Η τοποθέτηση του επικεφαλής της «Ελπίδας για τη Μεταμόρφωση» για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017
Την ολοκληρωμένη πρόταση του για το πως θα έπρεπε να καταρτιστεί το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Μεταμόρφωσης κατέθεσε στην 22η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο αρχηγός της «Ελπίδας για τη Μεταμόρφωση» Στράτος Σαραούδας και ανέφερε τους (πολλούς) τομείς που υστερεί και οι οποίοι επιγραμματικά είναι:
– Διανοίξεις δρόμων
– Προβλήματα γειτονιών
– Προγραμματισμός ακινήτων
– Σχολεία
– ΓΠΣ
– Μελέτες
– Εκτός Σχεδίου περιοχή
– Νομιμοποιήσεις χώρων
– Κυλικείο κοιμητηρίου
Τεχνικό Πρόγραμμα ή λόγια του αέρα
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του στάθηκε στην ανάγκη ύπαρξης ενός εισηγητικού υπομνήματος από πλευράς της διοίκησης το οποίο θα ενημερώνει επαρκώς για κάθε έργο που υπάρχει στο Τεχνικό Πρόγραμμα με αντίστοιχο σχεδιάγραμμα.
Μάλιστα, ο κ. Σαραούδας δήλωσε ότι όπως ήρθε το Τεχνικό Πρόγραμμα εκθέτει την δημοτική αρχή του κ. Καρπέτα γιατί «είναι η σημαντικότερη στιγμή – μαζί με τον Προϋπολογισμό – και βλέπουμε μία δημοτική αρχή που έρχεται με κάποια συνεχιζόμενα έργα και πέντε παρατηρήσεις του δημάρχου «στα κλεφτά», όπου μας λέει τι έχει σκοπό να κάνει. Πρόκειται για ένα φτωχότατο Τεχνικό Πρόγραμμα όπως ομολόγησε και μόνος του ο δήμαρχος.
Αν όλα αυτά ήταν γραπτώς θα ξέραμε την επόμενη φορά αν έγιναν ή αν ήταν λόγια του αέρα.
Πρέπει να κάνουμε μία καταγραφή των προβλημάτων για να μπορέσουμε να τα βάλουμε σε μία σειρά.»
Ο κ. Σαραούδας για να αποδείξει του λόγου του το αληθές ανέφερε μία σειρά από «σχέδια» του δημάρχου (ποδηλατόδρομος στη Σωκράτους, ενοποίηση των περιβαλλόντων χώρων των εκκλησιών κ.α.) που τα είχε αποφασίσει και τα ακύρωσε.
«Δεν υπάρχουν στόχοι, σε μία πόλη που έχει άπειρα προβλήματα»
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο τι θα έπρεπε να έχει γίνει σημειώνοντας: «Είναι η θέση μου, από τότε που ασχολούμαι με τα κοινά της πόλης, πως θα έπρεπε να υπάρχει πριν το Τεχνικό Πρόγραμμα, ένα υπόμνημα το οποίο θα μας αναφέρει το ιστορικό των έργων.
Να μας έχετε ετοιμάσει ένα σχέδιο στοχοθεσίας για το πως υπολογίζετε ότι θα λειτουργήσει τη νέα χρονιά ο δήμος και συγχρόνως να υπάρχει ένας απολογισμός του περσινού Τεχνικού Προγράμματος για να δούμε τι έγινε από αυτά που είχαμε προγραμματίσει (τίποτα).
Δυστυχώς, δεν υπάρχουν στόχοι, σε μία πόλη που έχει άπειρα προβλήματα.»
Διανοίξεις δρόμων: Η διοίκηση τις …ξέχασε
Μιλώντας συγκεκριμένα για τους τομείς που υστερεί το Τεχνικό Πρόγραμμα ο κ. Σαραούδας υπογράμμισε τα παρακάτω:
– Ένα βασικό πρόβλημα της Μεταμόρφωσης, που εδώ και εφτά χρόνια έχει ξεχαστεί, είναι οι διανοίξεις των δρόμων.
Βασικοί κόμβοι, η Αδριανείου, η Παπαδιαμάντη κ.α. έχουν ξεχαστεί από την διοίκηση ότι πρέπει να ανοίξουν. Εκτός από κομμάτια που ανοίγουμε και πέφτουμε πάνω σε κτίρια.
Για να ανοίξουν όμως θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τα τωρινά δεδομένα.
Στο Τεχνικό Πρόγραμμα δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόβλεψη και έχω τονίσει εδώ και χρόνια ότι αν δεν υπάρξει προγραμματισμός δεν θα γίνει καμία διάνοιξη.
