Επί τάπητος τέθηκε η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Δήμο Ηρακλείου στο ξεκίνημα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου μετά από παρεμβάσεις για ζητήματα τοπικού αλλά και γενικού ενδιαφέροντος από Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης αλλά και τις απαντήσεις που έδωσε η διοίκηση του Δήμου.
το επίκεντρο της συζήτησης για μια ακόμα φορά βρέθηκαν τα εργασιακά ζητήματα με τη Δημοτική Αρχή να αναγνωρίζει ότι έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στη λειτουργία αρκετών υπηρεσιών του Δήμου λόγω της λήξης των συμβάσεων δεκάδων εργαζομένων.
• Ειρήνη Κατσινοπούλου: “Να στηρίξουμε τους μετανάστες απέναντι στις κραυγές μισαλλοδοξίας”
Η επικεφαλής του “Δικτύου Πολιτών”, κα Ειρήνη Κατσινοπούλου, έθεσε τέσσερα θέματα προς τη διοίκηση του Δήμου και ξεκίνησε από το διαδημοτικό άνοιγμα σχετικά με τη δημοτική ραδιοφωνία ζητώντας επίσημη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Δήμαρχο, ενώ παρατήρησε πως δεν είχε συζητηθεί το θέμα ούτε στο Δ.Σ. της Ραδιοφωνίας. Στη συνέχεια έθεσε το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της καλύτερης οργάνωσης της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου. Η κα Κατσινοπούλου εξέφρασε την αντίθεσή της με τις σχεδιαζόμενες από την κυβέρνηση μονάδες ξήρανσης τονίζοντας πως θα επιβαρύνουν το περιβάλλον αλλά και την τσέπη των πολιτών καθώς θα αυξηθεί το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων. Για αυτό το λόγο ζήτησε να γίνει μια συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το ζήτημα των απορριμμάτων. Ένα άλλο ζήτημα που έθιξε η κα Κατσινοπούλου αφορούσε στην πρόσληψη ιδιωτικού συνεργείου καθαριότητας στην κοινωφελή επιχείρηση ΚΕΚΟΙΠΗΑ με την επικεφαλής του “Δικτύου Πολιτών” να ρωτάει ποιος πήρε την απόφαση και να ζητάει λεπτομέρειες για τη σύμβαση. Τέλος, αναφέρθηκε σε δύο ζητήματα που είναι στο επίκεντρο της επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα τις δημόσιες συγκοινωνίες και τους μετανάστες. Για το πρώτο σημείωσε τον συντονισμό που υπάρχει μεταξύ πολιτών και οργανώσεων με στόχο την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των συγκοινωνιών. “Καλούμε να συμμετέχουν οι πολίτες στις κινητοποιήσεις που γίνονται όχι σαν τζαμπατζήδες αλλά σαν άνθρωποι που θέλουν να πούνε φτάνει πια” ήταν το κάλεσμα της κας Κατσινοπούλου. Για τους μετανάστες είπε πως ήρθαν από χώρες που σπαράσσονται από εμφυλίους πολέμους και τη φτώχεια για να έχουν μια καλύτερη ζωή οι ίδιοι και οικογένειες τους. Η κα Κατσινοπούλου υπογράμμισε πως τα Δημοτικά Συμβούλια πρέπει να στηρίξουν αυτούς τους ανθρώπους ενάντια στις “κραυγές μίσους, υστερίας και μισαλλοδοξίας”.
