Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, η «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Σχεδίου Προστασίας του ορεινού όγκου Υμηττού», που θα παραμείνει προς δημόσια διαβούλευση για 30 ημέρες.
Αμέσως συγκλήθηκε το Σάββατο 18/7/2020 έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής Ηλιούπολης, για να γίνει καταρχήν ενημέρωση για την ΣΜΠΕ και μια πρώτη εκτίμηση των διατάξεων της, που σχετίζονται με την πόλη και την προστασία του Υμηττού.
Η θέση της δημοτικής αρχής Ηλιούπολης είναι η εξής:
• Η δημοσίευση της ΣΜΠΕ – μέσα στο καλοκαίρι – και μάλιστα με σύντομη δημόσια διαβούλευση 30 ημερών, είναι γεγονός απαράδεκτο.
• Οι όροι της ΣΜΠΕ, που αφορούν στο Κέντρο Υψηλής Τάσης Ηλιούπολης, μας βρίσκουν αντίθετους και για αυτό άμεσα, την Παρασκευή 17/7/2020, δόθηκε κατεπείγουσα εντολή στην Νομική υπηρεσία, να την αξιολογήσει και να ετοιμάσει τα σχετικά επιχειρήματα, ώστε να ασκηθεί προσφυγή κατά του Π.Δ. που τελικά θα προκύψει. Επίσης ανατέθηκε στην Τεχνική υπηρεσία η μελέτη των λεπτομερειών της.
• Ο Περιβαλλοντικός Νόμος, που ψηφίστηκε πρόσφατα, ουσιαστικά προετοιμάζει νομικά το έδαφος, για την επιβολή των όρων της ΣΜΠΕ στο Προεδρικό Διάταγμα.
• Η χωροθέτηση Κοιμητηρίου μέσα στο ΚΥΤ είχε αποτέλεσμα για πρώτη φορά να μπαίνει στο τραπέζι το ενδεχόμενο της υπογειοποίησης του ΚΥΤ, νέου κλειστού τύπου GIS , σαν υποχώρηση του ΑΔΜΗΕ, από την μέχρι τώρα άκαμπτη άρνηση του. Υπενθυμίζεται ότι με την 17/2013 απόφασή του, το τότε Δημοτικό Συμβούλιο ζητούσε απομάκρυνση του ΚΥΤ ή εναλλακτικά υπογειοποίησή του.
• Λέμε ΟΧΙ στην ΣΜΠΕ και την επαύξηση του υπάρχοντος ΚΥΤ
• Λέμε ΝΑΙ στην απομάκρυνση του υπάρχοντος ΚΥΤ.
• Ζητούμε να βρεθούν άλλοι ασφαλείς εναλλακτικοί τρόποι για την ενεργειακή ενίσχυση της επένδυσης του Ελληνικού και γενικά των νοτίων προαστίων.
• Χωρίς αυτή τη δέσμευση, που για μας είναι κόκκινη γραμμή, η προσφυγή είναι μονόδρομος για τον Δήμο μας και θα συνεργαστούμε για αυτό με άλλους Δήμους, μόνο αν τελικά το επιθυμούν ειλικρινά.
• Δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί με την ΣΜΠΕ στον Υμηττό φέτος, το έγκλημα που έγινε με την ανοχή της προηγούμενης δημοτικής αρχής πέρσι, στο αυθαίρετο του Προφήτη Ηλία.
• Είναι αναγκαία η κατασκευή « Υπόγειας Σήραγγας», ώστε να αποφύγουν όλοι οι Δήμοι των νοτίων προαστίων το υπάρχον κυκλοφοριακό χάος, που θα γιγαντωθεί με την επένδυση.
