Πρόγραμμα περιπατητικών διαδρομών εγκαινιάζει ο Δήμος Αμαρουσίου
Πρόγραμμα περιπατητικών διαδρομών πολιτιστικού ενδιαφέροντος εγκαινιάζει ο Δήμος Αμαρουσίου και απευθύνει ανοικτή πρόσκληση στους πολίτες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ώστε μέσω της ενημέρωσης και της περιήγησης να γνωρίσουν τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.
Συνδυάζοντας τη μάθηση με την αναψυχή, το πρόγραμμα επιδιώκει να συμβάλλει στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, στην αισθητική, αλλά και στην ευρύτερη παιδεία και προαγωγή μιας νέας σχέσης των δημοτών με το δημόσιο χώρο.
Το Μαρούσι προσφέρει ενδιαφέρουσες πολιτιστικές διαδρομές, στις οποίες αποτυπώνεται η ιστορική συνέχεια της πόλης. Αρκεί κανείς να περιδιαβεί μία και μόνο γειτονιά για να συναντήσει διάσπαρτα σημεία- σταθμούς της μακραίωνης ιστορίας της πόλης, όπως και μαρτυρίες της ζωής και του έργου σημαντικών ανθρώπων που έζησαν εδώ, άλλες εποχές και διαμόρφωσαν την πνευματική ιστορία και πορεία του τόπου.
Μία από τις ενδιαφέρουσες αυτές διαδρομές, την οποία μπορείτε να ακολουθήσετε, με ξεναγό τη σπουδαία Αθηναιολόγο και συγγραφέα, Άρτεμι Σκουμπουρδή, το Σάββατο 20 Νοεμβρίου και ώρα 10:00 π.μ. είναι:
Σημείο συνάντησης της πολιτιστικής διαδρομής η Οικία/ Εργαστήριο του ζωγράφου Γιάννη Τσαρούχη, οδός Πλουτάρχου.
Στη συνέχεια ακολουθεί η Οικία Γιώργου Κατσίμπαλη, στη συμβολή των οδών Χαϊμαντά και Αισώπου, το Μεταβυζαντινό εκκλησάκι Αγίου Δημητρίου και η Βορέειος Βιβλιοθήκη Δήμου Αμαρουσίου στην οδό Δραγούμη, με κατάληξη την Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη στην Πλατεία Ηρώων, στο κέντρο της πόλης, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση «Βυρωνική Εποχή» της γνωστής Μαρουσιώτισσας εικαστικού Λυδίας Βενιέρη.
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου σε σχετική δήλωση του υπογραμμίζει:
«Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε παρεμβάσεις όπως οι πολιτιστικές διαδρομές στην πόλη μας, γιατί συνδέονται με τις επιλογές και την απαιτούμενη ευρεία συναίνεση για ένα είδος ανάπτυξης της πόλης, που να λαμβάνει υπόψη την ιστορική φυσιογνωμία και διαχρονική της ταυτότητα. Συνδέονται επίσης, με το επίπεδο της τοπικής δημοκρατίας, καθώς συμβάλλουν στη διαμόρφωση συνειδητών πολιτών που σέβονται, αγαπούν και μεριμνούν για την πόλη, συμμετέχουν στα κοινά και συνδιαμορφώνουν το σήμερα και την εξέλιξή της. Σας καλούμε να πλαισιώσετε με την παρουσία και τη συμμετοχή σας το πρόγραμμα των πολιτιστικών διαδρομών».
Περιγραφή των σταθμών της περιπατητικής διαδρομής
Η εκκίνηση της πορείας γίνεται, από το σπίτι και εργαστήριο του Γιάννη Τσαρούχη. Το υπέροχο αυτό νεοκλασικό σπίτι έχτισε ο ζωγράφος το 1965 και φιλοξένησε την κατοικία, το ατελιέ και το μουσείο του.