• Βασίλης Λυκούρας: “Να ληφθούν πρωτοβουλίες για να μην συμβάλουμε στην εξαθλίωση των πολιτών”
Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Βασίλης Λυκούρας, από την πλευρά του ρώτησε τη διοίκηση για την καθυστέρηση στην πληρωμή των συμβασιούχων της ΚΕΚΟΙΠΗΑ και της Ραδιοφωνίας ενώ είπε πως υπάρχουν συμβασιούχοι που έφυγαν απλήρωτοι από το Δήμο μετά τη λήξη της σύμβασης τους. “Πόσο θα συνεχιστεί αυτή η διαδικασία να μένουν οι εργαζόμενοι απλήρωτοι για 3 ή 4 μήνες;” ρώτησε τη Δημοτική Αρχή. Επίσης, ο Ηρακλειώτης πολιτικός ζήτησε να μάθει τα σχέδια της διοίκησης για τις επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Τέλος, έθιξε το ζήτημα των τροφείων στους Παιδικούς Σταθμούς (και ιδιαίτερα σε αυτούς της ΚΕΚΟΙΠΗΑ) τονίζοντας πως είναι ήδη υπέρογκα και απευθύνονται σε υψηλά βαλάντια και όχι προς τους οικονομικά αδύναμους πολίτες. Ο κ. Λυκούρας ζήτησε να ληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να μην “βοηθήσει και ο Δήμος προς την κατεύθυνση της εξαθλίωσης του ελληνικού λαού”.
• Νώντας Σπυρόπουλος: “Φτιάξτε έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα 3,5 χρόνια”
Ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο-Η Πόλη μας”, κ. Νώντας Σπυρόπουλος, αναγνώρισε πως δεν περίμενε μέσα σε αυτόν τον πρώτο μήνα πως θα είχε απαντήσεις η διοίκηση σε όλα τα θέματα. Ζήτησε όμως στον επόμενο ένα με ενάμιση μήνα να καταθέσει η διοίκηση έναν “οδικό χάρτη” (σ.σ. έναν όρο που χρησιμοποίησε και σε άλλες τοποθετήσεις του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης) για το που πρέπει να πάει η πόλη τα επόμενα 3,5 χρόνια και να γίνει μια συζήτηση όλων των παρατάξεων επ’ αυτού του σχεδίου. “Διαφορετικά θα είμαστε τεμαχισμένοι χωρίς πυξίδα” προειδοποίησε και ζήτησε να συγκροτηθούν ομάδες δουλειάς ενώ διαβεβαίωσε πως ο ίδιος θα καταθέσει τις απόψεις και κάλεσε και τις άλλες παρατάξεις να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο Δημοτικός Σύμβουλος της ίδιας παράταξης, κ. Κυριάκος Κουτρούλης, ζήτησε να ξεκαθαρίσει η διοίκηση τι μέλει γενέσθαι με τα Νομικά Πρόσωπα. Σχετικά με το θέμα των μεταναστών παρατήρησε πως ο Δήμος έχει δείξει στο παρελθόν την ευαισθησία του στα προβλήματα τους και συμπλήρωσε πως θα περίμενε από την κα Κατσινοπούλου να καταθέσει προτάσεις για το Δήμο. Ζήτησε δε να γίνει μια συζήτηση για το πως μπορεί να βοηθηθούν οι οικονομικά ασθενείς πολίτες μέσα στους οποίους συμπεριέλαβε και τους μετανάστες. Επιπρόσθετα, περνώντας στο ζήτημα των συγκοινωνιών η άποψη του ήταν πως θα μπορούσε ο Δήμος να δώσει λύση μέσα από την ενίσχυση της δημοτικής συγκοινωνίας.
