Κατέθεσε η Παράταξη “Αντίσταση με τους πολίτες του Χαλανδρίου”
Στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μεταξύ πολλών άλλων υπάρχει σαν 8ο θέμα οι αμοιβές των προέδρων και αντιπροέδρων των σχολικών επιτροπών. Έχοντας πρόσφατο τον διπλασιασμό των αμοιβών του προέδρου του νομικού προσώπου της κοινωνικής αλληλεγγύης θα θέλαμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις
α) με τα παλιά δεδομένα ούτε οι πρόεδροι, ούτε τα μέλη των σχολικών επιτροπών αμειβόντουσαν. Επίσης, δεν υπήρχαν λειτουργικά έξοδα (στεγαζόντουσαν και συνεδρίαζαν στα σχολεία, δεν είχαν προσωπικό, άλλες δαπάνες κλπ). Άρα μηδενική δαπάνη λειτουργίας. Όλα τα χρήματα στα σχολεία.
β) με το νέο καθεστώς, στεγάζονται σε χώρο που παραχωρεί ο δήμος, έχουν ανάγκη λόγω του όγκου και του συγκεντρωτικού τρόπου λειτουργίας, να απασχολήσουν προσωπικό από τον δήμο (επιπλέον επίσης να έχουν πχ λογιστή κλπ) και το κυριότερο αμείβονται πρόεδροι-α/πρόεδροι και ΔΣ, από τα χρήματα που προορίζονται για τα σχολεία.
Ειδικότερα για το Χαλάνδρι ο μεν πρόεδρος στη β’ βάθμια είναι εν ενεργεία μισθοδοτούμενος καθηγητής σε σχολείο της Αγίας Παρασκευής, η δε πρόεδρος στην α’ βάθμια συστηματικά έμμισθη δικηγόρος του Δήμου (για όποιον θέλει να ψάξει οι πληροφορίες υπάρχουν στο διαύγεια,)
Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, χωρίς να γνωρίζουμε τι θα παρουσιάσουν, στο Χαλάνδρι μάλλον είναι αρκετά πιθανό να έχουμε :
– Κάθε πρόεδρος 1.000 ευρώ Χ 12 μήνες = 12.000 Χ 2 πρόεδροι = 24.000 ευρώ
– Κάθε α/πρόεδρος 400 ευρώ χ 12 μήνες = 4.800 Χ 2 α/πρόεδροι = 9.600 ευρώ- 15 μέλη ΔΣ Χ 25 ευρώ/συνεδρίαση Χ 2 συνεδριάσεις τον μήνα Χ 12 μήνες = 9.000 ευρώ Χ 2 σχολικές επιτροπές =18.000 ευρώ
Δηλαδή, το minimum κόστος αμοιβών των σχολικών επιτροπών θα είναι άνω των 50.000 ευρώ ετησίως! Τα χρήματα αυτά θα αφαιρεθούν φυσικά από τον προυπολογισμό των σχολείων (ακόμα και αν “επιδοτηθούν” από τον δήμο). Με βάση τα φετινά εισπραχθέντα από τους ΚΑΠ (485.000), οι αμοιβές υπερβαίνουν το 10%! Βέβαια τα σχολεία έχουν και άλλα μικροέσοδα (πχ κυλικεία), αλλά με την δεδομένη μείωση των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, μάλλον θα είναι αδύνατον να δοθούν παρόμοια ποσά του χρόνου. Πόσο μάλλον, όταν αυτό το περικομένο ποσό θα μειωθεί επιπλέον από τις αμοιβές των Σχ. Επ. Και από τις πιθανές αυξήσεις του ΕΦΚ σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.Τότε, θα έρθει η ώρα για “χορηγίες” και “εισφορές γονιών”;
το όλο σύστημα ενοποίησης των σχ.επ. Είναι ένας κακής έμπνευσης πειραματισμός ασχέτων, που φέρνει έναν άχρηστο συγκεντρωτισμό, γραφειοκρατία και σπατάλη γιατί τελικά θα λειτουργούν πάλι σε κάθε σχολείο -όπως επανακαθορίσθηκε- “συμβούλια”, αντίστοιχα των παλιών σχ. επ. Σε αρμοδιότητες και συνθέσεις.Μια τρύπα στονερό δηλαδή. Απλώς θα εμφανίζουν στην τρόικα λιγότερα ΝΠΔΔ με μειωμένη σε επίπεδο στραγγαλισμού την χρηματοδότηση των σχολείων.