Τι συμβαίνει στους Δήμου Μεταμόρφωσης, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Λυκόβρυσης – Πεύκης και Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας
Ένα αμφιλεγόμενο, τουλάχιστον, Πρόγραμμα αναμένεται να υλοποιήσουν τις προσεχείς ημέρες οι Δήμοι της χώρας και συγκεκριμένα σε συνεργασία με Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) θα υποβάλουν προτάσεις χρηματοδότησης στο πρόγραμμα “Κοινωφελής Εργασία” του Υπουργείου Εργασίας, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).
Λίγα λόγια για το Πρόγραμμα
Το πρόγραμμα κινητοποιεί τοπικούς φορείς με στόχο την εξασφάλιση απασχόλησης σε 55.000 ανέργους πανελλαδικά για την υλοποίηση δράσεων κοινωφελούς χαρακτήρα. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 280 εκ. ευρώ και προβλέπει την καταβολή επιδόματος κοινωνικής εργασίας διάρκειας έως 5 μήνες, με μισθό που μπορεί να φτάσει και τα 625 ευρώ το μήνα και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι ένας χρόνος με τον κάθε δήμο να τοποθετεί μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο την κάθε δράση.
Κάποιες ενδεικτικές δράσεις αφορούν: έργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα δημόσιων ή/και αθλητικών υποδομών, έργα αποκατάστασης οικοσυστημάτων, ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς, αποκατάσταση αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος, αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων, περιβαλλοντική εκπαίδευση, προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες όπως κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων, ΑμεΑ, κοινωνικές δράσεις, όπως κοινωνικά παντοπωλεία, διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού, οδική ασφάλεια μαθητών, σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών/υποβαθμισμένων περιοχών και έκτακτες ανάγκες πολιτικής προστασίας.
Οι περιοχές που δίνεται προτεραιότητα είναι 25 με έμφαση στα αστικά κέντρα που πλήττονται από υψηλά επίπεδα ανεργίας. Σε πρώτη φάση οι δικαιούχοι-φορείς απασχόλησης της πράξης είναι Τοπικοί Φορείς Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα (π.χ. σωματεία, ιδρύματα, εταιρείες Αστικού δικαίου, συνδικαλιστικές οργανώσεις) μέχρι και την ίδρυση Εθνικού Φορέα Απασχόλησης με τη συμμετοχή Κοινωνικών Εταίρων. Και εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι θα επιλεχθούν οι ΜΚΟ εκείνες που διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια. Συμπράττοντες (συνεργαζόμενοι) φορείς θα είναι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού (Δήμοι – Περιφέρειες) και τα Νομικά τους Πρόσωπα αλλά και κάθε Νομικό Πρόσωπο Δημόσιου ή Ιδιωτικού Δικαίου που αναπτύσσει νομίμως δραστηριότητες με σκοπό την υλοποίηση δράσεων κοινωφελούς χαρακτήρα Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί έργα σε ποσοστό 100% από Κοινοτικούς και Εθνικούς Πόρους.
Η πρόσληψη των ανέργων γίνεται από τον Φορέα Απασχόλησης, δηλαδή τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Οι άνεργοι που μπορούν να επιλεχθούν είναι όσοι έχουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ με προτεραιότητα σε μακροχρόνια ανέργους, βραχυχρόνια ανέργους που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, εμπόρους και επαγγελματίες που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους πριν δύο έτη, υποαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες βάσει εισοδηματικών κριτηρίων και ανέργους έως 30 ετών που αναζητούν εργασία.
Η επιλογή των ωφελούμενων γίνεται με αντικειμενικό σύστημα μοριοδότησης (Βάσει του Νόμου 3250/2004) και οι δικαιούχοι φορείς έχουν την υποχρέωση να αναρτήσουν τον πίνακα με αυτούς που επιλέχθηκαν στο διαδίκτυο. Οι ωφελούμενοι τοποθετούνται στις θέσεις εργασίας από τους συμπράττοντες φορείς (δηλαδή τους ΟΤΑ) που έχουν συνάψει μνημόνια συνεργασίας με τους δικαιούχους φορείς απασχόλησης. Για αυτό το λόγο και οι δήμοι θα είναι αυτοί που θα επιλέξουν τις δράσεις στις οποίες θα απασχοληθούν οι ωφελούμενοι.
Όσοι άνεργοι συμπολίτες μας ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα πρέπει να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ της περιοχής τους, να αναζητήσουν τις προκηρύξεις /προσκλήσεις στην ιστοσελίδα που έχει δημιουργήσει το Υπουργείο Εργασίας ή στους τοπικούς φορείς της περιοχής τους για να ενημερωθούν για το έργο που ζητείται να γίνει και τέλος να απευθυνθούν στα Σωματεία / Ιδρύματα / Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες που έχουν αναλάβει με το μνημόνιο συνεργασίας το έργο και να υποβάλλουν τα στοιχεία τους.
