Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής ενέκρινε, κατά πλειοψηφία τον Προϋπολογισμό του 2012
Μόλις στα 36 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται ο Προϋπολογισμός του Δήμου Ηρακλείου Αττικής για το 2012 που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Αυτός ο Προϋπολογισμός είναι ο φτωχότερος επί πολλά χρόνια σε έναν δήμο που τα τελευταία έτη έχει δει και προϋπολογισμούς άνω των…. 100 εκ. ευρώ (επί Γεωργόπουλου).
Αυτή η αναγκαία αλλά και βίαιη προσαρμογή οφείλεται στις απαιτήσεις της κρατικής εξουσίας για πραγματικούς προϋπολογισμούς με έξοδα που να ανταποκρίνονται στα πραγματικά έσοδα του Δήμου, τα οποία βέβαια είναι μειωμένα τα δύο τελευταία χρόνια λόγω των περικοπών στη δημόσια επιχορήγηση.
Η εισήγηση του Δημάρχου
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, κ. Παντελής Βλασσόπουλος, ξεκίνησε την πολυσέλιδη εισηγητική του έκθεση κάνοντας μια ανάλυση της δραματικής κατάστασης που επικρατεί σήμερα στη χώρα, όπου η απώλεια εισοδημάτων στον ιδιωτικό και το Δημόσιο Τομέα, η αλματώδης αύξηση της ανεργίας, η αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων σε συνδυασμό με την διαρκή αύξηση του κόστους των βασικών καταναλωτικών αγαθών οδηγούν χιλιάδες οικογένειες σε αδιέξοδα. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε, επίσης, στον “Καλλικράτη” σημειώνοντας πως “συντάχθηκε και αυτός δυστυχώς στην λογική του μνημονίου” αλλά και στις επιπτώσεις στα οικονομικά της αυτοδιοίκησης από τη δυσλειτουργία του κρατικού μηχανισμού, τη μείωση των θεσμοθετημένων πόρων (ΚΑΠ και ΣΑΤΑ -30% σε σχέση με το 2009) αλλά και των εσόδων από δημοτικά τέλη και φόρους λόγω της οικονομικής αδυναμίας των πολιτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Οι επιπτώσεις αυτών των φαινομένων, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, στη λειτουργία των δήμων έχουν άμεσα και δυσμενή αποτελέσματα όπως αδυναμία εκτέλεσης έργων υποδομής, αποτελεσματικής λειτουργίας ενός κοινωνικού δικτύου ασφάλειας, αλλά και διατήρησης ενός αποδεκτού επίπεδου υπηρεσιών καθημερινότητας, απώλεια δεσμευμένων χώρων και μείωση προσωπικού χωρίς την ίδια στιγμή να δίνεται η δυνατότητα για προσλήψεις.
Αφού παρουσίασε με στοιχεία την οικονομική κατάσταση του Δήμου στο τέλος του 2011 ο Δήμαρχος έκανε και έναν απολογισμό των δραστηριοτήτων της Δημοτικής Αρχής σε αυτόν τον πρώτο χρόνο διοίκησης του Δήμου. Μεταξύ άλλων ανέφερε την αποπληρωμή σημαντικού μέρους των χρεών σε προμηθευτές, τη μείωση δαπανών, τη λύση των κοινωφελών δημοτικών επιχειρήσεων, τη μεταφορά του προσωπικού της πρώην ΔΕΚΚΟΙΠΗΑ στο Δήμο, την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, την ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα (καθαριότητα, τηλεφροντίδα, τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς), την υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση έργων μέσα από το ΕΣΠΑ, τη διενέργεια σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων με μηδαμινό κόστος, αλλά και τη δημιουργία πολιτιστικών τμημάτων και την κατάθεση πρότασης για την απόκτηση του κτήματος Φιξ με τη μέθοδο της μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης για το σύνολο του χώρου.