• Δεν επιθυμούμε αντιπαράθεση με άλλους Δήμους, αλλά μόνο θεσμικό διάλογο και συνεργασία, με ευγένεια και σοβαρότητα για την επίλυση διαδημοτικών προβλημάτων και γι’ αυτό αποφύγαμε ως τώρα διαξιφισμούς και λαϊκισμούς. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε, ότι θα είμαστε για πάντα γείτονες, που θα χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο. Οι προσβλητικές φτηνές «κατηγορίες για καρκίνους, εγκληματούντες και άλλες φαιδρές υπερβολές» υπονομεύουν το κοινό μας μέλλον, δεν λύνουν κανένα πρόβλημα και στο τέλος δεν θα τους απαλλάξουν από την δική τους ευθύνη, για τον κίνδυνο της οριστικής παγίωσης του ΚΥΤ στην σημερινή του μορφή.
• Ο Δήμος Αργυρούπολης-Ελληνικού, πρέπει να αποδείξει – όχι στα λόγια αλλά στην πράξη – ότι είναι πραγματικά κατά του ΚΥΤ και να δεσμευτεί, ότι θα εμποδιστούν οι όποιες υποδομές συνδέουν το ΚΥΤ με το Ελληνικό, όπως οι υπόγειες καλωδιώσεις 150 KV, που διασχίζουν ήδη τον Δήμο Αργυρούπολης.
Όλοι καταλαβαίνουν, ότι «εξυπηρέτηση των νοτίων προαστίων», σημαίνει «εξυπηρέτηση της επένδυσης». Είναι άλλωστε γνωστό ότι έχουν κάνει τα πάντα υπέρ της επένδυσης, χωρίς καν να ζητήσουν ούτε και να εξασφαλίσουν κάποια διαδημοτική ωφέλεια και χρήση μέσα στο Ελληνικό. Ας συνταχθούν μαζί μας κι ας πουν πως αν δεν φύγει το ΚΥΤ, δεν θα γίνει η επένδυση. Τόσο απλά!
• Να γίνει σύντομα ένα Διαδημοτικό Συμβούλιο με την συμμετοχή όλων των Δήμων, πού αναφέρονται στην ΣΜΠΕ, δηλαδή Αργυρούπολης-Ελληνικού και Αλίμου και να συζητήσουμε όλοι μαζί χωρίς αποκλεισμούς για το κοινό μας μέλλον και για τις αρνητικές επιπτώσεις της επένδυσης του Ελληνικού.
• Πρέπει να συνεργαστούμε όλες οι παρατάξεις μεταξύ μας και να διαμορφώσουμε την ενιαία γραμμή του Δήμου μας, με επίκεντρο τα σημεία που συμφωνούμε, για να αποτρέψουμε αρνητικούς σχεδιασμούς και να χτίσουμε το μέλλον της πόλης. Συγκεκριμένα προτείνουμε τα παρακάτω σημεία:
Αποκλειστικό κριτήριο για την διαμόρφωση της κοινής θέσης είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η υγεία των πολιτών, από τις δυσμενείς επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, τόσο από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις 150 KV όσο και από τις προτεινόμενες της επαύξησης σε 400 KV και ζητούμε:
1. Απόσυρση της ΣΜΠΕ
2. Προσφυγή στην περίπτωση που ψηφιστεί όπως είναι.
3. Απομάκρυνση του υπάρχοντος ΚΥΤ και απαίτηση για νέα δεσμευτική μελέτη του ΑΔΜΗΕ, για ασφαλή ενεργειακή επάρκεια.
4. Καλούμε τους επιστημονικούς φορείς να μετρήσουν τα σημερινά επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα.
5. Δημιουργούμε άμεσα επιτροπή από κατοίκους, δικηγόρους, μηχανικούς και εκπροσώπους των παρατάξεων, που θα πλαισιώσει τις υπηρεσίες του Δήμου και θα βοηθήσει στην αξιολόγηση της ΣΜΠΕ και την προετοιμασία της προσφυγής.
“Η ωριμότητα, η ψυχραιμία και η ετοιμότητά μας για δυναμικές αντιδράσεις, θα εξασφαλίσει μια δίκαιη, ασφαλή και ρεαλιστική λύση”, αναφέρει ο κ. Γιώργος Χατζηδάκης, Δήμαρχος Ηλιούπολης.