Τι ειπώθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης
Το ζήτημα της απόκτησης των λεωφορείων της δημοτικής συγκοινωνίας από τη πρώην Δημοτική Επιχείρηση Έργων και Ανάπτυξης (ΔΕΠΕΑ) απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας στην πρόσφατη συνεδρίαση του Σώματος.
Θυμίζουμε ότι για την απόκτηση των τριών λεωφορείων ερώτηση είχε υποβληθεί στην προηγούμενη δημοτική περίοδο από την παράταξη “Αριστερή Όχθη” την οποία είχε απαντήσει η προηγούμενη διοίκηση, ενώ σχετικό ερώτημα έχει υποβάλλει και ο επικεφαλής της ΠΑΚ, κ. Άρης Χατζησαββίδης.
Στη συνεδρίαση της 27ης Ιουνίου το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε να συζητήσει το αίτημα των Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικής Ασφάλισης για ενίσχυση των δρομολογίων προς το νέο κτίριο του ΙΚΑ (αναφερθήκαμε σε σχετικό ρεπορτάζ). Εκεί λοιπόν ο Δήμαρχος, κ. Ηρακλής Γκότσης αναφέρθηκε στα προβλήματα συντήρησης που παρουσιάζουν τα λεωφορεία και τα οποία έχουν υποχρεώσει τη διοίκηση να καταφεύγει ακόμα και στην ενοικίαση οχημάτων από ιδιώτες για να εκτελεστούν κανονικά τα δρομολόγια. Ο Δήμαρχος σημείωσε πως η διοίκηση ψάχνοντας το φάκελο της υπόθεσης σχετικά με την απόκτηση των λεωφορείων έχει συναντήσει “διάφορα προβλήματα τα οποία δικαιολογούν και την κατάσταση των αυτοκινήτων σήμερα”, όπως είπε. “Υποτίθεται ότι τα αυτοκίνητα θα ήταν μοντέλα του 2002 και το ένα ήταν μοντέλο του 1997 και το άλλο μοντέλο του 1998. Δηλαδή τα οχήματα αυτά είχαν ήδη πέντε χρόνια λειτουργίας και καταλαβαίνετε πόσο καταπονούνται…θα έπρεπε να είναι και τα δύο Μεrcedes, σύμφωνα με τους όρους της διακήρυξης του διαγωνισμού της επιχείρησης, και το ένα ήταν Μercedes και το άλλο Νeoplan…” τόνισε ο Δήμαρχος που πρόσθεσε ακόμα πως ενώ θα έπρεπε ο ένας χρόνος συντήρησης να είχε καλυφθεί από αυτόν από τον οποίο αγοράστηκαν τα λεωφορεία πληρώθηκαν 14.000 ευρώ για ζημιές που θα έπρεπε να καλυφθούν από τον προμηθευτή.
“Καταλαβαίνετε ότι αυτοκίνητα που λειτουργούν τόσα χρόνια δεν αντέχουν άλλο και μας στοιχίζει παρά πολύ να είναι έξω στο δρόμο…. είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το δούμε” τόνισε ο κ. Γκότσης που συμπλήρωσε πως τα στοιχεία για την προμήθεια των λεωφορείων είναι στη διάθεση του κάθε Συμβούλου αν και παρατηρήσε πως ο φάκελος δεν είναι ολοκληρωμένος καθώς αναζητούνται και τα πρακτικά των συνεδριάσεων που έχουν σχέση με την αγορά των λεωφορείων.
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Τάκης Κωστάκης εξέφρασε την άποψη πως με το προσωπικό που διαθέτει σήμερα η υπηρεσία και με αξιόπιστα λεωφορεία μπορεί ο Δήμος να εξυπηρετήσει τους πολίτες. Παράλληλα, τόνισε πως τα υπάρχοντα λεωφορεία έχουν πάρα πολλά προβλήματα λόγω χρόνων αλλά και χιλιομέτρων. “Θα τα πούμε αναλυτικά σε επόμενη συνεδρίαση” τόνισε
Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια ο κ. Χατζησαββίδης υποστήριξε πως εκείνη “η αγορά ήταν σκάνδαλο”. Ρώτησε δε το Δήμαρχο αν υπάρχουν στοιχεία για το κόστος λειτουργίας των λεωφορείων εστιάζοντας στις βλάβες και τις επισκευές που γίνονται. Και ακολούθως ζήτησε να γίνει μια μελέτη ώστε να διαπιστωθεί αν συμφέρει το Δήμο να πάει σε ενοικίαση ή αγορά λεωφορείων από τη χρησιμοποίηση των υπαρχόντων.
Παρατηρήσεις τις Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Απαντήσεις για την αγορά των λεωφορείων έδωσε στο Σώμα ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος, κ. Παναγιώτης Μανούρης, που εκείνη την εποχή ήταν Αντιπρόεδρος στη ΔΕΠΕΑ. Εξήγησε λοιπόν πως ο πρώτος διαγωνισμός που είχε κάνει η ΔΕΠΕΑ για αγορά λεωφορείων αφορούσε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.
“Εμείς πήραμε την απόφαση να πάρουμε μεταχειρισμένα. Δεν μπορούσε η επιχείρηση να ανταπεξέλθει το κόστος καινούργιών… από εκεί και πέρα επειδή δεν μπορέσαμε στην πορεία να εκτελέσουμε το διαγωνισμό προχωρήσαμε στη λύση της απόκτησης λεωφορείων μέσω leasing… στη συνέχεια έγινε τροποποίηση στο ένα εκ των τριών λεωφορείων και πήραμε μεγαλύτερο για το δρομολόγιο της Καλογρέζας….υπάρχουν και τα αντίστοιχα έγγραφα” είπε ο κ. Μανούρης που ζήτησε να γίνει μια οργανωμένη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο πάνω στο ζήτημα, παρουσία και του τότε Προέδρου, κ. Νίκου Δακουτρού, και να μην μπαίνουν τα θέματα αποσπασματικά.