Ο κ. Βλασσόπουλος σημείωσε πως ο Προϋπολογισμός διαπνέεται από ειλικρίνεια, δικαιοσύνη, κοινωνική ευαισθησία και τέλος βαθύ αίσθημα ευθύνης. “Είναι ένας Προϋπολογισμός χωρίς μεγάλα λόγια και χωρίς μεγάλα νούμερα, ένας προϋπολογισμός με άμεση ανταπόκριση στην πραγματικότητα. Οι προϋπολογισμοί των 100 και πλέον εκ. ευρώ που υλοποιούνταν στο 30% για τα έσοδα και στο 60% για τα έξοδα δεν είναι στη δική μας λογική αλλά ούτε και θα μπορούσαν να σταθούν στην σημερινή πραγματικότητα…οι πλασματικοί προϋπολογισμοί ανήκουν στο παρελθόν” δήλωσε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας κάλεσε όλους, συμπολίτευση, αντιπολίτευση, εργαζόμενους αλλά και πολίτες, να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην προσπάθεια για την έξοδο από τα αδιέξοδα. “Αυτή η κρίση μας πήρε πολλά και θα μας πάρει ακόμη περισσότερα. Ας μας δώσει τουλάχιστον την ευκαιρία να ξαναβρούμε την ανθρωπιά μας, το ενδιαφέρον μας για την πόλη, την θέληση να συμμετέχουμε και να συνεισφέρουμε” κατέληξε ο Δήμαρχος.
Η πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Νώντας Σπυρόπουλος, τόνισε αρχικά πως υπάρχουν πάρα πολλά σημεία της ανάλυσης του Δημάρχου με τα οποία συμφωνεί η παράταξη και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. “Αρχίζουμε και συνειδητοποιούμε όλοι πως το καράβι πρέπει να αρχίσει να στρίβει… ο Δήμος πρέπει να στρίψει πιο γρήγορα και εμείς θα βοηθήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση” ήταν η διαβεβαίωση του κ. Σπυρόπουλου που έθεσε ως κυρίαρχό μέλημα της διοίκησης τις διαρθρωτικές αλλαγές, διευκρινίζοντας πως θα πρέπει και η αντιπολίτευση να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί. Ο κ. Σπυρόπουλος ζήτησε να εξεταστεί η επιπλέον μείωση του λειτουργικού κόστους του Δήμου κατά 30%, χωρίς να μειωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες ιδιαίτερα στον κοινωνικό τομέα. Και εδώ προανήγγειλε πως η παράταξή του θα καταθέσει προτάσεις στην Οικονομική Επιτροπή προς αυτήν την κατεύθυνση. Τέλος, ζήτησε να υπάρξουν διεκδικήσεις προς την κεντρική εξουσία για την καταβολή οφειλομένων πόρων αλλά και να γίνουν στοχευμένες κινήσεις για την αύξηση εσόδων.
Αντίθετα πολύ πιο οξύς παρουσιάστηκε ο Σύμβουλος της παράταξης, κ. Κυριάκος Κουτρούλης, που χαρακτήρισε απελπιστική την κατάσταση στις δαπάνες και τα έργα. Σχετικά δε με τις διεκδικούμενες χρηματοδοτήσεις ζήτησε από τη διοίκηση πρώτα να προγραμματίζει τις ανάγκες και μετά να διεκδικεί κονδύλια. Αφού έθεσε μια σειρά ζητημάτων, όπως η λειτουργία των σχολικών επιτροπών, της δημοτικής συγκοινωνίας και το μέλλον του ραδιοφώνου, ο κ. Κουτρούλης υποστήριξε πως δεν υπάρχει προοπτική για την πόλη μέσα από αυτόν τον προϋπολογισμό, αλλά ούτε και εξασφαλίζεται η ανταποδοτικότητα που θέλουν οι πολίτες οι οποίοι πληρώνουν δημοτικούς φόρους. ”Σας δίνουμε μια τελευταία ευκαιρία και δηλώνουμε παρόντες. Ελπίζουμε για το καλό της πόλης να βρείτε το βηματισμό σας” κατέληξε.