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ
Δήμος Μεταμόρφωσης
Και στο Δήμο Μεταμόρφωσης έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για να “τρέξει” αυτό το πρόγραμμα. Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών, κ. Γιώργος Ηλιόπουλος, μας εξήγησε ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί η Μη Κυβερνητική Οργάνωση με την οποία θα συνεργαστεί ο Δήμος, αλλά αυτό θα γίνει μέσα στην εβδομάδα που μας έρχεται.
Δήμος Ηρακλείου
Στην υπογραφή Μνημονίου με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΚΕΑΝ (Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων) θα προχωρήσει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής για να λειτουργήσει στην πόλη το πρόγραμμα της “Κοινωφελούς Εργασίας”.
Εισηγούμενος το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Αντιδήμαρχος, κ. Γιάννης Κεσκινίδης τόνισε πως ο Δήμος διεκδικεί την απασχόληση όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων μέσα από τις δράσεις που θα καταθέσει. Συμπλήρωσε δε πως η Δημοτική Αρχή θα φροντίσει να επιλέξει δράσεις με συγκεκριμένο αντικείμενο.
Οι παριστάμενες παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο (σ.σ. απουσίαζαν από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση της Τρίτης 28 Ιουνίου οι παρατάξεις της αριστεράς που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του Συντάγματος) αναγνώρισαν την αναγκαιότητα του προγράμματος αν και κατέθεσαν παρατηρήσεις και ενστάσεις για τη λειτουργία του.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης “Όραμα για το Ηράκλειο”, κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, επέστησε την προσοχή της διοίκησης στο γεγονός πως πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουν κάνει αιτήσεις για να ενταχθούν στο πρόγραμμα αλλά δεν είχαν την απαιτούμενη επάρκεια. “Όταν το Υπουργείο Εργασίας δεν μπορεί να έχει μια αξιοπρεπή απορροφητικότητα στα κονδύλια που διαχειρίζεται είναι λυπηρό να καταφεύγουμε σε δομές εκτός κράτους” ήταν το σχόλιο του.
Σύμφωνος με την υλοποίηση τoυ προγράμματος παρουσιάστηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, κ. Κυριάκος Κουτρούλης: “Οι δράσεις είναι ευρύτατες. Ο Δήμος μπορεί με φαντασία και τόλμη να δώσει δουλειά σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη”. Ο ίδιος αναγνώρισε πως το πρόγραμμα είναι ένα αναγκαίο κακό, αλλά συμπλήρωσε πως ο Δήμος “δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια” στο πρόβλημα της ανεργίας.
Αρνητικός παρουσιάστηκε ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος: “Το θέμα αντιμετωπίζεται με προχειρότητα…. Θα θέλαμε σήμερα να δούμε συγκεκριμένες δράσεις για να πάρουμε και συγκεκριμένες αποφάσεις. Τέτοιες συμπεριφορές του τύπου “υπάρχει έργο πάμε να το κάνουμε” υπήρχαν και σε άλλη διοίκηση και τα αποτελέσματα είναι γνωστά”. Ο κ. Μπάμπαλος ανέφερε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θυμίζει τα προγράμματα stage που αφορίστηκαν από την νυν κυβέρνηση πριν 20 μήνες κάνοντας λόγο για “κακέκτυπο” τους. “Αυτή η Κοινωφελής Εργασία δεν λύνει το πρόβλημα της ανεργίας… δίνει για 5 μήνες σε 50 ή 100 ανθρώπους το όνειρο για ένα ταξίδι που θα τελειώσει. Μετά τι θα τους κάνουμε;” αναρωτήθηκε για να σημειώσει πως πρέπει να τεθεί στα όργανα της αυτοδιοίκησης τι κερδίζουν από αυτήν την ιστορία οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Κλείνοντας απευθύνθηκε στον Αντιδήμαρχο, κ. Γιώργο Βλαντή θυμίζοντας του ότι ως Σύμβουλος της αντιπολίτευσης καταδίκαζε την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων. Παρά την κριτική που άσκησε, πάντως, ο κ. Μπάμπαλος είπε πως η παράταξή του θα δώσει ψήφο ανοχής “γιατί δεν μπορούμε να πούμε όχι σε αυτούς τους ανθρώπους που θα έρθουν και θα αρχίσουν από τον πρώτο μήνα να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους”.
