Με εξαιρετικό ενδιαφέρον ξεκίνησαν οι εργασίες του νέου δημοτικού συμβουλίου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας
“Ας έρθει ο κ. Μητσοτάκης να διώξει τους εργαζόμενους που θέλει”. Σε αυτήν την φράση – πρόσκληση του δημάρχου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, κ. Άρη Βασιλόπουλου, προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αποτυπώνεται η θέση της δημοτικής αρχής, για τα γνωστά θέματα της αξιολόγησης και της επανεξέτασης των συμβάσεων αορίστου χρόνου που μονιμοποιήθηκαν με το διάταγμα Παυλόπουλου.
Πιο συγκεκριμένα, στην παραπάνω τοποθέτηση προχώρησε ο δήμαρχος στην πρώτη τακτική συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν με την ανάγνωση του ψηφίσματος που κατέθεσε το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας γύρω από τα ζητήματα της αξιολόγησης και της επανεξέτασης των συμβάσεων αορίστου χρόνου.
Απαραίτητη διόρθωση
Πάμε λοιπόν να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, κ. Πάνος Γεώργιος, ανέγνωσε προς το Σώμα το Ψήφισμα του Σωματείου, καθώς όπως είπε, λόγω χρόνου, δεν είχε τη δυνατότητα να το αποστείλει νωρίτερα.
Αμέσως παρενέβη ο δήμαρχος, κ. Άρης Βασιλόπουλος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι συμφωνεί με το ψήφισμα με την διαφορά όμως να γίνει μία διόρθωση σχετικά με το ζήτημα των πλαστών πιστοποιητικών. Εν ολίγοις, στο ψήφισμα του Σωματείου δεν γινόταν ξεκάθαρη αναφορά για τις κυρώσεις όσων προσλήφθηκαν με πλαστά πιστοποιητικά και ο δήμαρχος ζήτησε να διορθωθεί αυτό.
Έδειξαν τα δόντια τους
Αν και η ευρεία πλειοψηφία συμφωνούσε με το ψήφισμα μετά την διόρθωση του δημάρχου, ακολούθησε για ώρα μία συζήτηση, που όπως αποδείχτηκε και στα επόμενα θέματα που τέθηκαν στη συνεδρίαση (η οποία τελικά διακόπηκε λόγω του περασμένου της ώρας και τα θέματα που δε συζητήθηκαν θα πάνε στην επόμενη), μοναδικό στόχο είχε να δείξει ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είναι αποφασισμένες να κάνουν… τη ζωή δύσκολη της δημοτικής αρχής, τουλάχιστον, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.
Χαρακτηριστική είναι η στάση του επικεφαλής της παράταξης “νέο”, κ. Γιώργου Αράπογλου, ο οποίος αν και από την αρχή δήλωσε ότι η παράταξή του θα απέχει από τα θέματα που έρχονται στο δημοτικό συμβούλιο την τελευταία στιγμή, έκανε συνεχείς παρεμβάσεις τόσο για τη διαδικασία όσο και για την ουσία του θέματος και τελικά στην ώρα της ψηφοφορίας… απείχε.
Ξαφνικές ευαισθησίες
Το επίπεδο της αντιπολίτευσης που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν όσοι προσέρχονται στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας (και είναι με διαφορά οι περισσότεροι σε σχέση με τους γειτονικούς δήμους) φάνηκε και στην παρέμβαση του κ. Νίκου Παπανικολάου. Ο δημοτικός σύμβουλος που εξελέγη με την παράταξη του κ. Απόστολου Κόντου, και κάθεται δίπλα στον κ. Αράπογλου, ζήτησε τον λόγο «επί προσωπικού», επειδή προφανώς το πήρε προσωπικά, όταν ο δήμαρχος ενοχλημένος από τα όσα γίνονταν μίλησε για “θέατρο σκιών”, δηλαδή, μία πραγματικά… σκληρή έκφραση, θα μας επιτρέψετε να σχολιάσουμε. Ο κ. Παπανικολάου είπε ότι δεν είναι “καραγκιόζης” και ζήτησε από τον δήμαρχο να το πάρει πίσω. Η αλήθεια είναι ότι σε εκείνο το σημείο πολλοί από το ακροατήριο αλά και στο Σώμα χαμογελούσαν πονηρά. Πάντως ο Πρόεδρος δεν έκρινε ότι υπήρχε κάτι προσωπικό και συνέχισε την διαδικασία, χωρίς ο κ. Παπανικολάου να επιμείνει.
…Και η κλασσική κόντρα ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ
Συν τοις άλλοις, τα …καλά της Νέας Ιωνίας φαίνεται ότι θα έχει και ο δήμος Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, όσον αφορά στην μεταφορά της κόντρας που υπάρχει στην κεντρική πολιτική σκηνή ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ στα τοπικά πράγματα. Βέβαια, στη Νέα Ιωνία η εκπροσώπηση του ΚΚΕ είναι πολύ πιο ισχυρή, καθώς στη Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα η “Λαϊκή Συσπείρωση” κατάφερε να εκλέξει μόνο την επικεφαλής του Συνδυασμού, κα Δανάη Γκούμα και μάλιστα στη θέση της ελάσσονος μειοψηφίας.
Να επιστρέψουμε στο θέμα μας όμως, όπου στην τοποθέτησή της η κα Γκούμα παραπονέθηκε για το ότι δεν είχε ενημερωθεί έγκαιρα, ενώ επέκρινε τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου για την διαδικασία που ακολούθησε και γενικότερα έδειξε ότι θέλει «στολίσει» την διοίκηση αλλά δεν έβρισκε την κατάλληλη ευκαιρία σε αυτό το θέμα.