Προχωρώντας λίγα στενά, συναντάμε στο δρόμο μας, στη γωνία των οδών Χαϊμαντά και Αισώπου, μια επιγραφή: «Τριανέμι. Ο ομφαλός της γης. Κωστής Παλαμάς». Εδώ που βρίσκεται σήμερα μια πολυκατοικία, ήταν η οικία του Γιώργου Κατσίμπαλη (1899- 1978), σπουδαίου διανοούμενου και συγγραφέα, αδελφικού φίλου του Γιώργου Σεφέρη. Είναι ο μυθικός πρωταγωνιστής του Henry Miller, στο βιβλίο του «Ο Κολοσσός του Μαρουσιού».
Κατηφορίζοντας, στην ίδια γειτονιά, φτάνουμε στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου, μια μονόκλιτη κεραμοσκέπαστη βασιλική με ημικυκλική αψίδα ιερού και υπέροχες τοιχογραφίες, που μαρτυρεί τη μεγάλη εκκλησιαστική κληρονομιά του Μαρουσιού. Είναι χτισμένο στα τέλη του 16ου αιώνα και όπως συχνά συμβαίνει, έχουν βρεθεί στο σημείο, κατάλοιπα του αρχαίου κτίσματος. Ένα αυτούσιο αρχαίο αναθηματικό ανάγλυφο του 4ου αιώνα χρησιμοποιήθηκε στην τοιχοποιία του. Ο Φώτης Κόντογλου, που προσκύνησε τα ΄ρημοκκλήσια του Μαρουσιού, γράφει: « Η αγιογραφία τους είναι καμωμένη από κάποιον αγράμματο που δούλευε εν αφελότητι καρδίας. Η τέχνη του δεν έχει μαστοριά, ούτε εξυπνάδα, ούτε τίποτα φανταχτερό. Απ΄αυτά τα αθωότατα και τα ντροπαλά έργα βγαίνει μια γλυκύτατη πνοή από πίστη και ταπείνωση και σε κάνουνε να γίνεις κι εσύ απονήρευτος και αθώος σαν κι εκείνον που τάφτιαξε …».
Στον ίδιο δρόμο, την οδό Δραγούμη, βρίσκεται η Βορέειος Βιβλιοθήκη, κληροδότημα στον Δήμο Αμαρουσίου από τον Καθηγητή Θεόφιλο Βορέα ο οποίος, συνεχίζοντας τη μεγάλη παράδοση των Ελλήνων δωρητών, όρισε στη διαθήκη του να δοθεί το σύνολο της σημαντικής προσωπικής του Συλλογής (5.583 βιβλία) δωρεά στον Δήμο Αμαρουσίου. Η Βιβλιοθήκη στεγάζεται σε ένα υπέροχο κτίριο, που ανήκε αρχικά στην οικογένεια Μαραγκοπούλου και στέγασε στη συνέχεια, το ομώνυμο Ίδρυμα. Στον δροσερό κήπο της Βορέειου, ο Δήμος κάθε καλοκαίρι διοργανώνει επιλεγμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που αρμόζουν στο χαρακτήρα του κτιρίου και το ρόλο του ως Βιβλιοθήκης.
Η πολιτιστική διαδρομή καταλήγει στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα, στην Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη «Σπύρος Λούης», στην πλατεία Ηρώων. Στεγάζεται σ΄ ένα ιστορικό κτίριο του 1871, που ήταν στο παρελθόν το πρώτο σχολείο και αργότερα το παλαιό Δημαρχείο της πόλης. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν την Έκθεση «Βυρωνικοί Ήρωες» της γνωστής Μαρουσιώτισσας Εικαστικού Λυδίας Βενιέρη, που διοργανώνεται στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας. Στην πλατεία βρίσκεται επίσης, το Μνημείο Ηρώων, σύμβολο συμμετοχής των Μαρουσιωτών στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.
Δηλώσεις συμμετοχής: Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αμαρουσίου, κα Κατερίνα Γκίκα τηλ. επικοινωνίας: 210-8056314, έως τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021.E-mail: keda@maroussi.gr. Θα τηρηθούν τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.