Επιπλέον, ο κ. Μανούρης τόνισε πως είχε γίνει μια πολύ σοβαρή οικονομοτεχνική μελέτη από τη ΔΕΠΕΑ για τη λειτουργία της Δημοτικής Συγκοινωνίας ενώ υπογράμμισε πως οι εκάστοτε πολιτικοί διοικούντες ενός οργάνου δεν είναι τεχνικοί για να γνωρίζουν ποιες είναι οι ανάγκες συντήρησης των οχημάτων. Πάντως, ανέφερε πως υπάρχει γενικότερο πρόβλημα με τη συντήρηση λεωφορείων στους δήμους τονίζοντας πως για να υπάρχει επαρκή συντήρηση χρειάζονται υποδομές αμαξοστασίου όπως έχει η ΕΘΕΛ.
Ο κ. Νίκος Μπράτιμος αντέδρασε στην αναφορά του κ. Χατζησαββίδη περί “σκανδάλου” και ζήτησε και αυτός να έρθει το θέμα προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη σε επόμενη συνεδρίαση του Σώματος. Τελικά, η διοίκηση ανταποκρίθηκε στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ορίστηκε να γίνει συζήτηση για το θέμα των λεωφορείων στη συνεδρίαση του Σώματος στις 11 Ιουλίου.
Προηγούμενη απάντηση
Στην ερώτηση που είχε καταθέσει η παράταξη “Αριστερή Όχθη” για το ζήτημα των λεωφορείων έγγραφη απάντηση είχε δώσει (τέλη του 2008- αρχές του 2009) ο κ. Νίκος Δακουτρός που χρημάτισε Πρόεδρος της επιχείρησης την περίοδο που αγοράστηκαν τα λεωφορεία.
Στο ενημερωτικό σημείωμα του κ. Δακουτρού αναφέρεται λοιπόν πως τον Ιούλιο του 2005 με την πράξη 167 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΕΑ ενέκρινε την οικονομοτεχνική μελέτη που είχε συντάξει η υπηρεσία και έδειχνε την αναγκαιότητα απόκτησης λεωφορείων για τη δημοτική συγκοινωνία. Ανέθεσε δε στην επιτροπή έργων και προμηθειών τη σύνταξη των όρων διαγωνισμού για την προμήθεια τριών λεωφορείων. Εδώ πρέπει να αναφερθεί πως στην επιτροπή, όπως αναφέρεται στο έγγραφο του κ. Δακουτρού, είχαν οριστεί να συμμετέχουν και μέλη της αντιπολίτευσης όπως ο νυν Δήμαρχος, κ. Γκότσης και ο κ. Νίκος Κουκουλάρης.
Και το έγγραφο συνεχίζει ως εξής: “Η Επιτροπή σύνταξε τους όρους του διαγωνισμού και με την προκήρυξη-πρόσκληση ενδιαφέροντος προχώρησε στον πρόχειρο διαγωνισμό στις 14/11/2005 για δύο λεωφορεία και στις 24/11/2005 για το τρίτο μεγαλύτερο λεωφορείο. Στην εκδήλωση ενδιαφέροντος και σύμφωνα με τους όρους της που είχαμε δημοσιεύσει συμμετείχαν δύο εταιρείες… Με προτάσεις μελών του Δ.Σ. η επιτροπή προχώρησε σε έρευνα αγοράς για την ανεύρεση χρηματοδοτικής εταιρείας για χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) ώστε σύμφωνα με τους τεχνικούς όρους της προκήρυξης να μισθώσει και όχι να αγοράσει λεωφορεία. Εδώ σας τονίζουμε ότι ο διαγωνισμός για αγορά, από την πλευρά της ΔΕΠΕΑ σταμάτησε…”
Συνεχίζοντας ο κ. Δακουτρός ενημερώνει πως σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2006, παρουσία και του Νομικού Συμβούλου της επιχείρησης, αποφασίστηκε να συναφθεί σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης για τρία λεωφορεία τα οποία θα χρησιμοποιούσε η Δημοτική Συγκοινωνία μεταξύ της ΔΕΠΕΑ και της Ανώνυμης Εταιρείας Πειραιώς Χρηματοδοτικές Μισθώσεις. Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε ομόφωνα τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο να υπογράψουν τη σχετική σύμβαση. Όρισε δε μηχανολόγο που μαζί με το Νομικό Σύμβουλο θα παρακολουθούσαν τους όρους και την ποιότητα των οχημάτων. Εδώ ο κ. Δακουτρός υπογραμμίζει πως τα συμβόλαια αγοραπωλησίας έγιναν μεταξύ του προμηθευτή και της εταιρείας με όλους τους όρους που ορίζει η νομοθεσία και όχι μεταξύ προμηθευτή και ΔΕΠΕΑ. “Η ΔΕΠΕΑ με τις υπ’ αριθμόν 86.846, 87.529 και 89.078 υπέγραψε Σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης με την Πειραιώς Χρηματοδοτική Α.Ε. οπότε και μίσθωσε τα λεωφορεία. Η σύμβαση της μίσθωσης ισχύει μέχρι το 2011” καταλήγει η έγγραφη απάντηση του κ. Δακουτρού που είχε επισυνάψει τότε και τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα.