Σεισμός – τρόμος στη Σάμο: Φόβοι για μεγάλη τραγωδία στη Σμύρνη

Έξι ελαφρά τραυματίες από τον σεισμό 6,7 Ρίχτερ - Μικρές ζημιές στη Σάμο - Τα μάτια όλων στραμμένα στη Σμύρνη όπου εκφράζονται φόβοι για νεκρούς

Σεισμός – τρόμος στη Σάμο: Φόβοι για μεγάλη τραγωδία στη Σμύρνη

Ένας σεισμός που δείχνει να προκαλεί μεγάλη τραγωδία στη γειτονική Τουρκία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Σμύρνης, όπου οι καταστροφές είναι μεγάλες και εκφράζονται φόβοι για νεκρούς κάτω από τα διαλυμένα κτίρια.

Τα δεκαπέντε δευτερόλεπτα του τρόμου

Ειδικότερα σύμφωνα με την ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο ο σεισμός διήρκησε 15 δευτερόλεπτα και έγινε αισθητός από την Κρήτη μέχρι και την Αθήνα και από τα νησιά του Αιγαίου μέχρι τη Θεσσαλία.

Το επίκεντρο εντοπίζεται βόρεια της Σάμου σε θαλάσσιο χώρο και το εστιακό βάθος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι περίπου 2 χιλιόμετρα, πρόκειται δηλαδή για επιφανειακό σεισμό.

O σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και την Αττική η οποία «χόρευε» στους ρυθμούς του Εγκέλαδου. Φαίνεται να ήταν ο κύριος σεισμός αλλά οι επιστήμονες λένε ότι θα υπάρξουν πολλοί μετασεισμοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Σάμο μέχρι στιγμής έξι άτομα έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο της Σάμου με ελαφρά ορθοπεδικά τραύματα.

Αναστατωμένοι οι κάτοικοι στη Σάμο – Ζημιές σε κτίρια

Κάτοικος του νησιού μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι την ώρα του σπιτιού έσπαγαν γυαλικά, καθρέφτες, ενώ σύμφωνα με τον Γιώργο Αυτιά ο οποίος κατάγεται από τη Σάμο και μίλησε με ανθρώπους από το νησί έχει καταρρεύσει κομμάτι της εκκλησίας στο Καρλόβασι.

Ο δημοσιογράφος ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν σοβαρές ζημιές σε παλιά κτίρια, σπίτια του νησιού, τονίζοντας ωστόσο ότι το νησί έχει πολλά νέα κτίρια τα οποία δεν φαίνεται να έχουν υποστεί ζημιές. Πληροφορίες κάνουν λόγο για κάποιους μικροτραυματισμούς κατοίκων, έξι το σύνολο, κυρίως στο λιμάνι. 

Κτίρια υπέστησαν ζημιές, αλλά όχι σε σημείο που να υπάρχουν πολλοί τραυματίες από κόσμο που βρισκόταν εκεί. Ανάστατοι οι κάτοικοι είναι στους δρόμους από το μεσημέρι ενώ το γύρο του διαδικτύου κάνουν εικόνες από τη θάλασσα που φούσκωσε και υπήρχαν φόβοι για τσουνάμι.

Από την Αστυνομία αναφέρουν ότι ζημιές υπήρξαν σε παλιά σπίτια ακατοίκητα σε Βαθύ, Καρλόβασι και Χώρα Πυθαγορείου. 

Λέκκας: Πιθανό να έρθουν μετασεισμοί έως 6 Ρίχτερ

Για τον σεισμό στη Σάμο και το αν ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος μίλησε στο MEGA ο Ευθύμιος Λέκκας.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα οι ζημιές μέχρι στιγμής έχουν να κάνουν με καταρρεύση και πτώσεις υλικών καθώς και ζημιές στο λιμάνι από το ασθενές τσουνάμι που προηγήθηκε.

«Οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να φοβούνται. Θα πρέπει να μην είναι κάτω από προσόψεις κτιρίων, να μην βρίσκονται κοντά στο λιμάνι και σε παλιά σπίτια», ανέφερε ο κ. Λέκκας. 

Ο καθηγητής τόνισε πως είναι ακραία περίπτωση να έχουμε μεγαλύτερο μετασεισμό, ωστόσο υπάρχει ισχυρή περίπτωση οι μετασεισμοί που θα έρθουν να είναι της τάξεως των 6 Ρίχτερ.

«Οι κάτοικοι πρέπει επίσης να τηρούν τις οδηγίες της πανδημίας. Δεν νομίζω να υπάρχει μεγαλύτερο τσουνάμι», είπε ο ίδιος.

