Στο Οικολογικό Τριήμερο που πραγματοποιήθηκε στην Αστυπάλαια, από την Παρασκευή 15/09 έως την Κυριακή 27/09, συμμετείχε ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, όπου αναπτύχθηκαν οι εξής ενότητες:
• Aιολική Ενέργεια, Ανεμογεννήτριες και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
• Κυκλική Οικονομία, Ανακύκλωση, Τουρισμός
• Βιώσιμη Κινητικότητα, Οικολογική Μετακίνηση, Ηλεκτροκίνηση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η πρώτη ημέρα της διοργάνωσης, κατά την οποία συζητήθηκε το σχέδιο της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Νότιο Αιγαίο αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως και στο Πάνειο όρος που ανήκει στους Δήμους Σαρωνικού και Λαυρεωτικής.
Η κήρυξη της έναρξης των εργασιών έγινε από τον Υφυπουργό Τουρισμού Μάνθο Κόνσολα, ενώ εισηγήθηκαν οι Νικόλαος Στεφανάτος, Διευθυντής Τομέα Αιολικής Ενέργειας του ΚΑΠΕ, Μαργαρίτα Καραβασίλη εκ μέρους του ECOCITY, Νικήτας Νικητάκος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Παναγιώτης Παπασταματίου Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Ενέργειας, Αναστάσιος Τσουμάνης Ηλεκτρολόγος Μηχανικός εκ μέρους της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. καθώς και εκπρόσωποι της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας, ο πρόεδρος του Δ.Σ της ECOCITY dr Κωνσταντίνος Βαφειάδης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Πρόεδρος ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου Αντώνης Καμπουράκης, ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ Ευθύμιος Μπακογιάννης και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης.
Ο Πέτρος Φιλίππου στην τοποθέτησή του εκπροσώπησε το Δίκτυο των Δημάρχων που συγκροτήθηκε για την αποτροπή της καταστροφής των πλούσιων και απαραίτητων φυσικών πόρων που κινδυνεύουν από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, μεταφέροντας και την πλούσια εμπειρία των τελευταίων μηνών από τις κινητοποιήσεις στο Πάνειο όρος: “Εμείς σε συνεργασία με τον Δήμο Λαυρεωτικής έχουμε δράσει σε τρία παράλληλα πεδία. Στο θεσμικό πεδίο με την κινητοποίηση των δημοτικών συμβουλίων και τη συγκρότηση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής, στο νομικό πεδίο με την κατάθεση αιτήσεων ακύρωσης του έργου και στο κοινωνικό πεδίο με εκδηλώσεις ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών και την οργάνωση τους για την αποτροπή της έναρξης του έργου’’.
Συνέχισε τονίζοντας τις βαρύτατες συνέπειες που υφίστανται οι περιοχές στις οποίες έχουν εγκατασταθεί ανεμογεννήτριες: “σήμερα που διαπιστώνουμε με τον πιο τραγικό τρόπο πόσο η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις ζωές μας, πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προστατευτικοί στους ορεινούς μας όγκους και συνολικά τους φυσικούς μας πόρους, οι οποίοι εκτός από ανάσα ζωής για τους πολίτες αποτελούν και τα μέσα προστασίας από ακραία φαινόμενα”.
Κλείνοντας ο Δήμαρχος Σαρωνικού έθεσε και το πλαίσιο οργάνωσης της επόμενης ημέρας, αφού όλο και περισσότεροι δήμοι εντάσσονται στο Δίκτυο Δημάρχων κατά των ανεμογεννητριών, υπογραμμίζοντας: “Το Δίκτυο μας απλώνεται σε όλη την Ελλάδα, ηπειρωτική και νησιωτική. Με μεγάλο αίσθημα ευθύνης ανοίξαμε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και σκοπεύουμε να κλιμακώσουμε τη δράση μας και να πολλαπλασιάσουμε τη φωνή μας. Είμαστε έτοιμοι με σοβαρότητα και επιστημονική τεκμηρίωση να συζητήσουμε με την Πολιτεία, ταυτόχρονα είμαστε έτοιμοι να αποτρέψουμε αυτό το πανελλαδικού μεγέθους έγκλημα”.