«Έπιασε δουλειά» η Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, κα Σίβυλλα Χαϊνη
Είναι σε εξέλιξη στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής, μετά από πρωτοβουλία του Συμπαραστάτη του Δημότη, κας Σίβυλλας Χαϊνη, επιχείρηση διευθέτησης ενός θέματος που ταλαιπωρεί επί χρόνια δήμους και πολίτες.
Πρόκειται για την εξωδικαστική αποζημίωση των πολιτών τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων υφίστανται φθορές σε κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους με υπαιτιότητα του Δήμου, παραδείγματος χάρη λακκούβες στους δρόμους ή πτώση δέντρων.
Όπως εξήγησε προς το Σώμα η κα Χαϊνη, οι περιπτώσεις αυτές χρονίζουν και οι δημότες ταλαιπωρούνται ενώ η πλειοψηφία των αιτημάτων για αποζημίωση οδηγείται στα δικαστήρια καθώς οι δήμοι επικαλούνται τη μη ύπαρξη δικαστικής απόφασης για να μην καταβάλλουν αποζημιώσεις. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα και κουραστική τόσο για τους δημότες όσο και για το Δήμο ο οποίος συχνά καλείται να πληρώσει μεγαλύτερη δαπάνη καθώς τα δικαστήρια που δικαιώνουν τους πολίτες καλούν τις δημοτικές αρχές να πληρώσουν και τόκους. Η κα Χαϊνη εξήγησε πως υπάρχει πρόταση από το Συνήγορο του Πολίτη ώστε η καταβολή της αποζημίωσης να γίνεται άμεσα από τους ΟΤΑ και εξωδίκως μέσων επιτροπών. Η πρόταση αυτή υιοθετήθηκε από την κα Χαϊνη η οποία ακολούθως πρότεινε ως προς το ποσό της αποζημίωσης είτε να τεθεί ένα ανώτατο όριο είτε να μην προσδιοριστεί ανώτατο όριο με το σκεπτικό ότι οι Υπηρεσίες του Δήμου και οι δύο αρμόδιες επιτροπές (Ποιότητα Ζωής και Οικονομική) θα έχουν την ευθύνη να λάβουν την απόφαση για το συμβιβασμό.
Η κοινή συνισταμένη
Στις τοποθετήσεις των παρατάξεων που ακολούθησαν την εισήγηση της κας Χαϊνη κοινή συνισταμένη των περισσότερων απόψεων ήταν ναι μεν να ακολουθηθεί η εξωδικαστική οδός για να μην ταλαιπωρούνται οι δημότες, αλλά να επιδειχτεί μεγάλη προσοχή στον έλεγχο των αιτημάτων των πολιτών. “Αν τεθούν όρια να πάμε προς αυτήν την κατεύθυνση…θα δώσουμε ένα ανθρώπινο στίγμα” είπε ο επικεφαλής της μείζονος, κ. Νώντας Σπυρόπουλος. Κωδικοποίηση και αυστηρές προϋποθέσεις ζήτησε ο πρώην Δήμαρχος, κ. Γιώργος Μαστοράκος. Την ανάγκη σύνταξης ενός Κανονισμού Λειτουργίας υπογράμμισε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” κ. Βασίλης Λυκούρας. “Δεν είμαστε αντίθετοι αλλά χρειάζονται περισσότερες διευκρινήσεις και κωδικοποίηση για να υπάρξει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου” τόνισε η επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών, κα Ειρήνη Κατσινοπούλου.
Αντίθετη ήταν η άποψη του Συμβούλου του “Οράματος”, κ. Γιάννη Γκίκα ο οποίος υποστήριξε πως ο Δήμος δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα δικαστήρια και προέβλεψε πως θα είναι δύσκολη η δουλεία μιας επιτροπής ελέγχου. Δευτερολογώντας η κα Χαϊνη τόνισε πως έχει ήδη θέσει βασικές αρχές ελέγχου της βασιμότητας των αιτημάτων που θα υποβάλλονται. Διευκρίνισε ακόμα πως ο Δήμος θα καλείται να καταβάλλει αποζημιώσεις ακόμα και για λακκούβες που δημιουργούνται από έργα άλλων οργανισμών (π.χ ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ) από τους οποίους στη συνέχεια θα πρέπει να ζητάει τα χρήματα. “Δεν είναι τόσο δύσκολο να διερευνηθούν τα αιτήματα από μια ανεξάρτητη επιτροπή” υποστήριξε η κα Χαίνη η οποία προέβλεψε πως τα σχετικά εντάλματα θα εγκρίνονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Από την πλευρά της διοίκησης ο Αντιδήμαρχος, κ. Γιώργος Βλαντής τόνισε πως πρέπει να υπάρξει μια αυστηρή κωδικοποίηση ευθυνών όλων των πλευρών και είπε πως πρέπει να υπάρξει μια επιτροπή που να επεξεργαστεί το θέμα. Τη σύσταση επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παρατάξεων, του Νομικού Συμβούλου και υπαλλήλων των Τεχνικών Υπηρεσιών ζήτησε και ο Δήμαρχος, κ. Παντελής Βλασσόπουλος. Στη ψηφοφορία που ακολούθησε το Σώμα ενέκρινε τη σύσταση της Επιτροπής.