Αφορμή τα όσα συνέβησαν στο Σύνταγμα στις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων
Οι μεγάλες κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα από τους εργαζόμενους των Δήμων, που είχαν σαν αποκορύφωμα το θάνατο του συνδικαλιστή Δημήτρη Κοτζαρίδη, απασχόλησαν τις εργασίες της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Αττικής, μία συζήτηση που οδήγησε σε οξεία αντιπαράθεση μεταξύ των Συμβούλων των Παρατάξεων.
Να τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Η “Λαϊκή Συσπείρωση” έφερε προς ψήφιση στο Σώμα κείμενο ψηφίσματος για τη δολοφονική επίθεση των κουκουλοφόρων απέναντι στα μέλη του ΠΑΜΕ (δημοσιεύεται παρακάτω). Ο Σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Κώστας Κοκκινίδης, που ήταν παρών εκείνη την ημέρα στο Σύνταγμα μαζί με τον έτερο Σύμβουλο και επικεφαλής της παράταξης, κ. Βασίλη Λυκούρα, έδωσε τη δική του μαρτυρία για τα επεισόδια τονίζοντας το γεγονός πως μια ομάδα 100 ατόμων πολύ καλά εξοπλισμένων διέσχισε την καρδιά της Αθήνας χωρίς να ενοχληθεί καθόλου από την αστυνομία. “Στόχος δεν ήταν μόνο το ΠΑΜΕ αλλά η τρομοκράτηση της λαϊκής συνείδησης. Ήταν ένα οργανωμένο σχέδιο παρακρατικών ομάδων που ήθελαν να χτυπήσουν τον κόσμο” τόνισε.
Οι πρώτες αντιδράσειςΤο κείμενο της Λαϊκής Συσπείρωσης και ιδιαίτερα κάποιοι όροι που περιέχονταν μέσα σε αυτό προκάλεσαν την αντίδραση των άλλων παρατάξεων. Ο επικεφαλής της μείζονος, κ. Νώντας Σπυρόπουλος υπογράμμισε πως δεν μπορεί να δεχτεί πως υπάρχουν σήμερα παρακρατικοί. Ο Αντιδήμαρχος, κ. Γιώργος Βλαντής είπε πως η απεργιακή συγκέντρωση δεν ήταν μόνο του ΠΑΜΕ αλλά ολόκληρου του ελληνικού λαού και αυτό πρέπει να φαίνεται στο ψήφισμα. Ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης “Όραμα για το Ηράκλειο”, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος είπε πως υποψιάζεται πως οι κουκουλοφόροι μπορεί να είναι παρακρατικοί αλλά μέχρι να αποδειχτεί κάτι τέτοιο το Σώμα δεν μπορεί επίσημα να πάρει θέση. Την έκδοση αντίστοιχου ψηφίσματος και για τους αστυνομικούς που έχουν χάσει τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος σημείωσε ο Σύμβουλος της ίδιας παράταξης, κ. Γιώργος Παπαδημητρίου.
Να χαιρετιστούν οι παλλαϊκές συγκεντρώσεις που έγιναν εκείνο το διήμερο και να καταδικαστεί το όργιο καταστολής από την κυβέρνηση ζήτησε η επικεφαλής του “Δικτύου Πολιτών”, κα Ειρήνη Κατσινοπούλου. Να είναι πιο γενικευμένο το ψήφισμα και να μην περιορίζεται μόνο στο ΠΑΜΕ ήταν το αίτημα και του πρώην Δημάρχου, κ. Γιώργου Μαστοράκου. Να φανεί ο μεγαλειώδης χαρακτήρας της συγκέντρωσης ζήτησε ο επικεφαλής της “Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη” κ. Νίκος Μπάμπαλος που έκανε λόγο για προβοκατόρικες ενέργειες ενάντια στο λαϊκό κίνημα.
Νέα ένταση
Οι τόνοι ανέβηκαν όταν πήρε το λόγο ο Αντιδήμαρχος, κ. Γιάννης Κεσκινίδης που όντας παρών και αυτός στο Σύνταγμα κατηγόρησε το ΠΑΜΕ πως δεν επέτρεπε να ανέβει κανένας μπροστά από τη Βουλή. Μάλιστα χαρακτήρισε ως άστοχη κίνηση την ανάληψη από τα μέλη του ΠΑΜΕ ενός ρόλου που ανήκει στην αστυνομία. Η Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων κα Κική Καραγεώργου που έπεσε μαζί με συναδέλφους της πάνω στα επεισόδια είπε πως προσπάθησε να διαφύγει αλλά το ΠΑΜΕ δεν επέτρεπε να περάσει κανένας μέσα από τις γραμμές του . “Είδαμε τα ΜΑΤ να προστατεύουν το μπλοκ του ΠΑΜΕ και εμείς τρώγαμε ξύλο στην οδό Ερμού” δήλωσε. Για ψέμματα έκανε λόγο απαντώντας ο κ. Κοκκινίδης που είπε πως όποιος ήθελε μεμονωμένα περνούσε μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ αλλά όχι οργανωμένες ομάδες.
Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Βασίλης Λυκούρας, είπε πως υπάρχουν ντοκουμέντα που δείχνουν τη συνεργασία κουκουλοφόρων και ΜΑΤ.
“Κουκούλα και δράση δεν πάνε μαζί. Άλλοι φόραγαν κουκούλες στην κατοχή. Οι επαναστάτες και οι αγωνιστές δεν φόραγαν ποτε κουκούλα” τόνισε για να προσθέσει πως πρέπει αυτά τα γεγονότα που στόχο έχουν να φέρουν πίσω την εργατική τάξη να καταδικαστούν ξεκάθαρα για να μην ξαναζήσουμε πάλι δυσάρεστες καταστάσεις του παρελθόντος.
Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής τονίστηκε πως υπήρχε ένα σχέδιο ψηφίσματος τόσο για τα γεγονότα όσο και για τις αλλαγές που φέρνει στην αυτοδιοίκηση το ψηφισθέν νομοσχέδιο. Ωστόσο η Λαϊκή Συσπείρωση δεν απέσυρε το δικό της στο οποίο δέχθηκε να γίνει αλλαγή στη διατύπωση ενός μόνο σημείου του κειμένου. Το ψήφισμα τέθηκε στη συνέχεια σε ψηφοφορία αλλά δεν πέρασε καθώς εγκρίθηκε μόνο από τους Συμβούλους της “Συσπείρωσης” την κα Κατσινοπούλου και τους Συμβούλους της πλειοψηφίας κ.κ. Τσαπίνου. Μπούκη και Παπαδάτο. Οι υπόλοιποι δήλωσαν παρόντες
Επικρίσεις προς την Δημοτική Αρχή
Μετά το ζήτημα του ψηφίσματος για τα επεισόδια, η προσοχή του Σώματος στράφηκε στην απεργία των εργαζομένων. Κριτική στη διοίκηση για τη στάση της κατά τη διάρκεια της απεργίας άσκησε ο Σύμβουλος της μείζονος, κ. Κυριάκος Κουτρούλης. “Η απεργία είναι σεβαστό δικαίωμα των εργαζομένων ειδικά αυτήν την εποχή που τα αιτήματά τους είναι δίκαια. Υπάρχει όμως και η δημόσια υγεία και ο Δήμος, πέρα από ανακοινώσεις, πρέπει να φροντίζει και για αυτήν. Η κατάσταση ήταν απελπιστική και δεν είδα να κάνουμε κάτι για την προστασία του κοινωνικού συμφέροντος” τόνισε ο κ. Κουτρούλης που ζήτησε να πάρει θέση το Σώμα για τα ζητήματα της εφεδρείας και της ιδιωτικοποίησης ενώ ζήτησε να γίνει ειδική συζήτηση για τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος που είναι η “ραχοκοκαλιά” του Δήμου, όπως είπε. Προχωρώντας ο κ. Κουτρούλης κατήγγειλε πως στην επίταξη υπήρχαν εργαζόμενοι που κρύβονται. Δεν μπορούμε να λέμε ότι έχουμε 100 εργαζόμενους στον Οργανισμό και να μην έχουμε εργαζομένους στην καθαριότητα. Το αίτημά του προς τη διοίκηση είναι να μην απαξιώνει την καθαριότητα και όλοι οι εργαζόμενοι πλέον να γυρίσουν στις οργανικές τους θέσεις. “Ο Δήμος μπορεί να είναι καθαρός χωρίς εξωτερικούς παράγοντες” κατέληξε.
Επικριτική απέναντι στη διοίκηση αλλά για διαφορετικό λόγο ήταν και η κα Κατσινοπούλου που έκανε αναφορά σε σημείο της πρώτης ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Δήμος την περίοδο της απεργίας βάσει του οποίου φαίνεται πως η διοίκηση μπορεί να συζητήσει το ενδεχόμενο εισόδου ιδιωτών στην καθαριότητα. “Το θέμα είναι τεράστιο και επαναφέρω για έκτη φορά το αίτημα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Πρέπει να καθίσουμε και να συζητήσουμε πολύ σοβαρά” είπε η Σύμβουλος του “Δικτύου Πολιτών”.
