Η ανεξήγητα ξηλωμένη μικροφωνική εγκατάσταση καθυστέρησε την έναρξη της πολιτικής εκδήλωσης – Κατάμεστο το πνευματικό υποδέχτηκε τους υποψηφίους Βουλευτές β’ Αθήνας Σοφία Σακοράφα, Γιάννη Δραγασάκη, Δημήτρη Ματσικούδη και Γιώργο Παπαδόπουλο Τετράδη
Με σημαντική καθυστέρηση ξεκίνησε η προεκλογική εκδήλωση που είχε διοργανώσει το απόγευμα της Παρασκευής 27 Απριλίου η τοπική πολιτική κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ Μεταμόρφωσης στο πνευματικό κέντρο του δήμου, καθώς για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους είχε ξηλωθεί η μικροφωνική εγκατάσταση με αποτέλεσμα οι άνθρωποι του κόμματος να επιδοθούν σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να μπορέσουν να αποκαταστήσουν το πρόβλημα και να ξεκινήσει η εκδήλωση.
Όταν αυτό κατέστη δυνατό πήραν τις θέσεις τους οι κ.κ. Σοφία Σακοράφα, Γιάννης Δραγασάκης, Δημήτρης Ματσικούδης και Γιώργος Παπαδόπουλος – Τετράδης, υποψήφιοι με το ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ στην β’ Αθήνας για να μιλήσουν στο κοινό που είχε γεμίσει την αίθουσα του πνευματικού.
Γ. Παπαδόπουλος Τετράδης: “Να γίνουμε όλοι ενεργοί πολίτες”
Πρώτος τον λόγο πήρε ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδόπουλος – Τετράδης (ο “Καιρός” της Ελευθεροτυπίας) ο οποίος είναι υποψήφιος Βουλευτής στην Β’ Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ και στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε, μεταξύ άλλων: “Θα ήθελα να σας καλησπερίσω και να αναφέρω ότι αυτήν τη στιγμή για να μπορέσει κάποιος να αντιμετωπίσει την δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί θα πρέπει να είναι ενεργός πολίτης σε οποιοδήποτε μετερίζι βρίσκεται. Από τη γειτονιά και την δουλειά μέχρι το σπίτι και την παρέα του. Η εποχή που η διακυβέρνηση της χώρας αρκείτο με τον εκπρόσωπο βουλευτή και ο ψηφοφόρος ήταν πίσω του για τέσσερα χρόνια έχει τελειώσει.”
Στη συνέχεια ο κ. Τετράδης ενημέρωσε το ακροατήριο ότι κατά σειρά θα μιλήσουν ο κ. Ματσικούδης, ο οποίος θα απευθύνει έναν σύντομο χαιρετισμό, ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος επίσης είναι υποψήφιος στην μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας και θα μιλήσει για το πρόγραμμα του κόμματος και τέλος θα πάρει τον λόγο η κα Σακοράφα, υποψήφια Βουλευτής επίσης στην β’ Αθήνας, η οποία θα μιλήσει για το τι θα πρέπει να ονειρεύονται οι ψηφοφόροι από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ
Δ. Ματσικούδης: “Να γίνει στην Ελλάδα ότι και στην πτωχευμένη Ανατολική Γερμανία και αναπτύχθηκε”
Ο κ. Ματσικούδης αφού αστειεύτηκε με τις δυσκολίες που έχει το επίθετό του να απομνημονευτεί από τους ψηφοφόρους, είπε προς το κοινό: “Εγώ βρίσκομαι σε αυτό το ψηφοδέλτιο από την Ενωτική Κίνηση μία κίνηση που έγινε για να φέρει στο τραπέζι όλες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ενιαίο αντιμνημονιακό ψηφοδέλτιο. Αυτό όπως γνωρίζετε δεν έγινε δυνατό καθώς δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας ούτε το ΚΚΕ που ούτε καν μας απάντησε. Ούτε και Η ΔΗΜΑΡ που ήρθε μόνο μία φορά και ποτέ ξανά. Μάλιστα, από την ΔΗΜΑΡ μας τόνισαν ότι δέχονται τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας γιατί είναι Ευρωπαϊκό κόμμα. Αυτά πέρασαν. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, εμείς θέλουμε να εφαρμοστεί στην χώρα μας ότι εφαρμόστηκε στην πτωχευμένη Ανατολική Γερμανία και αναπτύχθηκε.”