• Πρόταση Μπάμπαλου για μονοθεματικές συνεδριάσεις
Ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος, ζήτησε να γίνουν κύκλοι συζητήσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο στους τομείς αρμοδιότητας του Δήμου. Ο Δήμαρχος συμφώνησε με τη διοργάνωση μονοθεματικών συνεδριάσεων όπως και με την καθιέρωση Ώρας Δημάρχου σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
• Δήμαρχος: “Υπάρχει χρόνος και διάθεση για να δώσουμε λύσεις”
Μετά την κατάθεση των παρατηρήσεων και ερωτήσεων των Συμβούλων της αντιπολίτευσης (σ.σ. δεν θα μπορούσαμε λόγω χώρου να τις έχουμε όλες εδώ αλλά μπορείτε να τις διαβάσετε σε ρεπορτάζ διπλανών σελίδων) το λόγο πήρε ο Δήμαρχος, κ. Παντελής Βλασσόπουλος, ο οποίος ζήτησε μια μικρή πίστωση χρόνου μέχρι να βρει η νέα διοίκηση το βηματισμό της. “Υπάρχει χρόνος και διάθεση για δώσουμε λύσεις” τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε και τη βούληση για συνεργασία με όλες τις παρατάξεις. Σχετικά με τα Νομικά πρόσωπα ο Δήμαρχος είπε πως πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να δημιουργηθεί ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κοινωνικές υπηρεσίες, ΚΑΠΗ, δημοτική βιβλιοθήκη, και μια κοινωφελής επιχείρηση με αντικείμενα τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και το Περιβάλλον. Για την πληρωμή των συμβασιούχων είπε πως τα εντάλματα για την πληρωμή ενός μέρους των οφειλομένων εστάλησαν στην Επίτροπο προς έγκριση. Τα εντάλματα επιστράφηκαν θεωρημένα την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου και έτσι καταβλήθηκαν χρήματα στους ταλαιπωρημένους συμβασιούχους. Για τις κατηγορίες περί ιδιωτικού συνεργείου καθαρισμού στην ΚΕΚΟΙΠΗΑ αλλά και “απολύσεων συμβασιούχων” απάντηση έδωσε σε έντονο ύφος ο Αντιδήμαρχος, κ. Γιώργος Βλαντής. “Είτε δεν ζούμε σε αυτήν την πόλη είτε δεν ξέρουμε τι γίνεται” σημείωσε για να προσθέσει: “Ο Δήμος είχε 161 συμβασιούχους και σήμερα δεν έχει κανέναν. Αυτοί έκαναν συγκεκριμένες δουλειές. Το αποτέλεσμα της κατάργησης των θέσεων αυτών το βιώνουμε σήμερα. Δεν έχουμε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, ανθρώπους που εκτελούν καλλιτεχνικά μαθήματα. Από την ΚΕΚΟΙΠΗΑ έφυγαν 12-13 συμβασιούχες καθαρίστριες. Τι έπρεπε να κάνουμε; Να αφήσουμε τον παιδικό σταθμό βρώμικο; Επιλέξαμε αυτήν την προσωρινή λύση. Έπρεπε να ενεργήσουμε άμεσα. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε συμβάσεις έργου για να καλύψουμε ανάγκες. Μέχρι να φτιάξουν τα πράγματα θα καλυπτόμαστε από τέτοιους εργαζόμενους…μην κάνουμε πως δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε αυτή τη χώρα”.
• Σωματείο Εργαζομένων: “Να διαλυθούν οι επιχειρήσεις”
Εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου μίλησε ο κ. Ηλίας Λοΐζος. “Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο Δήμος κινδυνεύει να μπει σε τοπικό μνημόνιο που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να κάνει πολιτική. Εμείς έχουμε κάνει προτάσεις στη Δημοτική Αρχή και χαιρόμαστε που έχει υιοθετήσει κάποιες από αυτές” είπε ο κ. Λοΐζος που επανέλαβε την πάγια θέση του σωματείου για διάλυση των επιχειρήσεων και τη μεταφορά του προσωπικού στο Δήμο. Επίσης, το λόγο πήρε και η Πρόεδρος των εργαζομένων της ΚΕΚΟΙΠΗΑ, κα Αθηνά Λυκουρέση που εξέφρασε την ελπίδα της να μην επαναληφθεί το φαινόμενο να μένουν απλήρωτοι για 3-4 μήνες. “Δεν αντέχουμε να περιμένουμε πάλι τόσο πολύ” ήταν η έκκλησή της. Ο κ. Βλασσόπουλος την ενημέρωσε, πάντως, πως οι εργαζόμενοι της ΚΕΚΟΙΠΗΑ μετά τις συγχωνεύσεις θα μεταφερθούν αρχικά στην Κοινωφελή Επιχείρηση και στη συνέχεια στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.