Σε πλήρη ισχύ τίθεται από σήμερα το σύστημα «ΑΤΛΑΣ» για την ψηφιακή σύνταξη με την παρουσίαση να γίνεται από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
Πρόκειται για μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία έκδοσης σύνταξης στην πρώτη φάση της οποίας θα απονέμονται κατά μέσο όρο 4.000 συντάξεις τον μήνα και θα καλύπτεται το 40% των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων.
Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν ενταχθεί όλες οι συντάξεις αναπηρίας ενώ μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουν ενταχθεί και υπόλοιπες κατηγορίες συντάξεων γήρατος ώστε στο τέλος του 2021 να απονέμεται ψηφιακά το 80%-85% των συντάξεων.
Η άντληση των δικαιολογητικών θα γίνεται πλέον αποκλειστικά από τις υπηρεσίες, έτσι μπαίνει ένα τέλος στις ουρές, στα λάθη, τις καθυστερήσεις και τις εκκρεμείς συντάξεις.
Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν χρειαζόταν έως και 1,5 έτος και έως 9 δικαιολογητικά από την υποβολή της αίτησης μέχρι την απόφαση συνταξιοδότησης.
Σημειώνεται ότι με το σύστημα «ΑΤΛΑΣ» η κοινοποίηση της απόφασης ταυτόχρονα με την έκδοση.
Της σημερινής έναρξης του συστήματος ειχε προηγηθεί η υποβολή αιτήσεων από τις 15 Απριλίου για τις ακόλουθες δύο κατηγορίες:
– Τις αποφάσεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων
– Τις αποφάσεις σύνταξης γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση.
Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης η ψηφιακή απονομή σύνταξης αποτελεί άλμα στο μέλλον γιατί:
– Γιατί αποτελεί μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία που αντιμετωπίζει παθογένειες δεκαετιών. Εξαλείφει το φαινόμενο της πολυετούς αναμονής για τους συνταξιούχους και δίνει τέλος στην ταλαιπωρία της προσκόμισης των δικαιολογητικών εγγράφων.
– Γιατί η ψηφιακή απονομή της σύνταξης εκμηδενίζει τα λάθη της χειρόγραφης διαδικασίας και εξαλείφει πλήρως τις ουρές στα καταστήματα του e-EΦΚΑ
– Γιατί o πολίτης δεν χρειάζεται πλέον να απευθύνεται σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά καθώς η άντλησή τους θα γίνεται ηλεκτρονικά, αυτόματα, από τον e-ΕΦΚΑ.
– Γιατί για τον πολίτη δεν θα υφίσταται πλέον καμία ανάγκη να απευθύνεται σε δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, σπαταλώντας χρόνο και χρήμα, προκειμένου να του απονεμηθεί η σύνταξη.
– Γιατί η κοινοποίηση της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο θα γίνεται ηλεκτρονικά στο e-mail του, κατευθείαν, χωρίς καμία άλλη αναμονή.
Μητσοτάκης: Αρχή του τέλους της ταλαιπωρίας των συνταξιούχων
«Είναι η αρχή του τέλους της ταλαιπωρίας των συνταξιούχων και μια καλή, πρακτική απόδειξη πως η τεχνολογία μπορεί να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο μυθικός Άτλας κρατούσε στους ώμους του τον ουρανό και ο ΑΤΛΑΣ που σήμερα υποδεχόμαστε καλείται να εκδίδει ψηφιακά και αμέσως τις συντάξεις των εργαζομένων, προσθέτοντας πως πρόκειται για προσωπική δέσμευσή του από τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη ΔΕΘ, η οποία αρχίζει να γίνεται πράξη μέσα σε μόλις 10 μήνες.
«Είναι η αρχή ενός ευρύτερου σχεδιασμού. Απεγκλωβίζουμε πολλές κατηγορίες συνταξιούχων που ταλαιπωρούνται για μήνες ή χρόνια», συνέχισε, τονίζοντας ότι το πρόβλημα με τις συντάξεις είναι μεγάλο και διαχρονικό. «Έπρεπε από κάπου να ξεκινήσουμε. Αυτό είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα. Το 1/3 των συντάξεων από σήμερα θα εκδίδεται αμέσως και ηλεκτρονικά», συμπλήρωσε.
