Το αντικείμενο της συνάντησης των θεσμικών φορέων της Δυτικής Αθήνας
Μέσα στην όξυνση της κρίσης και τον πολλαπλασιασμό των πολιτών που αντιμετωπίζουν τις οδυνηρές συνέπειες της ανεργίας και της «νέας φτώχειας», οι θεσμικοί φορείς της Δυτικής Αθήνας, οι Δήμοι και η τοπική Εκκλησία, αναζητούν τρόπο να συντονίσουν και πάνω απ’ όλα να αυξήσουν την υλική βοήθεια που ήδη προσφέρουν καθημερινά.
Αυτό ήταν το αντικείμενο ειδικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Ιανουαρίου στα γραφεία του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ). Στην πρώτη, προπαρασκευαστική αυτή σύσκεψη για τη δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου για την κοινωνική προστασία στη Δυτική Αθήνα, συμμετείχαν:
Ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ Ανδρέας Μποζίκας, ο Αντιπρόεδρος Νίκος Παναγιωτάτος, το μέλος της Ε.Ε., Γιώργος Τόλης.
Ο Αντιδήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Σωτήρης Καμαρινόπουλος και η προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αγγελική Οικονομοπούλου.
Ο Αντιδήμαρχος Αιγάλεω Ηλίας Καρυπίδης.
Η Αντιδήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Άννα Γούναρη.
Ο Αντιδήμαρχος Ιλίου Ευάγγελος Αυγουλάς.
Ο Προϊστάμενος της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χαϊδαρίου Μιχάλης Κοκκάρας.
Ο Πατήρ Εμμανουήλ Σέρβος, Γενικός Αρχιερατικός της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου (περιοχές Ιλίου, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Φυλής).
Ο Γεν. Διευθυντής του ΑΣΔΑ, Μόσχος Διαμαντόπουλος και ο Διευθυντής της ΔΙΠΑΠ, Λάμπης Σωτηρόπουλος.
Τι είπε ο Πρόεδρος
Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ Ανδρέας Μποζίκας ανέφερε:
«Η κοινωνική πολιτική, η φροντίδα για τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες αντιμέτωποι με τις απεχθείς συνέπειες της οικονομικής κρίσης, την φτώχεια και την ανεργία, δεν μπορεί παρά να είναι η βασική προτεραιότητα όλων μας αυτό τον καιρό.
Οι Δήμοι, η Εκκλησία ακόμη περισσότερο και με μεγάλη αποτελεσματικότητα και ευελιξία, οι κινήσεις των ενεργών πολιτών κάνουν ήδη πολλά στη Δυτική Αθήνα. Πιστεύουμε ότι καταγράφοντας αυτές τις προσπάθειες αλλά και τις ακόμη μεγαλύτερες ανάγκες που διαρκώς προβάλλουν μπροστά μας, θα επιτύχουμε τον καλύτερο συντονισμό και την αποτελεσματικότερη συγκέντρωση ακόμη περισσότερων πόρων για το σκοπό αυτό.
Θέλουμε να προβάλλουμε όχι τη δουλειά που γίνεται, γιατί η κοινωφελής προσφορά δεν χρήζει προβολής, αλλά τις ανάγκες που υπάρχουν, το αίτημα για συμβολή από κάθε πιθανή πλευρά. Αυτή η μεγιστοποίηση της συμμετοχής, πολύ πέρα από όλους εμάς και ότι ήδη κάνουμε, και άρα η μεγιστοποίηση του ωφέλιμου αποτελέσματος για τους πολίτες της Δυτικής Αθήνας είναι ο ουσιαστικός σκοπός αυτής της σύσκεψης.»
Κατά τη συζήτηση αναφέρθηκαν οι πρωτοβουλίες που ήδη έχουν αναληφθεί από τους συμμετέχοντες φορείς και οι οποίες είναι:
Σίτιση απόρων με καθημερινές μερίδες φαγητού, από εκκλησιαστικές ενορίες και υπηρεσίες Δήμων.
Διανομή πακέτων με τρόφιμα από Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων.
Κοινωνικά παντοπωλεία.
Διανομή ιματισμού – κοινωνική ιματιοθήκη.
Κοινωνικά φαρμακεία και δημοτικά ιατρεία.
Έκτακτα βοηθήματα σε κατοίκους που αδυνατούν να πληρώσουν λογαριασμούς ΔΕΚΟ.
Από τη συζήτηση αναδείχθηκε η ανάγκη να διασφαλιστεί θεσμικά η δυνατότητα της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης να ανταποκρίνεται σε τέτοιες ανάγκες με μεγαλύτερη ευελιξία.
Το βασικότερο όμως που επισημάνθηκε ήταν ότι οι ανάγκες πολιτών της Δυτικής Αθήνας για την ελάχιστη έμπρακτη στήριξη καταγράφονται ολοένα και μεγαλύτερες. Ταυτόχρονα, τονίστηκε ότι κοινός στόχος πρέπει να είναι κανένας πολίτης να μην βρεθεί μόνος απέναντι στις συνέπειες της κρίσης.
Υπάρχει λοιπόν επιτακτική ανάγκη να αυξηθούν οι διαθέσιμοι πόροι (χρήματα, τρόφιμα, ρουχισμός) και να αξιοποιηθούν για το σκοπό αυτό όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις της κοινωνίας των πολιτών αλλά και να γίνει νέα έκκληση για ανταπόκριση στις πιεστικές ανάγκες προς τους φορείς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Ο καθορισμός πρακτικών τρόπων και μεθόδων για την επίτευξη των παραπάνω στόχων θα αποτελέσει το αντικείμενο επόμενης σύσκεψης. Από όλους τους συμμετέχοντες τονίστηκε η σημασία που έχει η ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής για τις υφιστάμενες πρωτοβουλίες σίτισης και έμπρακτης στήριξης συμπολιτών μας, ώστε να αυξηθούν οι εθελοντικές προσφορές σε είδος ή χρήματα.