Παρέμβαση κ. Νίκου Μπάμπαλου
Ο επικεφαλής της Παράταξης “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος, εξέφρασε μεν τη συμφωνία του με τις διαπιστώσεις του Δημάρχου για την πολιτική και οικονομική κατάσταση, αλλά διαφώνησε ανοιχτά με το κομμάτι του απολογισμού: “Ένιωσα ότι βρίσκομαι σε άλλη πόλη και σε άλλο δήμο…προσπαθείτε εντέχνως να αλλάξετε την πραγματικότητα. Εμείς που ζούμε και δουλεύουμε σε αυτήν την πόλη πιστεύουμε ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα… δεν μπορείτε να πατάτε σε δύο βάρκες και να δημιουργείτε συνθήκες πολιτικής σχιζοφρένειας”. O κ. Μπάμπαλος υποστήριξε ότι από την ανάλυση των αριθμών του Προϋπολογισμού προκύπτει πως ένα ποσό περίπου 7,5 με 8 εκ. ευρώ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα: “Είναι έωλα έσοδα βάσει των οποίων θα δημιουργηθούν πραγματικές υποχρεώσεις που θα χρειαστούν αργότερα δάνεια για να αποπληρωθούν”. O επικεφαλής της ελάσσονος στάθηκε σχεδόν σε κάθε πτυχή της δημοτικής δραστηριότητας (σχολεία, ανταποδοτικά, καθαριότητα) ασκώντας κριτική στη Δημοτική Αρχή. “Οφείλετε να μην στρογγυλεύετε τις γωνίες. Αν δεν αλλάξετε το καράβι θα το οδηγήσετε στα βράχια… αν δεν αλλάξετε, θα βουλιάξετε αλλά το θέμα είναι μην βουλιάξει και ο Δήμος” ήταν η σύστασή του προς τη διοίκηση κλείνοντας.
Τι είπε ο πρώην Δήμαρχος
Ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης “Όραμα για το Ηράκλειο”, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, εξέφρασε τη θέση της παράταξης πως υπάρχει ανισοκατανομή των δημοτικών τελών τονίζοντας πως πρέπει να κατανέμονται ανάλογα με το εισόδημα. Ζήτησε ακόμα να φέρει ο Δήμος στο προσκήνιο τα προβλήματα των οικονομικά αδυνάτων πολιτών και εδώ υποστήριξε πως ο Δήμος δεν αναπτύσσει σήμερα κοινωνική πολιτική που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες. Συνεχίζοντας παρατήρησε πως δεν προβλέπονται έργα ανάπτυξης και υποδομής και υποστήριξε πως ο πολιτισμός που προσφέρεται στους δημότες είναι “ανύπαρκτος”.
“Η διοίκηση δεν μπορεί μετά από έναν χρόνο να περιγράφει προβλήματα αλλά πρέπει να τα λύνει” τόνισε ο πρώην Δήμαρχος, ο οποίος κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει δυναμικά και όχι με μεμψιμοιρία και διαβεβαίωσε πως η παράταξή του θα στηρίξει κάθε θετική πρωτοβουλία.
