Στο «συρτάρι» του Μαξίμου προσώρας τα σενάρια για νέες αλλαγές στην κυβέρνηση
Σε φάση… ύφεσης φαίνεται να περνά η σεναριολογία περί ανασχηματισμού της κυβέρνησης μετά τη χθεσινή ορκωμοσία του Χρήστου Στυλιανίδη, ο οποίος παρέλαβε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής από τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Όλα δείχνουν ότι -προσώρας, τουλάχιστον- οι σχεδιασμοί για περαιτέρω διορθωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μπήκαν στο συρτάρι του Μεγάρου Μαξίμου, από το οποίο ωστόσο ουδείς μπορεί να πει μετά βεβαιότητας αφενός πότε θα επιστρέψουν στο τραπέζι και αφετέρου το εύρος που μπορεί να έχουν οι αντικαταστάσεις κυβερνητικών στελεχών.
«Σημασία έχουν οι δομές και όχι τα πρόσωπα», έλεγε σιβυλλικά ανώτατη κυβερνητική πηγή χθες το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο στο περιθώριο της ορκωμοσίας του κ. Στυλιανίδη, την ίδια ώρα που συνεργάτες του παρέπεμπαν στην ομιλία που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη και τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει την επομένη στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει να προβεί σε ανακοινώσεις για δομικές αλλαγές στην Πολιτική Προστασία, ούτως ώστε να υπάρχει καλύτερη ανταπόκριση του κρατικούς μηχανισμού σε ακραία φαινόμενα όπως οι πρόσφατες πολυήμερες μεγάλες πυρκαγιές στον Έβρο ή οι καταστροφικές πλημμύρες που βύθισαν στα λασπόνερα τον θεσσαλικό κάμπο. Φαινόμενα, όμως, τα οποία η κλιματική κρίση μπορεί να τα κάνει να εμφανίζονται τα επόμενα πολύ συχνότερα από ό,τι ίσχυε στο παρελθόν.
Η φράση, ωστόσο, «όλοι κρίνονται συνεχώς», που χρησιμοποίησε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, «παραμένει το βασικό δόγμα με το οποίο πορεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης», μεταδίδουν στελέχη από το κυβερνητικό επιτελείο τα οποία δεν θέλουν να κλείσουν δια παντός τη σεναριολογία του ανασχηματισμού. Η τακτική αυτή του Μεγάρου Μαξίμου οδηγεί σε εκτιμήσεις που διατυπώνονται από ορισμένους ότι «το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα γίνουν αλλαγές πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ».
«Από και ύστερα, πάντως, τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί», προσθέτουν κυβερνητικά στελέχη, επισημαίνοντας δύο πιθανά χρονικά ορόσημα για να δρομολογηθούν οι επόμενες κυβερνητικές αλλαγές:
Το πρώτο ορόσημο είναι η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Νέα Υόρκη, όπου θα βρεθεί την επόμενη βδομάδα -Τετάρτη με Παρασκευή, 20 με 22 Σεπτεμβρίου- για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να γίνει η σημαντική, όπως προοιωνίζεται, συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το δεύτερο ορόσημο είναι οι αυτοδιοικητικές κάλπες του επόμενου μήνα και ιδίως ο χρόνος μετά τον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου που θα έχουμε τα οριστικά αποτελέσματα σε Περιφέρειες και Δήμους και θα μπορεί «να γίνει ταμείο» για την απήχηση που θα έχουν οι πολιτικές δυνάμεις, σχεδόν εκατό ημέρες από τη δεύτερη κατά σειράν εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Ιουνίου.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος πρωταγωνίστησε τις τελευταίες ημέρες στη φημολογία ότι θα μπορούσε να είναι το επόμενο κυβερνητικό στέλεχος που θα υπέβαλε την παραίτησή του, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για παθογένειες που αναδείχθηκαν στον τομέα ευθύνης του αρχικά μα τις πυρκαγιές και κατόπιν με τις πλημμύρες, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει αυτή τη διάθεση.
«Εγώ δεν έχω μάθει να φυγομαχώ. Δεν φυγομάχησα το 2014 ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεν φυγομάχησα ως υπουργός Υγείας, διαχειριζόμενος την πανδημία. Και τώρα, στις μεγαλύτερες πλημμύρες…», απάντησε ο κ. Κικίλιας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον Αντένα, σημειώνοντας, ωστόσο, το αυτονόητο ότι «η σύνθεση της κυβέρνησης είναι προνόμιο του πρωθυπουργού».