Σκέφτονται να βάλουν POS σε όλη την αγορά – Στο μάτι οι ελεύθεροι επαγγελματίες
Το 17,8% των εσόδων ΦΠΑ που θα μπορούσε να εισπράξει ή 3,231 δισ. ευρώ έχασε η Ελλάδα το 2021 λόγω φοροδιαφυγής και απάτης.
Αν και βρίσκεται στην τρίτη θέση των χωρών της ΕΕ με τις μεγαλύτερες απώλειες ΦΠΑ μετά τη Ρουμανία και τη Μάλτα, η χώρα μας κατάφερε να κλείσει το «κενό ΦΠΑ» κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2020 που είχε διαμορφωθεί στο 21%.
Από τους 676.000 ΑΦΜ μόλις 135.000 δηλώνουν εισοδήματα άνω των 10.900 ευρώ
«Πρόκειται για ένα ακόμα ουσιαστικό βήμα που αποδεικνύει την πρόοδο που έχει γίνει στην εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης, στην ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής» δήλωσε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης σχολιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν για το «κενό ΦΠΑ» στην ΕΕ το 2021 η οποία δείχνει ότι τη δεύτερη χρονιά της πανδημίας το συνολικό κενό ΦΠΑ της ΕΕ μειώθηκε κατά περίπου 38 δισ. ευρώ. Από 99 δισ. ευρώ που ήταν οι απώλειες ΦΠΑ το 2020 περιορίστηκαν σε 61 δισ. ευρώ το 2021 κυρίως λόγω της ψηφιοποίησης των φορολογικών συστημάτων, των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
Νέα «όπλα»
Με στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ έως το 2026 με τη μείωση του «κενού ΦΠΑ» στο 9%, το οικονομικό επιτελείο έχει ανεβάζει στροφές και ετοιμάζεται να παρουσιάσει στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο με τα νέα «όπλα» για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η επέκταση της χρήσης POS σε όλη την αγορά ενώ ταυτόχρονα εξετάζονται αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο των ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίες θα ενεργοποιηθούν το 2024 με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκης να δηλώνει (στον Σκάι) ότι με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής η κυβέρνηση θα καταφέρει να «ρίξει» και άλλο τους φορολογικούς συντελεστές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση για τους κλάδους που θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά POS. Η απόφαση θα ορίζει ότι στις αρχές του 2024 θα πρέπει να διαθέτουν POS και να δέχονται πληρωμές με κάρτες τα ταξί, οι κινηματογράφοι, οι λαϊκές αγορές, τα περίπτερα, τα παντοπωλεία, οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι χρηματιστηριακές εταιρείες, οι συναυλιακοί χώροι.
Τι δηλώνουν
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης σχεδόν 1 στους 3 επαγγελματίες δηλώνει είτε μηδενικά εισοδήματα είτε ζημιές, ενώ 1 στους 4 δηλώνει ετήσια εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και μόνο 2 στους 10 δηλώνουν εισοδήματα άνω των 10.900 ευρώ.
Συγκεκριμένα σε σύνολο 676.000 (ΑΦΜ) ελευθέρων επαγγελματιών:
¢ το 32,7% εμφανίζεται στην Εφορία με μηδενικά εισοδήματα ή με ζημιές
¢ το 25,5% δηλώνει εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ
¢ το 20% δηλώνει εισοδήματα πάνω από 10.900 ευρώ.
Δηλαδή, όπως υπογράμμισε ο υπουργός, από τους 676.000 ΑΦΜ μόλις 135.000 δηλώνουν εισοδήματα άνω των 10.900 ευρώ ή διαφορετικά 541.000 δηλώνουν κάτω από 10.900 ευρώ. Ο υπουργός σημείωσε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να αναθεωρηθεί όλο το φορολογικό σύστημα, να γίνει πιο δίκαιο και αποτελεσματικό, ενώ ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες ανέφερε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται πρόταση που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα με δικαιοσύνη.
Παράλληλα ανέφερε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν υποχρέωση εκτός από τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών τους με τα POS, να συνδέσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, όπως επίσης να δέχονται άμεση πληρωμή από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο τους το ζητήσει.