“Άλλα τα κελεύσματα της καρδιάς και άλλη η πραγματικότητα” απάντησε ο κ. Βλαντής για να προσθέσει: “Δυστυχώς είμαστε σε μια τέτοια κατάσταση που δεν μπορούμε να αρνηθούμε…η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο χάλι που ακόμα και αυτά τα 500 ευρώ φαντάζουν για κάποιους συνανθρώπους μας ως μάννα εξ ουρανού. Ας είμαστε ρεαλιστές. Είμαστε υποχρεωμένοι να ψηφίσουμε”.
Ο Δήμαρχος, κ. Παντελής Βλασσόπουλος, υπογράμμισε την ανάγκη που υπάρχει στην κοινωνία του Ηρακλείου για εργασία, κάτι που αντιμετωπίζει και ο ίδιος καθημερινά στη συναναστροφή του με τους πολίτες. “Υπό άλλες συνθήκες δεν θα το ψηφίζαμε” τόνισε ο Δήμαρχος που θύμισε στους Συμβούλους πως τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης, όπου θα μπορούσε να τεθεί το θέμα, υπολειτουργούν αυτό το διάστημα. Στη ψηφοφορία που ακολούθησε το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα ενέκρινε τη συμμετοχή του Δήμου και εξουσιοδότησε το Δήμαρχο να υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με το ΚΕΑΝ.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο Χ-τύπος λίγες ημέρες μετά τη συνεδρίαση από τον κ. Κεσκινίδη, ο Δήμος θα ζητήσει να καλυφθούν δράσεις όπως η βελτίωση αστικού φυσικού περιβάλλοντος μέσα από μικρά τεχνικά έργα σε δημοτικές εγκαταστάσεις, οι παρεμβάσεις σε πάρκα και πλατείες, η κατασκευή ραμπών για αναπήρους, χωροθέτηση κάδων, δενδροφυτεύσεις-καθαρισμός-κλαδέματα, ενημερωτική καμπάνια για το περιβάλλον στα σχολεία, δημιουργική απασχόληση παιδιών, δημιουργία ψηφιακού μουσείου και ιστορικού αρχείου της πόλης. Η πρόταση του Δήμου θα αφορά την απασχόληση περίπου 100 ατόμων σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα βέβαια ανάλογα με τη δράση.
Ήδη πάντως υπάρχουν αντιδράσεις και καταγγελίες από φορείς για τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος. Εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου ο κ. Νέστορας Ζόμπολας δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής στο Δημοτικό Συμβούλιο: “Είναι ένας έμμεσος τρόπος όπως με τα Stage, να διοχετεύονται κονδύλια… έχουμε κακή εμπειρία με τις ΜΚΟ κάποιες εκ των οποίων αποδείχτηκαν ότι ήταν κολλητοί που έπαιρναν κονδύλια. Με αυτήν την έννοια θεωρούμε ότι είναι λάθος η δράση. Θα μπορούσαν τα χρήματα να διοχετευτούν αλλιώς. Θα μπορούσαν να δοθούν δυνατότητες στους δήμους να κάνουν προγράμματα και να πάρουν τα χρήματα για να καταπολεμήσουν την ανεργία. Όπως και με τα stage όλη αυτή η ιστορία είναι ανακύκλωση της ανεργίας”.
Εκ μέρους του νεοσύστατου Πανελληνίου Παρατηρητηρίου Κοινωνίας των Πολιτών ο κ. Βασίλης Νομικός κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του για ένα “καμουφλαρισμένο stage”. Όπως υποστηρίζει ήδη έχουν φανεί παρατράγουδα και προειδοποιεί για “πελατειακές διευθετήσεις” και “φαινόμενα αρπαχτής” που πρόκειται να ακολουθήσουν εάν το Υπουργείο δεν βάλει κανένα περιορισμό στον αριθμό των επιδοτούμενων εργαζομένων που δύναται να προσλάβει μια μεμονωμένη εταιρεία.
Ο κ. Νομικός καταγγέλλει πως υπάρχουν περιπτώσεις αστικών μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών που συστάθηκαν λίγους μήνες πριν προφανώς για αυτό τον σκοπό και οι οποίες “με τις κατάλληλες διασυνδέσεις έχουν κλείσει με πολλούς Δήμους χιλιάδες θέσεις εργασίας ως “διαμεσολαβητές”, αποκλείοντας ταυτόχρονα με αυτό τον τρόπο τοπικές κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές οργανώσεις, που είναι οι αντικειμενικοί δικαιούχοι αυτού του προγράμματος”.
