Απορίας ανάξια, επιχειρημάτων απόντων και καταγγελίας δεδομένης, η δήλωση του κ. Σερετάκη, υποψηφίου δημάρχου Ν. Φιλαδέλφειας με την Λαϊκή Συσπείρωση, με αφορμή την κατασκευή και την λειτουργία ενός νέου σχολείου.
Χαρακτηρισμοί εγνωσμένοι αλλά κακοπροαίρετοι, όπως «Ποιος έχασε την Ντροπή για να την βρουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προεκλογική φιέστα, όπως προκλητική αμετροέπεια της Υφυπουργού Παιδείας, όπως Λύκειο κόλαση, όπως θράσος» . Αυτά καταγράφονται στην ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης και αποδεικνύουν την σπασμωδική και συντεχνιακή αντίδραση που υψώνεται απέναντι σε κάθε είδους προοδευτική κατεύθυνση και μεταρρυθμιστική προσπάθεια, όπως αυτή προωθείται από το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Επειδή απαντάμε πάντα με επιχειρήματα και ποτέ με ανθρωποφαγία και εξοστρακισμούς θα απαντήσουμε σημείο προς σημείο στην καταγγελία του κ. Σερετάκη.
Μεγάλες θεσμικές αλλαγές στο Λύκειο
Το νομοθετικό πλαίσιο που προωθείται από την κυβέρνηση έχει στόχο την αναβάθμιση της Θεσμικής και Παιδαγωγικής υπόστασης του δημόσιου σχολείου και την αλλαγή της νοοτροπίας που επικρατεί στην κοινωνία ότι η εισαγωγή στα Α.Ε.Ι. γίνεται « εκτός» της δημόσιας εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα επιδιώκεται:
• Η αναβάθμιση του κύρους του απολυτηρίου του Λυκείου
• Η ενδυνάμωση των μαθητών της Γ´ Λυκείου με λιγότερα μαθήματα και περισσότερες ώρες ( από 3 σε 6)
• Η σταδιακή μετάβαση των μαθητών στο νέο σύστημα με βάση την προσωπικότητα, τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητές τους.
• Η αποβάρυνση των οικογενειών από τα δυσβάσταχτα έξοδα για ιδιωτική ή φροντιστηριακή κάλυψη των υποψηφίων στα Α.Ε.Ι.
• Η ενισχυτική διδασκαλία στο δημόσιο σχολείο
• Το αδιάβλητο των εξετάσεων στα ιδιωτικά και δημόσια σχολεία με επιτήρηση και διόρθωση των γραπτών από καθηγητές άλλων σχολείων
• Η ομαδικότητα και η συνεργασία των μαθητών σε ειδικές εργασίες
• Η αποφυγή στείρας και άγονης γνώσης
Σε απάντηση λοιπόν της πεισματικής σιωπής σε προτάσεις με ρητορικές καταγγελίας καλό θα ήταν να μας εξηγήσει η Λαϊκή Συσπείρωση πως, με βάση όλα τα παραπάνω, θα αυξηθούν τα έξοδα των οικογενειών σε φροντιστήρια και ιδιωτικά μαθήματα, όπως ισχυρίζεται ή πως θα επέλθει μαθησιακή επιβάρυνση όταν μειώνονται μαθήματα και αυξάνονται ώρες διδασκαλίας. Ιδιαίτερα σήμερα, που με αυτό το σύστημα ανοίγει ο δρόμος για την ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε σημαντικό αριθμό σχολών, με μοναδικό προσόν την απόκτηση του αναβαθμισμένου απολυτηρίου λυκείου.
Αναφορικά με τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών
Μετά από 10 χρόνια μνημονιακών δεσμεύσεων και για πρώτη φορά το Υπουργείο Παιδείας εξήγγειλε την πρόσληψη – μονιμοποίηση 15.000 εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας. Ο τρόπος επιλογής των υποψηφίων που καλούνται να υπηρετήσουν το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, είναι το αποτέλεσμα εξαντλητικού διαλόγου με φορείς και εκπαιδευτικές κοινότητες. Στο δίλημμα αν πρέπει να προσληφθούν κατά προτεραιότητα οι υπηρετούντες σήμερα ως αναπληρωτές, το Υπουργείο συναίνεσε και μοριοδότησε την προϋπηρεσία τους με 120 μήνες δηλαδή σχεδόν 15 χρόνια. Ποσοστό που καλύπτει κατά 99% τους εκπαιδευτικούς – αναπληρωτές.
Στην πεποίθηση όμως ότι η εκπαίδευση χρειάζεται αναβάθμιση και οι καθηγητές επιμόρφωση, το Υπουργείο συμπεριέλαβε στην μοριοδότηση και μια ακόμη κατηγορία εκπαιδευτικών. Τους κατόχους μεταπτυχιακών και εξειδικευμένων κατηγοριών σπουδών.
Στην λογική του συγκερασμού και του σεβασμού αφενός προς τους αναπληρωτές καθηγητές με προϋπηρεσία 15 ετών, αφετέρου της επιβράβευσης των νέων διδασκόντων με μεταπτυχιακά και εξειδίκευση, αποφασίστηκε αναλογική μοριοδότηση.
Σε απάντηση επομένως της καταγγελίας περί μαζικών απολύσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης τίθεται ευθέως το ερώτημα.
Με ποια δεδομένα αναγγέλλει μαζικές απολύσεις όταν καλύπτεται το 99% των ήδη υπηρετούντων αναπληρωτών.
Κυρίως όμως τίθεται το ερώτημα αν είναι επιθυμητή η αναβάθμιση της παιδείας ή αν επιδιώκονται κομματικά points από τις καταγγελίες ή εξυπηρετούνται συντεχνιακά συμφέροντα.
Σε ένα κυρίως επιμένει και στοχεύει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα παιδιά να μορφώνονται και να μην μαθαίνουν μόνον τεχνικές εισαγωγής στα Α.Ε.Ι. Αυτό, επιτέλους, ας το συμφωνήσουμε.