλίες, ημερίδες και άλλες δράσεις πρόληψης υγείας.
Τέλος, στη συνάντηση αναφέρθηκε ότι κοινή φιλοδοξία όλων των μερών είναι να συστηματοποιήσουμε, να επεκτείνουμε και να δημιουργήσουμε μετρήσιμα στοιχεία με τον πολίτη ενεργά συμμέτοχο. Να αναδείξουμε τις καλές πρακτικές που γίνονται στους Δήμους για να τις πολλαπλασιάσουμε και να τις διευρύνουμε, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής.