Το στρατόπεδο της Μαλακάσας τελεί σε υγειονομικό αποκλεισμό από τις 5 Απρίλη, όταν εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού σε πρόσφυγα. Στις 22 Απρίλη εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα με αποτέλεσμα να ανανεωθεί η καραντίνα. Στο ενδιάμεσο, σύμφωνα με πληροφορίες από μέσα, έχουν εντοπιστεί και άλλα κρούσματα, μετά από δειγματοληπτικά τεστ που έγιναν μόνο στην αρχή.
Κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί για τους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των σκηνών βρίσκονται είτε σε υπόστεγα είτε σε αποθήκες χωρίς καθόλου εξαερισμό, ασφυκτικά κοντά η μία στην άλλη. Η καραντίνα θέτει σε κίνδυνο την υγεία των προσφύγων όχι μόνο λόγο του κορονοϊού αλλά και εξ αιτίας των φοβερών ελλείψεων, αφού απαγορεύεται κάθε έξοδος από το στρατόπεδο και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να προμηθευτούν τα απαραίτητα. Τα μόνα τρόφιμα που φτάνουν στο στρατόπεδο είναι χαμηλής διατροφικής αξίας, ακατάλληλα για βρέφη και δεν φτάνουν για όλους/ες.
Στην επισυναπτόμενη φωτό: Μαλακάσα, 28 Απρίλη. 23 ημέρες μετά τον υγειονομικό αποκλεισμό, εκατοντάδες πρόσφυγες εξακολουθούν να ζουν στοιβαγμένοι σε σκηνές μέσα σε αποθήκες χωρίς παράθυρα και εξαερισμό. Ένα από τα κρούσματα είναι σε σκηνή!
Η στέγαση των προσφύγων στις πόλεις είναι επιτακτική! Διεκδικούμε να ανοίξουν τώρα τα κλειστά κτίρια και να επιταχθούν ξενοδοχεία, και ταυτόχρονα να γίνουν προσλήψεις στις υπηρεσίες των δήμων προκειμένου να μπορέσουν να στεγαστούν αξιοπρεπώς οι πρόσφυγες για να προστατευθούν από την πανδημία.
Η ΚΕΕΡΦΑ Βορείων απευθύνει ταυτόχρονα κάλεσμα σε συλλογικότητες και δημοτικά σχήματα για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες που ζουν στο στρατόπεδο της Μαλακάσας. Σύμφωνα με ανοιχτή επιστολή μητέρων προσφυγισσών από το στρατόπεδο (δείτε παρακάτω) υπάρχει επείγουσα ανάγκη για:
* Μάσκες (τουλάχιστον για τους μολυσμένους και τους ευάλωτους)
* Γάντια και σπρέι απολύμανσης
* Αντιπυρετικά φάρμακα για ενήλικες και παιδιά, όπως το Depon και το Depon Syrup (για παιδιά)
* Φρέσκα φρούτα και λαχανικά (πατάτες, κρεμμύδια, ντομάτες κυρίως)
* Λάδι, αλεύρι, αυγά
* Pampers και βρεφικό γάλα
Η παράδοση των ειδών, καθώς και κινητοποίηση αλληλεγγύης, θα γίνει την Κυριακή 10 Μάη στις 12 το μεσημέρι μπροστά από το Στρατόπεδο της Μαλακάσας.
Επικοινωνήστε με το 6998038553 ή στείλτε mail στο keerfavoreion@gmail.com για λεπτομέρειες.
Διαβάστε την ανοιχτή επιστολή των προσφυγισσών παρακάτω και εδώ: tinyurl.com/y8ozp8aw
Γεια σας από το (παλιό) στρατόπεδο προσφύγων στη Μαλακάσα και τις καλύτερες ευχές μας σε όλους τους ανθρώπους που είναι έξω.
Γράφουμε αυτήν την επιστολή για να ζητήσουμε απ’ όσους αγωνίζονται να προσφέρουν βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη, να μην αφήσουν μόνους τους ανθρώπους που ζούνε στο στρατόπεδο της Μαλακάσας, ειδικά κατά τη διάρκεια της καραντίνας COVID-19.
