Ποδηλατόδρομος και πεζόδρομος θα ενώνουν τον Πειραιά με το Σούνιο
Το «σήμα» της εκκίνησης για ένα φιλόδοξο σχέδιο σχετικά με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αττικής που «καλύπτει» διαδρομή 76 χιλιομέτρων- από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο- και προβλέπει ενιαίο ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο έκανε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του στην χθεσινή εκδήλωση στη Γλυφάδα.
Ο πρωθυπουργός μιλώντας για την Αθηναϊκή Ριβιέρα που πρόκειται να αλλάξει πρόσωπο έχοντας ως ισχυρή βάση το πλαίσιο των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» τόνισε ότι με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου που συμπεριλαμβάνει ποδηλατόδρομο 22 χιλιομέτρων από το ΣΕΦ ως την Βουλιαγμένη «η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να ξαναπάρει τη θέση της στη μεγάλη συμφωνία του κόσμου, αντιμετωπίζοντας όμως με θάρρος τις προκλήσεις του 21ου αιώνα». Στόχος, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης είναι «ένα πιο πράσινο μέλλον, ένα ψηφιακό μέλλον, ένα μέλλον τελικά το οποίο θα προσφέρει στους πολίτες την ποιότητα ζωής που αυτή η πόλη, αυτή η περιφέρεια, αυτός ο αστικός ιστός του λεκανοπεδίου έχει τη δυνατότητα να προσφέρει».
Με το έργο αυτό εξασφαλίζεται πρόσβαση σε όλο το παραλιακό μέτωπο για τους πολίτες της Αττικής. Οι παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί θα προχωρήσουν στο πλαίσιο μιας συνολικής προσέγγισης ανάπλασης της περιοχής του παραλιακού μετώπου και των οκτώ παράκτιων Δήμων, με το σχέδιο να περιλαμβάνει έργα υποδομών και διαμόρφωσης περιβάλλοντος. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη στο αστικό κομμάτι θα δημιουργηθεί ενιαίος ποδηλατόδρομος και πεζόδρομος, ενώ για την υπόλοιπη διαδρομή- από τη Βουλιαγμένη ως το Σούνιο, μήκους 48 χλμ- προβλέπεται αναμόρφωσή της με ενιαία ανάπλαση.
«Το έργο αυτό έχει μία ξεχωριστή σημασία διότι σηματοδοτεί και αυτό, με τον τρόπο του, μία ανάγκη της πόλης της Αθήνας να ανοιχτεί προς τη θάλασσα» εκτίμησε ο Πρωθυπουργός στην παρουσίαση που έγινε χθες στη Μαρίνα Γλυφάδας.
«Αυτό το άνοιγμα της πόλης προς τη θάλασσα, βήμα-βήμα, αρχίζει και γίνεται πράξη» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, κάνοντας ειδική αναφορά στην «εμβληματική επένδυση του Ελληνικού η οποία ήδη -ως προς τις νομοθετικές αρμοδιότητες- βρίσκεται στα τελευταία της στάδια» και αφορά ταυτόχρονα το άνοιγμα ενός χώρου «με τη δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου το οποίο και αυτό θα είναι στραμμένο προς την θάλασσα».
Ποδηλατόδρομος – Πεζόδρομος
Το ολοκληρωμένο σχέδιο που παρουσιάστηκε χθες θα κατασκευαστεί με άξονες τη φύση, τον πολιτισμό, την άθληση και τη ψυχαγωγία. Εκτός από το να υλοποιηθεί πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος, περιλαμβάνει χώρους άθλησης, χώρους για τα παιδιά και χώρους αναψυχής. Παράλληλα σε όλη την Αττική θα κατασκευαστεί Μητροπολιτικό Δίκτυο Ποδηλάτου, συνολικού μήκους άνω των 100 χλμ.
Οι 11 βασικοί άξονες που παραπέμπουν σε συγκεκριμένες δράσεις είναι:
1. Χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, φιλικός για το ποδήλατο
2. Ενίσχυση στο αστικό περιβάλλον
3. Ενίσχυση στην ύπαιθρο και στο νησιώτικο χώρο
4. Συνδυασμένη χρήση ποδηλάτου με άλλα μέσα
5. Προώθηση του ποδηλάτου κοινής χρήσης
6. Προώθηση ποδηλάτου στις εμπορευματικές μεταφορές
7. Προώθηση ποδηλατικού τουρισμού
8. Προώθηση αθλητικής ποδηλασίας
9. Ανάδειξη μιας νέας εικόνας για το ποδήλατο
10. Κίνητρα για την αύξηση της χρήσης
11. Εκπαίδευση ειδικών και εμπειρογνωμόνων.
Σήμερα αν ήθελε κάποιος να διανύσει την διαδρομή των περίπου 70 χιλιομέτρων θα ήταν αδύνατον καθώς, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, υπάρχουν εμπόδια. «Δεν υπήρχε ποτέ ένας συνεκτικός προγραμματισμός. Υπάρχουν ιδιοκτησίες, αρκετές ανήκουν στο Δημόσιο μέσω της ΕΤΑΔ, άλλες ανήκουν σε Δήμους, άλλες είναι ιδιωτικές ιδιοκτησίες και τα εμπόδια αυτά θα πρέπει να ξεπεραστούν. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μία συνεκτική μελέτη και με ένα οριζόντιο πρόγραμμα με τη συνεργασία των Δήμων», εξήγησε στη συνέχεια απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση στην Μαρίνα της Γλυφάδας.
Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία και σε άλλα μεγάλα έργα αναπλάσεων στην χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε συγκεκριμένα, το έργο το οποίο δρομολογείται προκειμένου να αποκτήσει πρόσθετη ζωή ο πόλος του ΟΑΚΑ και την αίγλη που είχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες- με προσαρμογές «στις νέες ανάγκες μιας κοινωνίας, η οποία αναζητά χώρους αναψυχής και χώρους άθλησης». Άλλο μεγάλο έργο που εντάσσεται στον σχεδιασμό των αναπλάσεων γίνεται στο Τατόι- εκεί, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός «θα μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε συμπολίτες μας να αποκτήσουν πρόσβαση σε έναν «πνεύμονα πρασίνου», αναμειγνύοντας ταυτόχρονα την πολύ πλούσια πολιτιστική παρακαταθήκη ενός τόπου που είναι συνυφασμένος με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο με την ελληνική Ιστορία».