Η θέση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” και του “Δικτύου Πολιτών”
Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Βασίλης Λυκούρας, παρατήρησε πως ο προϋπολογισμός δεν έχει κοινωνικό χαρακτήρα και κατηγόρησε τη διοίκηση πως δεν αντιδρά απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές και δεν διεκδικεί αυτά που της αναλογούν: “Πρέπει να επιδοτηθεί ο Δήμος και να δίνει συσσίτιο στους μαθητές, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για υπηρεσίες υγείας. Τουλάχιστον δεν βλέπω να υπάρχει μια προσπάθεια αντίστασης σε αυτήν την πολιτική….να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν. Επιβεβαιώνετε αυτό που λέμε πως δεν υπάρχει τοπική αυτοδιοίκηση αλλά τοπική διοίκηση. Είστε προέκταση του κρατικού μηχανισμού και αυτό δεν είναι κατηγορία προκύπτει από τον Προϋπολογισμό και την εισηγητική έκθεση του Δημάρχου”
Η Δημοτική Σύμβουλος του “Δικτύου Πολιτών”, κα Ειρήνη Κατσινοπουλου, έθεσε αρχικά δύο ζητήματα: της συμμετοχής των δημοτών στη διαδικασία της διαμόρφωσης του Προϋπολογισμού και της απόκλισης-αποτυχίας στην υλοποίηση του περσινού Προϋπολογισμού. Άλλες παρατηρήσεις της αφορούσαν το γεγονός πως 50% των εσόδων του Προϋπολογισμού προέρχεται από τη φορολόγηση και το “χαράτσωμα” των δημοτών, αλλά και τη μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων που έχουν οδηγήσει τα έσοδα των δήμων στην κατάρρευση. “Δεν υπάρχει Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχει τελειώσει αυτή η ιστορία. Εμείς κάνουμε τον επικήδειο σε ένα άταφο πτώμα” τόνισε η Σύμβουλος που υποστήριξε στη συνέχεια πως θα έπρεπε να δοθούν περισσότερα κονδύλια για τις κοινωνικές δράσεις και σημείωσε, μεταξύ άλλων, τις οφειλές του δήμου προς εργολάβους. “Καλές είναι οι εκφράσεις αγαθών προθέσεων και οι εκθέσεις ιδεών, αλλά δεν φτάνουν γιατί θα πρέπει να αποτυπώνονται σε υλοποιήσιμες πολιτικές. Η μόνη λύση για το Ηράκλειο είναι ένα νέος κοινωνικός και πολιτικός Οικονομικός…γκρεμόςσυνασπισμός εξουσίας” κατέληξε η κα Κατσινοπούλου θυμίζοντας ανάλογες τοποθετήσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα για το κεντρικό πολιτικό σκηνικό.
Η ώρα της ψηφοφορίας
Μετά τις τοποθετήσεις των Συμβούλων της αντιπολίτευσης μίλησαν σχεδόν όλοι οι Αντιδήμαρχοι και οι Σύμβουλοι της συμπολίτευσης που ασκούν διοίκηση για να απαντήσουν σε επί μέρους θέματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Και τελικά το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία όπου εγκρίθηκε μόνο από τους Συμβούλους της συμπολίτευσης.
Οικονομικός…γκρεμός
Ο Δήμαρχος, κατά τη διάρκεια της εισήγησης του, παρουσίασε κάποια βασικά στοιχεία της οικονομικής κατάστασης του Δήμου όπως διαμορφώνεται στο τέλος του 2011 ως εξής:
1.“Δανειακές Υποχρεώσεις προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων: 8.186.934,69 ευρώ, το αντίστοιχο αυτό ποσό για το 2010 ανέρχονταν σε 9.681.295,55 ευρώ ήτοι πραγματοποιήθηκε μείωση ύψους 1.494.360,86 ευρώ, ενώ η ετήσια τοκοχρεολυτική δόση που ανέρχεται στα 2.673.748,2 ευρώ ετησίως. (συμπεριλαμβανομένων και 406.231,46 ευρώ της ΚΕΚΟΙΠΗΑ)”.
2.“Άμεσα απαιτητές Δικαστικές Υποχρεώσεις (τελεσίδικες) του Δήμου: 1.175.685,90 ευρώ”
3.“Λοιπές Δικαστικές Διεκδικήσεις (μη τελεσίδικες): πλέον των 3.476.408,94 ευρώ”.
4.“Υποχρεώσεις προς τρίτους και δανειακές των Νομικών Προσώπων και Επιχειρήσεων που πέρασαν στον Δήμο: πλέον των 500.000 ευρώ και ανάληψης οφειλών ΚΕΚΟΙΠΗΑ 2.545.195,75”
“Αυτά χωρίς να υπολογίζουμε τις κρυφές υποχρεώσεις από τα «συνεχιζόμενα» έργα και προμήθειες που ανέρχονται στο ποσό των 1.200.000,00 ευρώ.”