Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Υπουργό Οικονομικών
Κινητικότητα στο θέμα της δημιουργίας φωτοβολταϊκού Πάρκου στην Πεντέλη είχαμε, καθώς συναντήθηκε ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και σύμφωνα με πληροφορίες συζήτησε μαζί του θέματα σχετικά με τα οικονομικά της Εκκλησίας και την αξιοποίηση της περιουσίας της. Η συνάντηση έγινε παρουσία των Μητροπολιτών Ελασσώνος Βασιλείου, Νεαπόλεως Βαρνάβα και Μεσογαίας Νικολάου.
ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
Θυμίζουμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος είχε τοποθετηθεί δημόσια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εκκλησία στα σχέδια της να δημιουργήσει φωτοβολταϊκό πάρκο σε έκταση της Μονής Πεντέλης στο Πεντελικό όρος.
Ο Μακαριώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας επ’ ωφελεία του ανθρώπου αλλά και της κοινωνίας εν γένει, “συνεργασία που γίνεται ακόμη πιο επιτακτική σε μία εξαιρετικά κρίσιμη για τον τόπο περίοδο” όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
“Οι εταίροι μας”, πρόσθεσε, “επιδιώκουν να μας μετατρέψουν σε αποικία, θίγοντας βάναυσα την εθνική μας αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία. Εμείς οφείλουμε να αντισταθούμε με όπλα τις αρχές και τις αξίες που κουβαλάμε ως λαός και τη θέλησή μας να αντιμετωπίσουμε θαρραλέα και αποφασιστικά την κρίση».
Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, υπογράμμισε ο Μακαριώτατος, οχήματα όπως η επιτροπή που είχε συσταθεί είναι εξαιρετικά χρήσιμα, υπό την έννοια ότι βοηθούν να επιλύονται τα όποια ζητήματα εν τη γενέσει τους στο πλαίσιο ψύχραιμου και νηφάλιου διαλόγου, ώστε αυτά να μην εξελίσσονται σε κρίσεις.
Τόνισε δε πως στο πλαίσιο του διαλόγου Εκκλησίας και Πολιτείας, η Εκκλησία διατηρεί πάντοτε τις κόκκινες γραμμές της.
Ο Μακαριώτατος δήλωσε εξαιρετικά απογοητευμένος από τη συνεργασία του με τα περισσότερα Υπουργεία, κάνοντας λόγο για «απίστευτη γραφειοκρατία, αλλά και ασυνεννοησία ανάμεσα στις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων και τις διοικητικές τους δομές».
«Όταν η Εκκλησία επιχειρεί να πραγματοποιήσει και να επεκτείνει το κοινωνικό και το προνοιακό της έργο, πάντα ξαφνικά παρουσιάζονται προσκόμματα πάσης φύσεως» είπε. Και συνέχισε: «Δεν μπορεί για την έκδοση άδειας λειτουργίας ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος να απαιτούνται περισσότερα από τρία χρόνια σε μία μάλιστα περίοδο που η Εκκλησία προσπαθεί με κάθε τρόπο να αναλάβει το έργο της προνοιακής μέριμνας.
“Δεν μπορεί ουσιαστικά η Πολιτεία να της στερεί τη δυνατότητα να επιτελέσει το κοινωνικό της έργο, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που αυτό μπορεί να αποτελέσει κλειδί για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Με αφορμή, τέλος, το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ σχετικά με το πρόγραμμα “ΗΛΙΟΣ” ο Μακαριώτατος επισήμανε πως “δεν μπορεί η Εκκλησία να αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία σε σχέση με την αξιοποίηση της περιουσίας της με τους χειρότερους δυνατούς όρους, σε αντίθεση με τους επίδοξους γερμανούς επενδυτές”. “Φαίνεται πως η Εκκλησία στη χώρα μας, παρά τη μακρόχρονη προσφορά της στον λαό και το έθνος, αντιμετωπίζεται ως οργανισμός βήτα και γάμα κατηγορίας” κατέληξε.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Στην τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου απάντησε με ανακοίνωσή του το αρμόδιο υπουργείο για να ανταπαντήσει στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής.
Από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ αναφέρθηκε: “Όλα δείχνουν πλέον ότι ο σχεδιασμός φωτοβολταϊκού πάρκου στα 3.500 στρέμματα στην Πεντέλη προχωρά με γοργά βήματα και θεωρείται σίγουρο ότι θα τεθεί ως θέμα και στην συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου που άρχισε σήμερα.
Σε σχέση με την προτεινόμενη επένδυση της Εκκλησίας της Ελλάδας σε φωτοβολταϊκά στην Πεντέλη, καθώς και πρόσφατες δηλώσεις για το θέμα αυτό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με ανακοίνωσή του διευκρινίζει τα παρακάτω:
Τους περασμένους μήνες η Εκκλησία της Ελλάδας παρουσίασε στο ΥΠΕΚΑ πρόταση επένδυσης σε φωτοβολταϊκό πάρκο μεγάλης ισχύος (300MW) σε αναδασωτέα περιοχή της Πεντέλης πλησίον της Ι.Μ. Πεντέλης.
Οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, καθώς και η πολιτική του ηγεσία εξέτασαν και εξετάζουν την πρόταση αυτή σε σειρά συσκέψεων με εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδας. Προκειμένου να μπορεί να προχωρήσει μια παρόμοια επένδυση υπάρχουν σειρά ζητημάτων που πρέπει να αποσαφηνιστούν και να επιλυθούν.
