Ξεκάθαρη στο τι πρέπει να γίνει για την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας είναι στη συνέντευξη που μας παραχώρησε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), κα Ματίνα Παγώνη.
Παράλληλα, η κα Παγώνη πολύ συνοπτικά, σχολιάζει τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα της αγοράς και τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Απαντά στο πως θα μπορούσε να ενισχυθεί το ΕΣΥ και φυσικά της ζητήσαμε μία εκτίμηση για το τι πρόκειται να γίνει φέτος το Πάσχα.
Αναλυτικά, η συνέντευξη της προέδρου της ΕΙΝΑΠ είναι η εξής:
Κα Παγώνη, καταρχάς θα θέλαμε να ρωτήσουμε αυτό που αναρωτιούνται και οι περισσότεροι πολίτες. Γιατί, κατά την γνώμη σας, παρά το lockdown είχαμε τόσο μεγάλη έξαρση της πανδημίας;
Διότι δεν είχαμε στην πραγματικότητα lockdown παρά μόνο την πρώτη φορά, όπου ο κόσμος είχε φοβηθεί, ήταν άγνωστος ο ιός και όλοι ήταν στα σπίτια τους.
Αν μπορούσατε να γυρίσετε πίσω το χρόνο θα λέγατε πως θα έπρεπε να παρθούν κάποιες διαφορετικές αποφάσεις; Και αν ναι ποιες;
Νομίζω ότι ξεκινήσαμε πάρα πολύ καλά. Λογικό είναι μετά από ένα χρόνο να έχουν γίνει λάθη. Για αυτή τη στιγμή το μόνο που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και να γίνονται όσο το περισσότερο δυνατόν test μπορούμε, ώστε να γίνεται ανίχνευση των ασυπτωματικών, οι οποίοι μεταδίδουν. Έτσι θα περιοριστεί ο ιός και οι μεταλλάξεις του.
Οι πρόσφατες αποφάσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και οι διαδημοτικές μετακινήσεις ήταν στη σωστή κατεύθυνση;
Ναι, πιστεύω πως σωστά γίνεται, γιατί το λιανεμπόριο αν τηρηθούν τα μέτρα, 25 τ.μ./άτομο, όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν δεν ενισχύει την αύξηση των κρουσμάτων.
Από την μέχρι τώρα εμπειρία σας, πόσο εύκολο είναι να υπάρχει άψογη συνεργασία μεταξύ πανεπιστημιακής κοινότητας και κυβέρνησης;
Η επιστημονική κοινότητα πάντα εισηγείται με επιστημονικά δεδομένα, η κυβέρνηση θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν της και άλλους παράγοντες. Γι’ αυτό θα πρέπει να ζυγίζει τις τελικές αποφάσεις.
Το ΕΣΥ ξεπέρασε τις δυνατότητές του και ιατροί – νοσηλευτικό προσωπικό έχουν την καθολική αναγνώριση των πολιτών. Πως θα μπορούσε όμως να βοηθηθεί περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας;
Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας η κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει τη χρηματοδότηση, να κάνει προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, να δώσει κίνητρα στους νέους γιατρούς για να πάνε στην επαρχεία και στα νησιά και τέλος να γίνει αύξηση των κρεβατιών ΜΕΘ.
Η κόπωση των πολιτών στα μέτρα περιορισμού είναι δεδομένη. Πως μπορούν να πεισθούν οι πολίτες να τα τηρήσουν;
Με εισηγήσεις από επιστήμονες βάση ιατρικών δεδομένων.
Οι εμβολιασμοί δείχνουν να προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Θα είναι το σημαντικότερο όπλο μας για την επιστροφή στην ζωή προ κορωνοϊού; Μπορεί να γίνει πρόβλεψη για το πότε θα είναι αυτό;
Πιστεύω πως με τους εμβολιασμούς θα πετύχουμε σχετική ανοσία μέχρι τέλος Ιουνίου αν έχουμε στα χέρια μας τις απαιτούμενες ποσότητες εμβολίων ούτως ώστε το καλοκαίρι να είναι διαφορετικό από το περσινό, πάντα όμως με προσοχή, μάσκες και αποστάσεις.
Αυτό που συζητούν οι περισσότεροι αυτήν την περίοδο είναι για το τι θα ισχύει Το Πάσχα. Αν σας ζητούσαμε να κάνετε μία εκτίμηση για το τι θα ισχύει, τι θα μας λέγατε;
Είναι νωρίς ακόμα. Θα είναι λίγο διαφορετικό από πέρσι. Πάντα με μάσκες και αποστάσεις και η μεταφορά από νομό σε νομό θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κρουσμάτων και των εμβολιασμών που θα έχουν γίνει.
Είστε ένα από τα πλέον αναγνωρίσημα πρόσωπα αυτήν την δύσκολη περίοδο. Τι σκέψεις σας δημιουργεί αυτή η δημοσιότητα;
Όλοι αναγνωρίσιμοι είμαστε. Είναι μια περίοδος που οι γιατροί τοποθετούνται τεκμηριώνοντας τις απόψεις τους και έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι ένας κύκλος που ανοίγει και κλείνει.
Τι σας έχει λείψει περισσότερο όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας και του lockdown;
Οι φίλοι μου, το σπίτι μου στη Λήμνο και τα Σαββατοκύριακα με τους δικούς μου ανθρώπους.
Ποιο θα είναι το πράγμα που θα κάνετε όταν, με το καλό, επιστρέψουμε στην προ covid-19 εποχή;
Θα πάω με τις φίλες μου για ούζα.