Γ. Δραγασάκης: “Οι τράπεζες που θα διασωθούν με δημόσιο χρήμα να τεθούν υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο”
Με πολύ ενδιαφέρον παρακολούθησε το ακροατήριο την ομιλία του κ. Γιάννη Δραγασάκη ο οποίος εν συντομία ανέπτυξε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ. Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τους όρους που σχεδιάζεται να γίνει ο κ. Δραγασάκης είπε: “Παντού, σε όλο τον κόσμο, όπου και όταν το κράτος με δημόσιο χρήμα διασώζει μια τράπεζα, η ιδιοκτησία και ο έλεγχος περνάει στο κράτος, τουλάχιστον μέχρι να ανακτηθεί το κόστος της διάσωσης. Εδώ έχει στηθεί ένα καρτέλ συμφερόντων, που στόχο έχουν να διατηρήσουν τον ιδιωτικό έλεγχο των τραπεζών με δημόσιο χρήμα. Το κράτος θα χρεωθεί με 50 δις ευρώ ή όσα τελικά χρειασθούν. Από αυτά τα 50 δις, το ΔΝΤ εκτιμά ότι μπορούν να ανακτηθούν μόνο τα 16 δις, αλλά και αυτό είναι αμφίβολο. Τα υπόλοιπα θα μείνουν δημόσιο χρέος για να το πληρώσουν οι επόμενες γενιές. Τα κέρδη λοιπόν, η ιδιοκτησία και ο έλεγχος των τραπεζών μένουν στους ιδιώτες, οι ζημιές και τα χρέη για τη διάσωσή τους στην κοινωνία. Αυτό είναι το σκάνδαλο. Και δεν μιλάει κανείς, ούτε ο κος Βενιζέλος ούτε ο κος Σαμαράς ούτε τα άλλα κόμματα” και στο τι θα έπρεπε να γίνει είπε ο υποψήφιος βουλευτής: “Πρώτον, οι τράπεζες που θα διασωθούν με δημόσιο χρήμα να τεθούν υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο.
Δεύτερο, να γίνει γενναία ρύθμιση χρεών με μείωση των δόσεων, διαγραφή τόκων και, υπό προϋποθέσεις, μερική ή ολική διαγραφή χρεών. Αυτό είναι αναγκαίο ώστε από τη μια να ανακουφιστούν νοικοκυριά, αγρότες, επαγγελματίες και μικροεπιχειρήσεις, πράγμα που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη, και από την άλλη να εξυγιανθούν οι τράπεζες ώστε να διασφαλισθούν οι καταθέσεις και να μπορούν να διοχετεύσουν ρευστότητα στην οικονομία.
Τρίτον, οι τράπεζες να λειτουργήσουν πλέον όχι ως στυγνοί κερδοσκοπικοί οργανισμοί αλλά ως μοχλός στήριξης της ανασυγκρότησης της οικονομίας, και χρηματοδότησης μιας στοχευμένης ανάπτυξης.
Τέταρτο, στη βάση αυτή, να καταστρωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μελλοντική αρχιτεκτονική του τραπεζικού συστήματος, αφού στο μεταξύ από τα κέρδη των τραπεζών και γενικότερα της οικονομίας θα έχουν ανακτηθεί τα κεφάλαια που θα έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διάσωση και την εξυγίανσή τους.
Πέμπτο, στο πλαίσιο μιας τέτοιας πολιτικής, πρέπει να αντιμετωπισθεί και η ανακεφαλιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, η αποκατάσταση των ζημιών σε νοσοκομεία, πανεπιστήμια, και λοιπά νπδδ από το απαράδεκτο κούρεμα των διαθεσίμων τους και μερικής αποζημίωσης, υπό σαφείς προϋποθέσεις, μικρομετόχων και μικροομολογιούχων.”
Σ. Σακοράφα: “Αυτή η πολιτική σμιλεύτηκε περίτεχνα μέσα από ισχυρούς μηχανισμούς προπαγάνδας”
Με πολύ ζεστό χειροκρότημα υποδέχτηκε το κατάμεστο πνευματικό κέντρο του δήμου Μεταμόρφωσης την κα Σοφία Σακοράφα, η οποία στην ομιλία της ανέφερε μεταξύ άλλων: “Σαφώς το μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος. Και με απόλυτη βεβαιότητα τονίζω ότι αυτά που ζούμε σήμερα δεν είναι απλώς οι συνέπειες μιας κυβερνητικής επιλογής, αλλά το ζητούμενο μιας πολιτικής, ενός στρατηγικού σχεδιασμού.
Επίσης τονίζω ότι αυτή η πολιτική σμιλεύτηκε περίτεχνα μέσα από ισχυρούς μηχανισμούς προπαγάνδας. Η “χρεωκοπία” της χώρας (ως άλλη σύγχρονη αρκούδα), “οι κοπρίτες” του Πάγκαλου είναι η δημόσια έκφραση ενός συμπαγούς ιδεολογικού μηχανισμού. Ενός μηχανισμού που βασίζεται στο φόβο και τη συνενοχή.”