Τι σημαίνει για το δήμο η απομάκρυνση των εργαζομένων
Επί της ουσίας του θέματος ο δήμαρχος Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας κ. Άρης Βασιλόπουλος ενημέρωσε το Σώμα και το ακροατήριο ότι ο δήμος θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων και υπογράμμισε ότι σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους του δήμου και συζητήθηκε, μεταξύ άλλων και το θέμα των πλαστών πιστοποιητικών, οι εργαζόμενοι ήταν σύμφωνοι με την διαδικασία και δεν εξέφρασαν κάποια αντίρρηση.
Άλλωστε, όπως είπε ο δήμαρχος, αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται κανονικά από το αρμόδιο τμήμα προσωπικού και είχε ξεκινήσει πριν από την 1η Σεπτέμβρη που ανέλαβε η νέα διοίκηση.
Για το θέμα των εργαζόμενων αορίστου χρόνου ο κ. Βασιλόπουλος είπε πως ο δήμος έχει 57 και αν επιτρέψει ο δήμος την απομάκρυνσή τους τότε αυτό σημαίνει ότι η πόλη και οι κάτοικοι θα έχουν λιγότερους παιδικούς σταθμούς, λιγότερη καθαριότητα και γενικότερα υποβαθμισμένες υπηρεσίες.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι η αναφορά στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης από πλευράς δημάρχου, με την οποία ξεκινήσαμε το ρεπορτάζ μας, έγινε μετά την ερώτηση του κ. Γιάννη Τομπούλογλου, δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας: “Ποια στάση θα κρατήσει ο δήμος στην εισαγγελική παραγγελία του Υπουργού; Τι θα τους πείτε δε σας τα δίνουμε τα στοιχεία όταν θα έρθουν;”
Ψηφοφορία, επιτέλους
Αφού ακολούθησε νέος γύρος σχετικά με το αν πρέπει να ψηφίσει το Σώμα το διορθωμένο ψήφισμα τελικά, μετά από εισήγηση του δημάρχου, εισήχθη το ψήφισμα σε ψηφοφορία και «πέρασε» με ευρύτατη πλειοψηφία, καθώς δεν καταψήφισε κανείς ενώ τον… υπεύθυνο δρόμο της αποχής διάλεξε η παράταξη που ηγείται ο κ. Αράπογλου αλλά και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παπανικολάου.
Το Ψήφισμα που εγκρίθηκε
Το κείμενο του Ψηφίσματος που ενέκρινε το Σώμα είναι το εξής:
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
Προς: Τον Πρόεδρο Δ.Σ.
Κύριε Πρόεδρε,
παρακαλούμε όπως σε πρώτη προσεχή συνεδρίαση να πάρετε σχετική απόφαση και ψήφιση που αφορά στην εφαρμογής του ν. 4250/14 όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 250 ν.4281/14, και αφορά στην αξιολόγηση του προσωπικού με το σύστημα της ποσόστωσης καθώς και για την αποστολή στοιχείων, που αφορούν μετατροπές συμβάσεων εργαζομένων του Δήμου από ορισμένου χρόνου ή μίσθωσης έργου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, τα οποία ζητούνται με το από 05.09.2014 αποσταλέν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο έγγραφο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε εφαρμογή των όσων ορίζουν οι διατάξεις του ν. 4250/14.
Κατόπιν των ανωτέρω προτείνουμε προς το Δ.Σ.:
Να καταγγείλει και να απαιτήσει και να ψηφίσει την κατάργηση του αντισυνταγματικού ν. 4250/14, ο οποίος στηρίζεται σε προκαθορισμένες ποσοστώσεις και οδηγεί στην εξαθλίωση προωθώντας νέες απολύσεις εργαζομένων και ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών
Ο Δήμαρχος ΦΧ ή οποιοσδήποτε αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας να μη προχωρήσει στην υπογραφή καμιάς κατανομής ποσοστώσεων αξιολόγησης για το προσωπικό του ΔΦΧ
Να δεσμευθεί ότι δε θα εφαρμόσει η διοίκηση του Δήμου ούτε θα ζητηθεί από αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα καμιά πειθαρχική διαδικασία που θέλει να επιβάλει ο νόμος εναντίον των εργαζομένων. Εκτός από τις περιπτώσεις που αναφέρονται σε κατάθεση πλαστών πιστοποιητικών.*
Όσον αφορά τον επανέλεγχο των συμβάσεων είναι προσχηματικός μιας και το ασαφές νομικό πλαίσιο, η ανυπαρξία διευκρινίσεων για σειρά ζητημάτων που έχουν κριθεί ήδη από το δικαστήριο, το ΑΣΕΠ και το υπηρεσιακό συμβούλιο αποβλέπει στην απόλυση εργαζομένων και στην κατάργηση θέσεων των ήδη αποδυναμωμένων Ο.Τ.Α.
Να μην επιτρέψει την έναρξη διενέργειας ελέγχου και να μην παρασχεθούν αιτούμενα στοιχεία και να κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη δημοσιοποίηση του θέματος και την κινητοποίηση τόσο των εργαζομένων όσο και του συνόλου των πολιτών της Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας.
Ο Γραμματέας Ο Πρόεδρος
Χρήστος Κίτσιος Λάμπρος Πανόπουλος.»
* Αυτή είναι η πρόταση που συμπληρώθηκε