Αναφορά στο ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας έκανε ο κ. Λυκούρας θυμίζοντας πως την θεσμοθέτησε η Νέα Δημοκρατίας και την υλοποιεί το ΠΑΣΟΚ. “Πάμε σε 200.000 απολύσεις. Θα αντισταθούμε σ’ αυτήν την κατάσταση ή στη βάση της νομιμότητας θα απολύουμε;” αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.
Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα συζήτησης την κατάσταση του διοικητικού μηχανισμού του Δήμου ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο – Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος
Απαντώντας ο Δήμαρχος, κ. Παντελής Βλασσόπουλος ξεκαθάρισε πως η διοίκηση είναι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της καθαριότητας και όλων των υπηρεσιών του Δήμου. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα για το πρόβλημα που αναμένεται να παρουσιαστεί στην καθαριότητα το επόμενο διάστημα καθώς αναμένεται να φύγουν υπάλληλοι με συνταξιοδοτήσεις ενώ ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα επιτραπεί από την κυβέρνηση να γίνουν προσλήψεις συμβασιούχων με τις υπάρχουσες συμβάσεις να λήγουν αρχές του 2012. “Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια και προτρέπουμε όλους όσους είναι στην αίθουσα να παλέψουμε για να διατηρήσουμε το σημερινό καθεστώς” δήλωσε ο κ. Βλασσόπουλος. Ο Δήμαρχος παρουσιάστηκε ικανοποιημένος από τις προσπάθειες των εργαζομένων για την αποκομιδή των απορριμμάτων μετά τη λήξη της απεργίας. Δεσμεύτηκε όμως ότι δεν αφήσει να περάσει χωρίς επιπτώσεις το φαινόμενο της μη παρουσίας εργαζόμενων στην επίταξη. Για τη δημόσια υγεία είπε πως κατά τη διάρκεια της αποκομιδής έγινε και απολύμανση των κάδων από συνεργείο του Δήμου. “Δεν φέραμε εμείς την καθαριότητα σε αυτό το σημείο. Τη βρήκαμε…εμείς προσπαθούμε να φέρουμε εργαζόμενους έξω από τα γραφεία δεν κάνουμε το αντίθετο” είπε με νόημα ο Δήμαρχος που υποσχέθηκε πως σύντομα θα γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση για το θέμα.
Στο πλευρό των εργαζομένων
Μετά τους διαξιφισμούς για την καθαριότητα το Δημοτικό Συμβούλιο, κάνοντας δεκτό το αίτημα του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου, πήρε ομόφωνα απόφαση:
1. Ότι αναγνωρίζει το δίκαιο του αγώνα των εργαζομένων των προηγούμενων ημερών, κατά της επίθεσης στο εισόδημα τους
2. Να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό και δεν περισσεύει κανένας εργαζόμενος ο οποίος θα μπορούσε να μπει σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κυβέρνησης.
3. Η αρμοδιότητα της καθαριότητας έχει δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, είναι αποκλειστική ευθύνη των δήμων και δεν εκχωρείται σε ιδιώτες.
Το προτεινόμενο ψήφισμα της “Λαϊκής Συσπείρωσης”
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής καταγγέλλει τη δολοφονική επίθεση παρακρατικών κουκουλοφόρων που έγινε στη απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στο Σύνταγμα στο μπλοκ του ΠΑΜΕ στις 20 Οκτωβρίου.
Οι κουκουλοφόροι προβοκάτορες ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία ελπίζοντας με ύπουλη, τρομοκρατική, προβοκατόρικη δράση, να διαλύσουν τη μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση κάτι που βεβαίως δεν πέτυχαν. Το μίσος των κουκουλοφόρων κατά του εργατικού λαϊκού κινήματος και του ΠΑΜΕ εκφράζει το μένος των δυνάμεων που υπηρετούν το σύστημα και την αστική εξουσία. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη. Απώτερος στόχος τους είναι να τρομοκρατήσουν το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Κανένας κατασταλτικός μηχανισμός, καμία κυβερνητική απειλή δεν πρέπει να ανακόψει το μεγάλο εργατικό λαϊκό κίνημα που πλημμύρισε όλες τις πόλεις στη 48ωρη απεργία. Ο λαός έχει τη δύναμη να αποκρούσει τα βάρβαρα μέτρα και κάθε είδους μηχανισμούς καταστολής. Εκφράζει τη θλίψη και τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του Δημήτρη Κοτζαρίδη, που έπεσε αγωνιζόμενος για το δίκιο της εργατικής τάξης και του λαού. Εκφράζει την αλληλεγγύη του στους τραυματίες, σε όλους όσοι υπερασπίστηκαν την εργατική λαϊκή διαδήλωση από τις προβοκατόρικες ομάδες.