Σοβαρά προβλήματα στις γειτονιές
Εκτός τους βασικούς κόμβους, δεν πρέπει να ξεχνάμε και περιοχές όπως ο Προφήτης Ηλίας και η Καναπίτσα, που τα τα στενά περιμετρικά των βασικών δρόμων είναι αδιάνοιχτα. Σοβαρά είναι τα προβλήματα και στου Βλάχου, στη Μποφίλια και στα Άσπρα Χώματα όπου έχουν κεντρικούς αδιάνοιχτους δρόμους. Σοβαρό είναι και το πρόβλημα επίσης στην Κάτω Μποφίλια όπου τα σπίτια δεν έχουν αποχέτευση.
Στην οδό Ναυαρίνου βγαίνουμε σε ένα στενάκι που τρομάζεις να το διασχίσεις, γιατί δεν πληρώσαμε ένα μικρό κομμάτι οικοπέδου στην αντικειμενική του αξία.
Επίσης η Σωκράτους, η Μπιζανίου, η Ηρακλείου και η Αγία Βαρβάρα, πρέπει να ανοίξουν.
Προγραμματισμός με τις ενοικιάσεις κτιρίων
– Θα έπρεπε να υπάρχει ένας προγραμματισμός και στο θέμα με τα κτίρια που ενοικιάζουμε. Για άλλη μία χρονιά θα πληρώνει ο δήμος ενοίκια αντί να προγραμματίζουμε αγορές που θα καλύψουν τις ανάγκες μας.
Καταγραφή των σχολικών κτιρίων
– Και στα σχολεία, θα έπρεπε να έχουμε καταγράψει την κατάσταση των κτιρίων. Είναι αστείο να μην υπάρχουν οι φάκελοι των σχολικών μονάδων για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις απαραίτητες μελέτες και μετά στις παρεμβάσεις για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Κάθε χρόνο κάνουμε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα τα προβλήματα στα σχολεία και αποδεδειγμένα η δημοτική αρχή δεν υλοποιεί τίποτα από όσα αποφασίζονται.
Τι γίνεται με το ΓΠΣ
– Ένα άλλο πρόβλημα είναι ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός (ΓΠΣ) που είναι σχεδόν ολοκληρωμένος και τον έχετε αφήσει στη μοίρα του και δεν τον λαμβάνετε υπόψη στις αποφάσεις σας.
Αγορά ακινήτου χωρίς… εμμονές
– Η πρόταση που έχουμε κάνει για την αγορά του διπλού οικοπέδου για το αμαξοστάσιο και την διαχείριση των απορριμμάτων είναι προς το συμφέρον του δήμου και ο δήμαρχος θα πρέπει να εγκαταλείψει την εμμονή του αν πρόκειται να έχει ο δήμος οικονομικό όφελος.
Νέοι χώροι
– Στο θέμα των αθλητικών χώρων. Έχουμε ανάγκες για νέους; Ναι. Που θα τους τοποθετήσουμε;
– Πως πρέπει να προχωρήσουμε για να έχουμε το χώρο για το επόμενο σχολείο που θα χρειαστεί η πόλη; Που θα γίνει το 10ο νηπιαγωγείο;
– Τι θα κάνουμε με το Κτήμα Λαμπάκη;
Μελέτες: Άγνωστη λέξη για τον δήμο
– Έχουμε σκοπό να κάνουμε κάποιες μελέτες; Λέγατε για την κεντρική πλατεία αλλά δεν υπάρχει κάτι στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Σε άλλες περιπτώσεις έγιναν μικρομελέτες για έργα που τελικά δεν έγιναν. Δεν υπάρχει καμία μελέτη που να έγινε και να ολοκληρώθηκε το έργο. Πρόκειται για πεταμένα λεφτά από πλευράς του δήμου.
Εκτός Σχεδίου Περιοχή: Εκτός λογικής δημοτική αρχή
– Για την Εκτός Σχεδίου περιοχή το λέω τόσο καιρό ότι χρειάζεται μία Ενιαία Πράξη Εφαρμογής και όχι μεμονωμένες που κάνουμε τόσο καιρό και χάνει τόσα πολλά ο δήμος και η πόλη.
Νομιμοποιήσεις χώρων
Έχουμε πει τόσες φορές να προχωρήσουμε σε νομιμοποιήσεις χώρων για να είναι τα κτίρια του δήμου νόμιμα και να μη χάνουμε χρήματα.
Κυλικείο Νεκροταφείου
– Να φτιάξουμε το Κυλικείο του Νεκροταφείου. Δεν έχουμε και πολλά ένα είναι. Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε να το φτιάξει αυτός που θα ενοικιάσει το χώρο. Αλλά τι να συζητάμε για ένα δήμο που δεν μπορεί να φτιάξει ούτε ένα τόσο μικρό έργο.».