Είναι πολύ δύσκολη η ζωή στα ελληνικά στρατόπεδα. Έχουμε πολλά προβλήματα, αλλά θα αναφέρουμε μόνο κάποια από αυτά, εκείνα που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη:
1. Έλλειψη επαρκών ιατρικών υπηρεσιών μέσα στο στρατόπεδο, ειδικά για άτομα με συμπτώματα Covid-19 και άτομα με χρόνιες και σοβαρές ασθένειες ή τα ψυχικά ασθενή που χρειάζονται τακτική παρακολούθηση και φαρμακευτική αγωγή
2. Έλλειψη επαρκούς ποσότητας φαρμάκων στο στρατόπεδο, για παράδειγμα: Depon, Amoxicillin, Paracetamol. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας δεν επιτρέπεται να βγαίνουμε έξω. Τις περισσότερες φορές και πριν από την πανδημία, μας έλεγαν να αγοράζουμε μόνοι μας τα φάρμακά μας. Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν AMKA. Εξαρτώμαστε απόλυτα από τα φάρμακα που μπορεί να μας δοθούν από τους γιατρούς και αυτά είναι εξαιρετικά περιορισμένα! Τα απογεύματα και τα σαββατοκύριακα δεν υπάρχει κανένας γιατρός εδώ. Αισθανόμαστε άοπλοι σε αυτόν τον παγκόσμιο αγώνα για την υγεία.
3. Έλλειψη ασφαλούς πρόσβασης σε καθαρό τρεχούμενο νερό μέσα στο στρατόπεδο και έλλειψη πόσιμου νερού. Πώς μπορούμε να ακολουθήσουμε τα προληπτικά μέτρα που μας εξηγούνται αν δεν έχουμε καν αυτά;
4. Έλλειψη ασφάλειας και προστασίας για όλους στο στρατόπεδο, ιδιαίτερα τη νύχτα. Υπάρχουν αστυνομία έξω από το στρατόπεδο για να μας εμποδίσει να βγούμε έξω, αλλά μέσα, μας μένουμε τις νύχτες και τα σαββατοκύριακα… Είμαστε κλειδωμένοι, η ψυχολογία των ανθρώπων έχει επιδεινωθεί και δεν ξέρουμε σε ποιον να απευθυνθούμε κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης.
5. Σταθερή πρόσβαση σε ίντερνετ σε ολόκληρο το στρατόπεδο, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ενημερώνονται για τα καθημερινά νέα, να επικοινωνούν με τον αριθμό έκτακτης ανάγκης που παρέχεται από τη διεύθυνση του στρατοπέδου. Πρέπει επίσης να διατηρήσουμε τις επαφές μας με τον έξω κόσμο και συγκεκριμένα στις οικογένειές μας για τις οποίες ανησυχούμε σε αυτές τις στιγμές όπως ανησυχείτε και εσείς για τους αγαπημένους σας.
6. Έλλειψη πρόσβασης σε ΑΤΜ, Western Union και καταστήματα. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας δεν μας δίνουν άδεια να βγούμε από το στρατόπεδο, επομένως όσοι έχουν κάρτες δεν μπορούν να αποσύρουν χρήματα από τράπεζες ενώ άλλοι δεν μπορούν να λάβουν χρήματα από συγγενείς σε άλλες χώρες. Πολλοί από εμάς μένουν χωρίς μετρητά. Έτσι δεν μπορούμε να αγοράσουμε τίποτα από τα καταστήματα μέσα στο στρατόπεδο. Τα καταστήματα έχουν διπλασιάσει τις τιμές τους από το κλείσιμο.
7. Έλλειψη προϊόντων διατροφής με βιταμίνες και ανεπαρκής προσφορά βασικών προϊόντων διατροφής. Τα καλάθια τροφίμων που λαμβάνουμε μία φορά την εβδομάδα δεν περιέχουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Χρειαζόμαστε βιταμίνες για τα παιδιά μας, τους ηλικιωμένους και τους άρρωστους τουλάχιστον για να είμαστε υγιείς και δυνατοί για να αντισταθούμε στον ιό. Επίσης, δεν λαμβάνουμε επαρκή βασικά προϊόντα όπως λάδι, αυγά και αλεύρι για να εξασφαλίσουμε επαρκή γεύματα.
