Συμμαχία Συμβουλίου της Ευρώπης – Περιφέρειας Αττικής για την εκστρατεία “ένα στα πέντε”
Τη διαβεβαίωση ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και ο ίδιος προσωπικά με την ιδιότητα του Περιφερειάρχη και του Προέδρου του ΙΣΑ ότι θα συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής καμπάνιας «ένα στα πέντε», έδωσε ο Γ. Πατούλης με αφορμή την υπογραφή του σχετικού συμφώνου συνεργασίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η υπογραφή έγινε παρουσία της Έλενας Ράπτη βουλευτή της ΝΔ και υπεύθυνης στην Ελλάδα για την εκστρατεία, καθώς και του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Γ. Κεχρή. Όπως επισήμανε μεταξύ άλλων η κ. Ράπτη, εκτιμάται ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο «ένα στα πέντε» παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Μάλιστα στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται στο 16%, ενώ εννέα στις δέκα περιπτώσεις κακοποίηση ο δράστης είναι από το κοντινό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Αυτό έχει ως συνέπεια τα παιδιά να έχουν ανάμικτα συναισθήματα και να δυσκολεύονται να σπάσουν τη σιωπή τους. Μόλις 2% των παιδιών που έχουν κακοποιηθεί απευθύνονται τελικά στις αρχές. Επίσης όπως φαίνεται από τα στατιστικά η πανδημία επιδείνωσε το φαινόμενο.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ευχαρίστησε κ. Ράπτη για την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει προκειμένου να υπογραφεί το Σύμφωνο Συνεργασίας με το συμβούλιο της Ευρώπης και επισήμανε:
«Η Περιφέρεια Αττικής γίνεται πλέον ένας ισχυρός κρίκος της καμπάνιας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση. Είναι σαφές ότι εμείς, ως Περιφέρεια Αττικής, παρακολουθούμε στενά και επεμβαίνουμε άμεσα σε οτιδήποτε αφορά στην προστασία των παιδιών. Όλοι μαζί δημιουργούμε τις κατάλληλες συνέργειες προκειμένου να εξαλειφθούν φαινόμενα κακοποίησης. Το υλικό του συμβουλίου της Ευρώπης θα αξιοποιηθεί από την Περιφέρεια και θα βοηθήσει σημαντικά γονείς, δασκάλους και παιδιά να υπάρξει μια κατάλληλη και υπεύθυνη ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά και την προστασία των παιδιών. Στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας θα είναι και οι υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής».
Η κ. Ράπτη ευχαρίστησε το Περιφερειάρχη για την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας απευθείας με το Συμβούλιο της Ευρώπης προκειμένου να στηρίξει τον αγώνα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση και τόνισε ότι «πλέον θα μπορούν να δρομολογηθούν από κοινού δράσεις προκειμένου τα μηνύματα να φτάσουν σε γονείς και παιδιά. Πεποίθησή μας είναι πως τα ενημερωμένα παιδιά είναι ασφαλή».
Στόχος της καμπάνιας “ένα στα πέντε”
Βασική προτεραιότητα στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας είναι να παρέχει στα παιδιά, στις οικογένειές, στους κηδεμόνες, στην εκπαιδευτική κοινότητα και στην κοινωνία ευρύτερα, την κατάλληλη πληροφόρηση και τα μέσα προκειμένου να προλαμβάνονται, να καταγγέλλονται εγκαίρως και να αντιμετωπίζονται σωστά και αποτελεσματικά όλα τα περιστατικά σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών. Παράλληλα, όπως έχει ανακοινωθεί ήδη, αναπτύσσεται και ένα εθνικό σχέδιο δράσης με στόχο να επιτευχθεί αναδιάρθρωση των θεσμικών λειτουργιών.
Με την υπογραφή του μνημονίου η Περιφέρεια Αττικής θα μπορεί να αξιοποιήσει το ενημερωτικό υλικό διανέμοντας το σε δήμους, σχολεία, κ.α., με στόχο την αποτελεσματικότερη κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και την ευρύτερη και καλύτερη ενημέρωση των παιδιών. Στα εργαλεία που παρέχει το Συμβούλιο της Ευρώπης στο πλαίσιο της σχετικής προσπάθειας περιλαμβάνονται το σποτάκι και το παραμύθι “Η Κίκο και το χέρι” που διδάσκουν τον κανόνα του εσώρουχου. Το παραμύθι «Η Κίκο και το Φωτοσκορπούλι» που διδάσκει στα μικρά παιδιά, τους «χρυσούς κανόνες» της οθόνης, ενδυναμώνοντάς τα να προστατεύσουν την ιδιωτικότητα και τις εικόνες τους στο ψηφιακό περιβάλλον. Σημαντικό εργαλείο είναι, επίσης, η ιστορία κινουμένων σχεδίων, με τίτλο: “Το μυστικό της Νίκης”, στην οποία ο δράστης είναι πρόσωπο από το οικείο περιβάλλον που βοηθά τη Νίκη στα μαθήματά της, της κάνει όλα τα χατίρια και, κάποια στιγμή, ζητά ως αντάλλαγμα να την απομακρύνει σε κάποιο χώρο με σκοπό να ασελγήσει σε αυτήν. Στο πλαίσιο της καμπάνιας διανέμονται, επίσης φυλλάδια με οδηγίες, για τον κανόνα του εσώρουχου, οπτικοακουστικό υλικό, για την παιδική κακοποίηση και φυλλάδιο με επτά τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας.