– Ο Υπουργός κατέγραψε τους πέντε σημαντικότερους τομείς που ρίχνει το βάρος του
– Η Ελλάδα έχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στη συγκράτηση της ανεργίας σε ολόκληρη την Ευρώπη
– Η μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης θα έρθει αμέσως μετά το εργασιακό νομοσχέδιο, μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2021
– Τους 18 μήνες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπήκαν ισχυρές βάσεις για την πράσινη ανάπτυξη!
– Είναι υποχρέωση όλων των βουλευτών να αφιερώνουν χρόνο στην εκλογική τους περιφέρεια
Απαντήσεις για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απάντησε στην εφημερίδα μας ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Κωστής Χατζηδάκης.
Στην εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Υπουργός, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι πρώτος στόχος είναι η στήριξη της αγοράς εργασίας, κατά την διάρκεια της πανδημίας, ενημερώνοντας χαρακτηριστικά ότι το Υπουργείο Εργασίας έχει μέχρι τώρα δώσει 7,1 δις ευρώ σε 3 εκατομμύρια ωφελούμενους.
Ακόμη ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση του εργασιακού νομοσχεδίου στη Βουλή, ενημέρωσε για τις επικουρικές συντάξεις αλλά και τις εκκρεμείς συντάξεις.
Τέλος, ο Βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών της ΝΔ ρωτήθηκε και για το πως καταφέρνει να διατηρεί επαφή με την εκλογική του περιφέρεια.
Αναλυτικά, η συνέντευξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει ως εξής:
Κύριε Υπουργέ, αναλάβατε ένα από τα πλέον κρίσιμα Υπουργεία. Θα θέλαμε να μας λέγατε συνοπτικά σε ποιους τομείς ρίχνετε το βάρος σας και ποιοι είναι οι βασικοί σας στόχοι.
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ασχολείται με πληθώρα θεμάτων τα οποία είναι όχι μόνο κεφαλαιώδη, αλλά αφορούν και πολλούς συμπολίτες μας. Αν ωστόσο διάλεγα τα σημαντικότερα αυτή την περίοδο για εμάς, θα εστίαζα σε 5: Πρώτον, στη στήριξη της αγοράς εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεύτερον, στον ανασχεδιασμό των πολιτικών απασχόλησης, έτσι ώστε μετά την «αποσωλήνωση» της οικονομίας από τα μέτρα στήριξης να εισέλθουμε σε μία νέα εποχή για την αγορά εργασίας. Τρίτον, στη μεταρρύθμιση των επικουρικών συντάξεων. Τέταρτον, στο νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού του εργατικού δικαίου. Πέμπτον, στην οριστική επίλυση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων.
Η χώρα, όπως και ολόκληρος ο πλανήτης κινείται, δυστυχώς, στους ρυθμούς του κορωνοϊού. Πώς σχολιάζετε την αντιμετώπιση της πανδημίας αυτόν τον ένα χρόνο και πώς επιχειρείτε να μην έχει συνέπειες σε επίπεδο χαμένων θέσεων εργασίας και μισθών;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τελευταία χρονιά ήταν δύσκολη για όλους. Για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τους ανέργους. Η ελληνική κυβέρνηση όμως έκανε μία μεγάλη προσπάθεια και στάθηκε πιστεύω στο ύψος των περιστάσεων. Έχουν δοθεί μέχρι τώρα 37 δις για τη στήριξη της οικονομίας. Μιλάμε για το μεγαλύτερο πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης των τελευταίων δεκαετιών. Μόνο το Υπουργείο Εργασίας έχει μέχρι τώρα δώσει 7,1 δις ευρώ σε 3 εκατομμύρια ωφελούμενους. Δεν κομπάζουμε φυσικά για αυτά. Ήταν υποχρέωσή μας. Αυτή είναι όμως η πραγματικότητα. Και δείξαμε την αποφασιστικότητά μας και με τα μέτρα που ανακοινώσαμε για το μήνα Απρίλιο τα οποία φτάνουν σε ύψος τα 700 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά τα μέτρα μαζί, έχουν σαν αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στη συγκράτηση της ανεργίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν είναι αμελητέο αυτό! Από εκεί και πέρα μας ενδιαφέρει φυσικά και η επόμενη ημέρα και για αυτό έχει ήδη δημιουργηθεί στο Υπουργείο μας ομάδα εργασίας με επικεφαλής τον Υφυπουργό κ. Τσακλόγλου. Ετοιμάζουν πόρισμα για την επόμενη ημέρα της αγοράς εργασίας το οποίο θα μας βοηθήσει στο σχεδιασμό της μετά-Covid-19 εποχής!
Αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο. Έχετε εικόνα για το πότε θα γίνει και να μας περιγράψετε κάποιες βασικές ρυθμίσεις του;
Το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι έτοιμο, θα φέρει την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στα θέματα του εργατικού δικαίου. Θα παρουσιαστεί σύντομα σε διαβούλευση. Περιλαμβάνει ρυθμίσεις που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με όσα ισχύουν στις περισσότερες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες: Εισάγουμε την ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα λειτουργήσει ως «ασπίδα προστασίας» των εργαζομένων από καταχρήσεις της εργοδοτικής πλευράς, ιδιαίτερα σε σχέση με το ωράριο εργασίας και τις υπερωρίες. Ενισχύουμε το πλαίσιο για τις γονικές άδειες και εισάγουμε για πρώτη φορά την άδεια πατρότητας. Φέρνουμε μέτρα για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας. Ενισχύουμε τη διαφάνεια στο συνδικαλισμό. Εκσυγχρονίζουμε το πλαίσιο για τη διευθέτηση ατομικών και συλλογικών διαφορών μέσω του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Εισάγουμε τέλος μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις στο ατομικό εργατικό δίκαιο: μέτρα για τις νέες μορφές απασχόλησης όπως οι λεγόμενες συνεργατικές πλατφόρμες (delivery, κλπ.), τηλεργασία, διευθέτηση του χρόνου εργασίας στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Όλα αυτά είναι μέτρα που συνδυάζουν 2 στόχους: Την προστασία των εργαζομένων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Να αναμένουμε νωρίτερα να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις επικουρικές συντάξεις;
Η μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης θα έρθει αμέσως μετά το εργασιακό νομοσχέδιο, αλλά πάντως μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2021. Βασική μας προτεραιότητα είναι η σταδιακή μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης από αναδιανεμητική σε κεφαλαιοποιητική. Η μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης αφορά πρωτίστως του νέους ασφαλισμένους μέχρι 35 ετών, στους οποίους θα δώσουμε μεγαλύτερη ελευθερία αλλά και έλεγχο πάνω στο τελικό ύψος της σύνταξής τους. Γι’ αυτό το λόγο κεντρικοί πυλώνες της μεταρρύθμισης είναι οι έννοιες της προσωπικής αποταμίευσης και της μακροπρόθεσμης επένδυσης με τις οποίες φιλοδοξούμε να «μπολιάσουμε» την ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για μία μεταρρύθμιση η οποία, μέσω των επενδύσεων που θα κινητοποιήσει, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της αυριανής οικονομικής ανάπτυξης, της ενίσχυσης της απασχόλησης και της παραγωγικότητας, της αύξησης των μισθών και των ίδιων των δημοσίων εσόδων! Εννοείται ότι θα ληφθεί μέριμνα για μην επηρεαστούν από τη μετάβαση οι συντάξεις των σημερινών ασφαλισμένων.
Πότε θα λυθεί το πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις;
Στο μέτωπο της επίλυσης του ζητήματος των εκκρεμών συντάξεων χρησιμοποιούμε όλα τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας. Πέρα από τις «εθνικές συντάξεις» για τις οποίες ολοκληρώθηκε η διαδικασία και κατέθεσαν αίτηση 45 περίπου χιλιάδες συμπολίτες μας, εφαρμόζεται μία σειρά μέτρων που στόχο έχουν να δώσουν λύση στο συνολικότερο πρόβλημα. Μιλάμε για δράσεις σε δύο επίπεδα: Το ένα επίπεδο είναι το οργανωτικό/λειτουργικό έτσι ώστε να φύγουμε από την εποχή των στοιβαγμένων φακέλων στον ΕΦΚΑ και να πάμε στην εποχή των σύγχρονων τεχνολογιών. Και το άλλο επίπεδο είναι το νομοθετικό/κανονιστικό, έτσι ώστε να «κόψουμε δρόμο» κάνοντας την όλη διαδικασία έκδοσης της σύνταξης πιο απλή. Ειδικά ως προς το τελευταίο θα φέρουμε στις επόμενες εβδομάδες σχετική νομοθετική ρύθμιση απλούστευσης των διαδικασιών στη Βουλή.
Τι θα περιλαμβάνει αυτή η ρύθμιση απλούστευσης;
Θα περιλαμβάνει διάφορες ρυθμίσεις απλούστευσης των διαδικασιών για τις συντάξεις. Η σημαντικότερη θα αφορά στη συμμετοχή πιστοποιημένων επαγγελματιών (δικηγόρων ή λογιστών) στη διαδικασία έκδοσης τόσο των προσωρινών όσο και των οριστικών συντάξεων. Θα μπορούν δηλαδή οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές να βοηθήσουν με τις συντάξεις, όπως βοηθούν οι μηχανικοί με τις πολεοδομίες και οι λογιστές με τα φορολογικά πιστοποιητικά. Είναι μία ρύθμιση που δείχνει πιστεύω την αποφασιστικότητά μας να δώσουμε μια οριστική λύση στο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων
Να σας γυρίσουμε λίγο στην προηγούμενη θητεία σας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τα σχόλια ήταν ιδιαίτερα κολακευτικά για το έργο σας εκεί. Πώς κρίνετε εσείς την δουλειά που έγινε σε αυτό το Υπουργείο;
Ήταν πιστεύω μία δουλειά που πήγε την Ελλάδα μπροστά τόσο στα θέματα του περιβάλλοντος, όσο και στα θέματα της ενέργειας. Από τη μια πλευρά να αντιμετωπίσαμε επείγουσες καταστάσεις, όπως η διάσωση της ΔΕΗ – μία προσπάθεια επιτυχής, όπως φαίνεται άλλωστε και από τη σημερινή πορεία της επιχείρησης. Και από την άλλη πλευρά να πλησιάσουμε περισσότερο τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε μία σειρά ζητημάτων όπως η επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, η στήριξη με πρωτοφανώς μεγάλα κονδύλια της περιβαλλοντικής πολιτικής μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης (και για τις περιοχές Natura), η χωροταξική μεταρρύθμιση με το νόμο του περασμένου Δεκεμβρίου, η προώθηση μιας σειράς μονάδων για την ολοκληρωμένη επεξεργασίας των αποβλήτων στη χώρα μας. Τους 18 αυτούς μήνες μπήκαν λοιπόν πιστεύω γερά θεμέλια: Για να γίνει ο τομέας της ενέργειας ο ισχυρότερος βραχίονας στην ανάπτυξη της χώρας. Για να αποκτήσει η κυβερνητική πολιτική για πρώτη ίσως φορά τόσο έντονα πράσινο χρώμα. Για να μπουν ισχυρές βάσεις για την πράσινη ανάπτυξη!
Πόσο εύκολο είναι για έναν Υπουργό και μάλιστα σε ένα προβεβλημένο Υπουργείο να ασχολείται και με την εκλογική του Περιφέρεια; Εσείς, πως καταφέρνετε να διατηρείτε τους δεσμούς σας με τον Βόρειο Τομέα της Αθήνας;
Η καθημερινότητα ενός υπουργού είναι χωρίς αμφιβολία μία καθημερινότητα γεμάτη. Πόσο μάλλον όταν είναι κανείς επικεφαλής ενός Υπουργείου του οποίου οι τομείς πολιτικής επηρεάζουν τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών. Και όπως καταλαβαίνετε από τη συζήτησή μας, η ατζέντα μας είναι τόσο γεμάτη όσο και φιλόδοξη. Από την άλλη μεριά όμως, είναι υποχρέωση όλων των βουλευτών να αφιερώνουν χρόνο στην εκλογική τους περιφέρεια. Μέχρι το Μάρτιο πέρυσι, συμμετείχα σε μία σειρά από εκδηλώσεις και συναντήσεις στην εκλογική μου περιφέρεια, πράγμα που έκανα άλλωστε από την πρώτη φορά που εξελέγην βουλευτής. Από το Μάρτιο του 2020 και μετά τα πράγματα έχουν αλλάξει για όλους μας. Τους τελευταίους μήνες έχουν ξεκινήσει και κάποιες διαδικτυακές εκδηλώσεις. Πιστεύω ότι με μια στάση ευθύνης από όλους μας, οι δυσάρεστες αναμνήσεις της εποχής του κορωνοϊού θα γίνουν παρελθόν και θα μπορέσουμε σύντομα να βρισκόμαστε και να μιλάμε από κοντά, πράγμα που δεν αντικαθίσταται με τίποτα!