8. Έλλειψη μασκών, γαντιών και σπρέι απολύμανσης. Δεν μας παρασχέθηκαν υλικά για να προστατευθούμε από τον ιό, ενώ είμαστε περισσότερα από 1.800 άτομα κλειδωμένα μαζί και ζούμε δίπλα-δίπλα με έναν άγνωστο αριθμό μολυσμένων. Ανάμεσά μας υπάρχουν πολλά ιδιαίτερα ευάλωτα άτομα: ηλικιωμένοι, παιδιά, άτομα με διαβήτη, καρδιακές διαταραχές και άλλες χρόνιες ασθένειες. Χρειαζόμαστε μάσκες και γάντια ή σπρέι απολύμανσης – τουλάχιστον για την προστασία των ευάλωτων ανάμεσά μας.
Όσοι από εμάς ζούμε σε σκηνές αντιμετωπίζουν ακόμη περισσότερα προβλήματα:
9. Έλλειψη επαρκούς καταφυγίου. Πάνω από 400 άτομα (μεταξύ αυτών πολλά παιδιά) κοιμούνται σε καλοκαιρινές σκηνές. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτές τις σκηνές για νεοεισερχόμενους καθώς τα κοντέινερ έχουν υπερβεί τη χωρητικότητά τους, δεν υπάρχει επίσης κατάλληλο μέρος για αυτές τις σκηνές ώστε να προστατεύονται από τον καιρό και να βρίσκονται σε ασφαλή απόσταση μεταξύ τους.
Ακόμα και τώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αρκετοί άνθρωποι κοιμούνται σε σκηνές που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους μέσα σε μια μεγάλη σκηνή και σε ένα άλλο κτίριο. Άλλοι έχουν τοποθετήσει τις σκηνές τους κάτω από τον ουρανό και υποφέρουν από κάθε βροχόπτωση και καταιγίδα. Δεν μπορούμε να κρατάμε αποστάσεις εδώ! Δεν μπορούμε να προστατευθούμε από το κρύο έτσι! Πολλοί από εμάς είναι άρρωστοι και δεν μπορούμε να καταλάβουμε εάν έχουμε κρυολόγημα λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης ή εάν μολυνθήκαμε από τον ιό.
10. Έλλειψη ζεστού νερού στα κοινόχρηστα ντους και στις βρύσες. Πώς να απολυμάνουμε πράγματα όπως τα πιάτα ή τα ρούχα μας χωρίς ζεστό νερό; Πώς να χρησιμοποιούμε τα σαπούνια, όταν υπάρχουν διακοπές νερού; Πώς να διατηρούμε την απόσταση μεταξύ τους όταν τοποθετούνται όλοι οι βρύσες μαζί η μια διπλα στην άλλη;
11. Έλλειψη καθαρών και λειτουργικών τουαλετών. Οι βρώμικες τουαλέτες που αναγκαστικά μοιραζόμαστε είναι μια περαιτέρω πηγή μολύνσεων. Ο λόγος για τον οποίο πολλοί από εμάς θέλουν απελπισμένα να βγούμε από το στρατόπεδο είναι επειδή χρειαζόμαστε βοήθεια. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τις οικογένειές μας ασφαλείς, καθαρές, υγιείς, προστατευμένες από την πείνα. Αγωνιζόμαστε για τα πιο βασικά πράγματα και όχι μόνο ενάντια σε έναν ιό.
Σας ζητάμε να δείξετε την αλληλεγγύη σας τουλάχιστον για όσο δεν μπορούμε να βγαίνουμε έξω και εξαρτώμαστε πλήρως από το τι μας δίνεται. ρειαζόμαστε επειγόντως τα ακόλουθα πράγματα:
• Μάσκες (τουλάχιστον για τους μολυσμένους και τους ευάλωτους)
• Γάντια και σπρέι απολύμανσης
• Αντιπυρετικά φάρμακα για ενήλικες και παιδιά, όπως το Depon και το Depon Syrup (για παιδιά)
• Φρέσκα φρούτα και λαχανικά (πατάτες, κρεμμύδια, ντομάτες κυρίως)
• Λάδι, αλεύρι, αυγά
• Pampers και βρεφικό γάλα