Συνεχίζοντας ο κ. Νομικός υποστηρίζει πως οι “πρόθυμοι Δήμοι” ουσιαστικά αναλαμβάνουν όλη τη δουλειά (δράσεις, αριθμός ανέργων) αφήνοντας τους διαμεσολαβητές να καρπωθούν τα οφέλη, ήτοι το 5% του προτεινόμενου προϋπολογισμού. Ο κ. Νομικός μιλάει για επιτηδευμένη διαδικασία “κολλητών διαμεσολαβητών” που αποκλείει και τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί και το τοπικό κοινωνικό κεφάλαιο του εθελοντισμού και της συνεργασίας που διαθέτουν και μπορούν να ενσωματώσουν στην κοινωφελή εργασία οι τοπικοί φορείς.
Κατά αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τον ίδιο, παραβιάζεται η βασική φιλοσοφία και αντικειμενικός στόχος του προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με προσδοκώμενα αποτελέσματα την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και των κοινωνικά αδύναμων ομάδων με δεξιότητες και ευκαιρίες. Επίσης, προσθέτει πως παραβιάζονται βασικές αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου (ισοπολιτείας-επικουρικότητα), ενώ από την άλλη πλευρά ουσιαστικά έχουμε μια επαναφορά των πελατειακών σχέσεων που θέλει να καταργήσει Κυβέρνηση -με την κατάργηση των stage στο δημόσιο και τους δήμους- και επαναφέρει η γραφειοκρατία από το… παράθυρο.
Το κείμενο του Παρατηρητηρίου έχει κοινοποιηθεί προς όλους τους αρμόδιους φορείς για τον έλεγχο της νομιμότητας των πράξεων εκείνων των Δήμων που έχουν προχωρήσει μονομερώς σε αδιαφανείς και σκανδαλώδεις συνεργασίες.
Δήμος Νέας Ιωνίας
Ο Δήμος Νέας Ιωνίας θα συνεργαστεί με τη ΜΚΟ “Νόστος” για να ενταχθεί στο πρόγραμμα, όπως μας ενημέρωσε η Αντιδήμαρχος, κα Όλγα Κατημερτζή η οποία επεξεργάζεται το θέμα από την πλευρά της Δημοτική Αρχής. Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κοινωνικής και Πολιτιστικής Στήριξης Παλιννοστούντων Ομογενών «Νόστος» ιδρύθηκε το 1995 από την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και τοπικούς ποντιακούς συλλόγους.
Ανάμεσα στις δράσεις για τις οποίες θα ζητήσει προσωπικό ο Δήμος θα είναι η ενισχυτική διδασκαλία στα σχολεία (γυμνάσια), η δημιουργική (απογευματινή) απασχόληση παιδιών στα δημοτικά αλλά και στους παιδικούς σταθμούς, η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας των μαθητών, η δημιουργία υποδομών πρόσβασης ΑμεΑ στις παιδικές χαρές, οι προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες (“Βοήθεια στο Σπίτι”), η καταγραφή κοινωνικών αναγκών του Δήμου, η δασοπροστασία και καθαρισμός χώρων πρασίνου και τέλος παρεμβάσεις ψυχολογικής στήριξης μαθητών.
Όπως γίνεται αντιληπτό για να υλοποιηθούν όλες αυτές οι δράσεις απαιτείται η απασχόληση αρκετών ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων όπως καθηγητές, κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι κλπ με τις προτεινόμενες θέσεις από πλευράς Δήμου να φτάνουν τις 200.
Η συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα και η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τη ΜΚΟ αναμένεται να συζητηθούν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 11 Ιουλίου, όπου η Δημοτική Αρχή θα παρουσιάσει αναλυτικά την πρόταση της.
Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης
50 ανέργους αναμένεται να ενισχύσει το Πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, όπως μας ενημέρωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου, κ. Παναγιώτης Πανταζής.
Επίσης, ο κ. Πανταζής, τόνισε ότι έχουν δηλώσει ενδιαφέρον πέντε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ακόμα δεν έχει αποφασιστεί ποια θα επιλεγεί. Έτσι κι αλλιώς, όπως μας είπε ο Αντιδήμαρχος, ο ρόλος του Δήμου είναι συμβουλευτικός, με την έννοια ότι ο Δήμος της Λυκόβρυσης- Πεύκης θα καταθέσει την πρότασή του αλλά τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει το Υπουργείο.
Δήμος Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας
Οι δράσεις του συγκεκριμένου προγράμματος στο Δήμο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας αφορούν 200 ανθρώπους οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να συνάψουν 5μηνες συμβάσεις. Όπως μας ενημέρωσε ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, κ. Παύλος Κότσιρας, υπάρχουν δύο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που έχουν δηλώσει ότι θέλουν να συμμετάσχουν και ακόμα δεν έχει αποφασιστεί ούτε εδώ με ποια θα συνεργαστεί ο Δήμος.