«Το σύστημα ΑΤΛΑΣ καταργεί ουσιαστικά τις ουρές για κατάθεση των 9 δικαιολογητικών που χρειάζονται σήμερα. Παίρνει στους δικούς του ώμους το βάρος τη γραφειοκρατίας, που μέχρι σήμερα λύγιζε τις πλάτες των πολιτών. Όλα τα στάδια της διαδικασίας θα γίνονται στο εξής αυτόματα. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος αναμονής από την αίτηση μέχρι την τελική απόφαση σχεδόν εκμηδενίζεται, από 1,5- έως 2 χρόνια θα διαρκεί λίγες ώρες», επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως η ψηφιακή επεξεργασία αποκλείει λάθη.
Επίσης, υποστήριξε ότι ο ΑΤΛΑΣ θα ανακουφίσει και το Δημόσιο, σημειώνοντας ότι στόχος είναι μέχρι τις αρχές του 2022 να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμα αιτήματα πέραν των 3 μηνών.
«Ξεκινάμε από κάπου και αυτό το κάπου δεν είναι καθόλου αμελητέο. Η έκδοση της ψηφιακής σύνταξης δεν είναι απλώς ένα απρόσωπο τεχνοκρατικό βήμα. Δεν είναι ένα απλό μέτρο εκσυγχρονισμού, που μας φέρνει πιο κοντά στην ευρωπαϊκή καθημερινότητα. Συνιστά γνήσια κοινωνική μεταρρύθμιση, που έχει στο κέντρο της τον πολίτη και τη φροντίδα του», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και έκανε λόγο για βαθιά προοδευτική επιλογή.
Η ομιλία του Γιάννη Βρούτση έχει ως εξής:
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Η παρουσία σας σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας αποτελεί μεγάλη τιμή για την πολιτική ηγεσία, τα στελέχη, τους εργαζόμενους του Υπουργείου Εργασίας και εμένα προσωπικά. Αξιότιμοι Υπουργοί, Αξιότιμοι Πρόεδροι των κοινωνικών εταίρων, Αξιότιμοι γενικοί γραμματείς, Αξιότιμα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας και του e-ΕΦΚΑ.
Σας καλωσορίζω όλες και όλους στην σημερινή ιστορική εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων της παρουσίασης της ψηφιακή απονομής σύνταξης – «ΑΤΛΑΣ».
Είμαι σίγουρος ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει την σημερινή μέρα ως μία από τις πιο σημαντικές στην ιστορία της κοινωνικής ασφάλισης στην χώρα μας. Και αυτό διότι με την σημερινή εκδήλωση και την εφαρμογή του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» πραγματοποιείται ένα άλμα στο μέλλον και το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας περνάει σε μία νέα εποχή!
Κύριε Πρωθυπουργέ, στην επίσκεψη σας στο Υπουργείο μας στις 18 Σεπτεμβρίου, στο κλείσιμο της δικής μου ομιλίας σάς είχα δώσει μία υπόσχεση. Ό,τι το καλοκαίρι του 2020 θα είστε και πάλι εδώ, -μαζί μας- για να εγκαινιάσετε την λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος ΑΤΛΑΣ και να απονείμετε εσείς τις πρώτες ψηφιακές συντάξεις.
Μπορεί να αργήσαμε λίγες μέρες λόγω της πανδημίας, αλλά την υπόσχεσή μας την τηρήσαμε. Αξιότιμε Πρόεδρε, αυτό που μέχρι σήμερα φάνταζε ακατόρθωτο, είναι πια γεγονός! Από σήμερα, ο e- ΕΦΚΑ ξεκινάει την λειτουργία της ψηφιακής απονομής των συντάξεων.