Ένα πρώτο ζήτημα αφορά στο ιδιοκτησιακό της έκτασης επί της οποίας σχεδιάζεται η επένδυση. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημόσιου αμφισβητούν την κυριότητα που προβάλλει η Ι.Μ. Πεντέλης, και κατέστησαν σαφές κατά τις συσκέψεις με εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδας ότι διαχειρίζονται την έκταση ως δημόσιο διακατεχόμενο δάσος, στο οποίο η κυριότητα ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδας έχει δικαιώματα διακατοχής. Μόνο ως διακατεχόμενη θα μπορούσε η έκταση να τύχει επένδυσης από την Εκκλησία της Ελλάδας. Προϋπόθεση υλοποίησης της επένδυσης είναι συνεπώς η επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος.
Ένα δεύτερο ζήτημα αφορά στη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε αναδασωτέες περιοχές δάσους. Το ζήτημα αυτό συναρτάται με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σημειώνεται ότι η Πεντέλη κηρύχτηκε αναδασωτέα μετά από πυρκαγιές κατά το διάστημα 1998 – 2009.
Το γεγονός ότι δεν έχει υποβληθεί επίσημα από την Εκκλησία της Ελλάδας μαζί με τους υποψηφίους ιδιώτες επενδυτές αίτημα αδειοδότησης προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη συγκεκριμένη επένδυση οφείλεται στην κατανόηση από όλους ότι εκκρεμούν σημαντικά ζητήματα χωρίς την επίλυση των οποίων η επένδυση δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
Το ΥΠΕΚΑ διευκρινίζει ότι αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική αναδάσωσης της Πεντέλης στο πλαίσιο ενός επενδυτικού προγράμματος, όπου μικρό μέρος της αναδασωτέας έκτασης καλύπτεται με φωτοβολταϊκά και όπου ο επενδυτής αναλαμβάνει το κόστος της αναδάσωσης και της συντήρησης της αναδασωμένης περιοχής. Μια παρόμοια πρωτοβουλία, η όποια θα συνοδευόταν από μελέτη που θα αποδείκνυε ότι έχει συνολικά θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα για την περιοχή της Αττικής, θα μπορούσε να στηριχτεί και να δανειοδοτηθεί υπό την προϋπόθεση επίλυσης των θεμάτων ιδιοκτησίας και νόμιμης χωροθέτησης.
Τέλος, πρέπει να καταστεί σαφές ότι είναι απολύτως παραπλανητικό να επιχειρείται σύγκριση ανάμεσα στην προτεινόμενη επένδυση και το Πρόγραμμα Ήλιος. Στόχος του Ήλιος είναι η εξαγωγή ηλιακής ενεργείας στην υπόλοιπη Ευρώπη με χρήση δημοσίων και δημοτικών εκτάσεων (και όχι αναδασωτέων) από ιδιώτες έλληνες και ξένους επενδυτές. Πρόκειται για ένα εθνικό σχέδιο μεγάλης εμβελείας το οποίο αποσκοπεί και στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της χώρας και όχι για έργο ΑΠΕ με εγγυημένη τιμή όπως οι εγχώριες επενδύσεις.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, καθώς και οι υπηρεσίες του παραμένουν – όπως το έχουν ήδη αποδείξει έμπρακτα – στη διάθεση της Εκκλησίας της Ελλάδας για την εξεύρεση λύσεων που θα βοηθήσουν την προώθηση της σκοπούμενης επένδυσης εντός του πλαισίου του Νόμου και του Συντάγματος αλλά και την απεμπλοκή ζητημάτων που αφορούν στην περιουσία της Eκκλησίας, για να χρησιμοποιηθεί προς κοινωφελείς σκοπούς.”
Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Χάρης Κονιδάρης επισήμανε τα ακόλουθα:
“Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής είναι ξεκάθαρο. Η έκταση είναι κυριότητας της Ι. Μονής Πεντέλης με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.
Το όλον έργο αποτελεί έργο αναδάσωσης έκτασης 20.000 και πλέον στρεμμάτων του Πεντελικού Όρους. Μίας έκτασης που θυμίζει κρανίου τόπο για όποιον μπει στον κόπο να την επισκεφθεί.
Η αναδάσωση δε γίνεται με λόγια και ευχές, αλλά απαιτεί πόρους που προσφέρει το συμπληρωματικό έργο της δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου σε άγονη και βραχώδη έκταση 3.500 μόλις στρεμμάτων.
Για την Εκκλησία η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και αδιαπραγμάτευτο όρο και οι επενδυτές θα αναλάβουν και το κόστος συντήρησης και προστασίας της περιοχής που θα αναδασωθεί.
Από την εκμίσθωση της συγκεκριμένης έκτασης η Εκκλησία θα μπορέσει να στηρίξει το υφιστάμενο τεράστιο προνοιακό της έργο και να αναπτύξει νέες υποδομές υποκαθιστώντας ουσιαστικά το κράτος, η ύπαρξη και λειτουργία των οποίων είναι εξαιρετικά κρίσιμη αυτή την περίοδο για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ειρήνης.
Από το όλο έργο θα δημιουργηθούν σε μία περίοδο παρατεταμένης ύφεσης και υψηλών ποσοστών ανεργίας 1.000 θέσεις εργασίας για την πρώτη πενταετία, εκ των οποίων οι 200 θα είναι μόνιμες.”
“Τέλος”, ο κ. Κονιδάρης διερωτάται “κατά πόσον τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου της Εκκλησίας αλλά και γενικότερα τα Ν.Π.Δ.Δ. απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια και τυγχάνουν της αυτής μεταχείρισης με εκείνη των επίδοξων αλλοδαπών επενδυτών;”