Τσελέντης: Ήταν ο κύριος σεισμός – Παπαζάχος: Θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί

Για αρκετούς μετασεισμούς από τον σφοδρότατο σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Σάμο και τα Μικρασιατικά παράλια προειδοποιούν οι σεισμολόγοι και καλούν τους πολίτες να μην εισέρχονται σε «καταπονημένα» κτίρια. Ήδη μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί αρκετοί μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο στα 4,6 Ρίχτερ.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός αλλά προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί της τάξεως ακόμη και των 6,2 ρίχτερ και οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μην πηγαίνουν κοντά σε κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν της τάξεως των 6,8 με 7 Ρίχτερ για αυτό και προκάλεσε τόσο μεγάλες καταστροφές και στην Τουρκία.

Σίγουρα, πρόσθεσε ο κ Παπαζάχος, θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί και ο κόσμος θα πρέπει να αποφύγει να μπει στα σπίτια που έχουν «καταπονηθεί».

Εννέα μετασεισμοί σε λιγότερο από μία ώρα

Δεν σταματά να ταρακουνιέται η Σάμος και τα παράλια της Τουρκίας, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας – στα 7 Ρίχτερ το υπολογίζει το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.

Όπως καταγράφει, μέσα σε λιγότερο από μία ώρα έχουν γίνει τουλάχιστον εννιά μετασεισμοί, εκ των οποίων ο ισχυρότερος προσδιορίστηκε στα 4,6 Ρίχτερ.

Μικρής ισχύος το τσουνάμι που σημειώθηκε – Ζημιές στο λιμάνι

Ακόμη ζημιές σε τμήμα Ναού στο Καρλόβασι… Κατολισθήσεις στο δρόμο Σάμου – Καρλόβασι στη θέση Αυλάκια.

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Συνολάκης, που ανέπτυξε το παγκόσμιο μοντέλο προσομοίωσης για τσουνάμι, μιλώντας στο protothema.gr, έκανε λόγο για ένα τσουνάμι μικρής ισχύος. 

«Αυτό που είδαμε ήταν ένα τσουνάμι αντίστοιχο με αυτό που είχε χτυπήσει την Κω και αυτό που σκεφτόμαστε είναι αν μετά τον σεισμό δημιουργήθηκε αυτό που λέμε υποθαλάσσια κατολίσθηση».

 Στη Σάμο ο Χαρδαλιάς

Μετά την σεισμική δόνηση που εκδηλώθηκε σήμερα Παρασκευή, το μεσημέρι, βόρεια της Σάμου, κινητοποιήθηκαν άμεσα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στη Νήσο Σάμο και στο νησιωτικό σύμπλεγμα της ευρύτερης περιοχής για παροχή βοηθείας. 

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρίσκεται ήδη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Π.Σ.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς μεταβαίνει στη νήσο Σάμο. 

Κλείνει το αεροδρόμιο Σάμου – Σπεύσουν διασώστες του ΕΚΑΒ

Από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοινώθηκε ότι κλειστό είναι το αεροδρομιο Σάμου μέχρι τις 17:00 για αξιολόγηση ζημιών ενώ άνδρες της ΕΜΑΚ μεταβαίνουν με σούπερ Πούμα στο νησί για παν ενδεχόμενο. 

Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας & ΕΚΑΒ σε Σαμό & Ικαρία βρίσκονται σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας. Μεταβαίνουν άμεσα στη Σάμο διασώστες του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) του ΕΚΑΒ και ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρήστος Ροιλός. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, στην περιοχή του επικέντρου υπάρχει γνωστό ρήγμα. Μίλησε μάλιστα για το ενδεχόμενο να υπάρξει «μικρό τσουνάμι». Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο αναβάθμισε τον σεισμό στα 6.9 Ρίχτερ.Μάλιστα,  στις 14.15 η Πολιτική Προστασία έστειλε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της Σάμου και των γύρω νησιών στο οποίο συμβούλευε να μείνουν μακριά από τις ακτές λόγω κινδύνου υψηλού κυματισμού. 

Δραματική η κατάσταση στη Σμύρνη

Τραγική είναι η κατάσταση στη Σμύρνη καθώς όλα δείχνουν ότι θα υπάρχουν θύματα. Δεκάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει στην πόλη και κόσμος ψάχνει τους δικούς του ανθρώπους.

Η θάλασσα βγήκε στη στεριά

 

 

 

 

 

Γράψτε το σχόλιό σας

Επόμενη Δημοσίευση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμφωνώ με τους Όρους χρήσης - Πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας.