Πρόσφατα εντοπίστηκε εταιρεία που επιχείρησε την προώθηση ακατάλληλων τροφίμων για κατανάλωση σε φορείς του δημοσίου, μεταξύ των οποίων και στο Δήμο Αγίου Δημητρίου.
Για ακόμα μια φορά οι υπηρεσίες του Δήμου απέδειξαν την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητά τους όσον αφορά στον ενδελεχή έλεγχο της καταλληλότητας των πάσης φύσεως υλικών που παραλαμβάνονται στις διάφορες δομές του, πρωτίστως όμως των τροφίμων, τα οποία προορίζονται για την παρασκευή γευμάτων, τόσο στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς σταθμούς όσο και στο κοινωνικό συσσίτιο.
Οι μάγειρες των δομών του Δήμου, σε συνεργασία με τους άμεσα προϊσταμένους τους, έχουν την απόλυτη ευθύνη για την διασφάλιση της ποιότητας των υλικών που θα καταναλωθούν από τους μικρούς και μεγάλους ωφελούμενους πολίτες. Αρκετές φορές, στο πλαίσιο του αυστηρού αυτού ελέγχου τήρησης των απαιτούμενων προδιαγραφών, έχουν προβεί σε επιστροφή υλικού και άμεση αντικατάστασή του, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν είναι κατάλληλο προς βρώση.
Με αυτά τα δεδομένα, το Φεβρουάριο του 2020, οι μάγειρες στο κοινωνικό συσσίτιο του Δήμου αρνήθηκαν να παρασκευάσουν φαγητό με βασικό υλικό τον κιμά, καθώς εντόπισαν αστοχία στο υλικό, η οποία το καθιστούσε επικίνδυνο. Ακολούθως, ενημέρωσαν τόσο τον προμηθευτή, ο οποίος αρνήθηκε την υπαιτιότητά του, όσο και τα αρμόδια διοικητικά στελέχη για να προβούν στις περαιτέρω απαιτούμενες ενέργειες.
Πράγματι, η έκθεση που συνέταξαν οι ελεγκτές κτηνίατροι της Δ/νσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ν.Τ. Αθηνών μετά την προσκόμιση του υλικού, ήταν καταπέλτης ως προς την ακαταλληλότητα του προϊόντος. Δικαίωσε την εκτίμηση της υπηρεσίας του Δήμου για την ύπαρξη ενδεχόμενου κινδύνου των συσσιτούντων, καθώς και την άρνησή της να το χρησιμοποιήσει.
Με την συνδρομή και καθοδήγηση της Νομικής Υπηρεσίας, τόσο η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου όσο και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΚΑΠ, προέβησαν σε όλες τις απαραίτητες αποφάσεις που οδήγησαν στην επιβεβλημένη καταγγελία της σύμβασης με την προμηθεύτρια εταιρεία κρεάτων και την αναζήτηση μέσω των προβλεπόμενων διαδικασιών άλλου προμηθευτή.
Όλες οι ενέργειες του Δήμου που αφορούσαν στην καταγγελία της σύμβασης με την εταιρία προμήθειας κρεάτων, όπως προβλέπεται από τη διοικητική διαδικασία, κοινοποιούνταν στις συναρμόδιες υπηρεσίες (ΣΔΟΕ, Εισαγγελία κ.λπ.)
Φαίνεται λοιπόν ότι λειτούργησαν ως εφαλτήριο για την κινητοποίηση κι άλλων φορέων, η οποία οδήγησε στον εντοπισμό 7 τόνων αλλοιωμένων προϊόντων κρέατος στις εγκαταστάσεις της εν λόγω εταιρείας στον Πειραιά, που προορίζονταν για κατανάλωση σε δημόσιες/δημοτικές υπηρεσίες και Οργανισμούς (φυλακές, στρατόπεδα, νοσοκομεία κ.λπ.) Όλη η ποσότητα των αλλοιωμένων – ακατάλληλων για ανθρώπινη χρήση προϊόντων κρέατος, κατασχέθηκαν και δεσμεύτηκαν.
Έχουν ήδη ενημερωθεί οι πάνω από 50 συνεργαζόμενοι φορείς του δημοσίου σε όλη την επι¬κράτεια καθώς και τα συναρμόδια Υπουργεία.
Με αφορμή το γεγονός αυτό, η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου, δήλωσε:
«Χαιρόμαστε που με την παρέμβαση και τον έλεγχο ΣΔΟΕ και ΕΦΕΤ απετράπη ο μαζικός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία όλων όσοι θα κατανάλωναν αυτά τα ακατάλληλα προϊόντα και ελπίζουμε οι εμπλεκόμενοι φορείς να είναι εξίσου προσεκτικοί στο μέλλον κατά τον έλεγχο πα¬ραλαβής υλικών. Επίσης, είμαστε ικανοποιημένοι και σίγουροι ότι η υγεία των συμπολιτών μας είναι απόλυτα διασφαλισμένη σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση γευμάτων από τις δομές του Δήμου μας, καθώς το αρμόδιο προσωπικό απέδειξε ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα, εγρήγορση και διαθέτει υψηλό αίσθημα καθήκοντος για τον εντοπισμό κάθε ενδεχόμενης αστοχίας και ακαταλληλότητας τροφίμου.