Ωστόσο, από τις 15 Απριλίου είχε ήδη ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία του συστήματος, στην οποία εντάξαμε 2 μεγάλες και ευαίσθητες κατηγορίες συνταξιοδοτικών αποφάσεων:
1.Τις αποφάσεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων
2.Τις αποφάσεις σύνταξης γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση.
Πράγματι από τις 15 Απριλίου, η ηλεκτρονική υπηρεσία στον e- ΕΦΚΑ δέχεται τις πρώτες ηλεκτρονικές αιτήσεις ασφαλισμένων. Οι αιτήσεις αυτές καταχωρήθηκαν και επεξεργάστηκαν από το σύστημα ΑΤΛΑΣ. Διενεργήσαμε πολλαπλούς ελέγχους ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το σύστημα λειτουργεί, με ακρίβεια, σωστά και αποτελεσματικά. Αφού, λοιπόν, ο e- ΕΦΚΑ έκανε όλες τις αναγκαίες επαληθεύσεις ήρθε η ώρα για την παραγωγική λειτουργία του.
Σήμερα, λοιπόν, 23 Ιουλίου του 2020 εγκαινιάζουμε την ψηφιακή απονομή των συντάξεων κατά την πρώτη φάση της οποίας θα απονέμονται κατά μέσο όρο 4.000 συντάξεις τον μήνα και θα καλύπτεται το 40% των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων.
Μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία σε όλα της τα στάδια, τόσο στο στάδιο της αίτησης, όσο και στο στάδιο της επεξεργασίας, της έκδοσης και τέλος σε αυτό της κοινοποίησης της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο.
Ξεκινάει, λοιπόν, μία νέα εποχή για όλους τους πολίτες της χώρας, η κοινωνική ασφάλιση παίρνει μία νέα πορεία. Μία πορεία, που ξεκινάει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021 όπου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του e-ΕΦΚΑ, ολοκληρώνεται η πλήρης λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος ΑΤΛΑΣ.
Σταδιακά, θα εντάσσονται στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» και νέες κατηγορίες συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Ξεκινάμε, όπως έχουμε ήδη πει με τις συντάξεις χηρείας και τις συντάξεις τ. ΟΓΑ. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν ενταχθεί όλες οι συντάξεις αναπηρίας ενώ μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουν ενταχθεί και υπόλοιπες κατηγορίες συντάξεων γήρατος. Θα φτάσουμε, δηλαδή, στο τέλος του 2021 να απονέμουμε ψηφιακά το 80-85% των συντάξεων.
Η ψηφιακή απονομή σύνταξης αποτελεί άλμα στο μέλλον. Και αυτό συμβαίνει:
Γιατί αποτελεί μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία που αντιμετωπίζει παθογένειες δεκαετιών. Εξαλείφει το φαινόμενο της πολυετούς αναμονής για τους συνταξιούχους και δίνει τέλος στην ταλαιπωρία της προσκόμισης των δικαιολογητικών εγγράφων.
Γιατί η ψηφιακή απονομή της σύνταξης εκμηδενίζει τα λάθη της χειρόγραφης διαδικασίας και εξαλείφει πλήρως τις ουρές στα καταστήματα του e- EΦΚΑ
Γιατί o πολίτης δεν χρειάζεται πλέον να απευθύνεται σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά καθώς η άντλησή τους θα γίνεται ηλεκτρονικά, αυτόματα, από τον e-ΕΦΚΑ.
Γιατί για τον πολίτη δεν θα υφίσταται πλέον καμία ανάγκη να απευθύνεται σε δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, σπαταλώντας χρόνο και χρήμα, προκειμένου να του απονεμηθεί η σύνταξη.
Γιατί η κοινοποίηση της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο θα γίνεται ηλεκτρονικά στο e-mail του, κατευθείαν, χωρίς καμία άλλη αναμονή.
Συμπερασματικά, με αυτά τα εργαλεία και με αυτούς τους ρυθμούς μετατρέπουμε μια πολύχρονη και επίπονη για τον πολίτη διαδικασία, σε μια απλή ολιγόλεπτη πράξη.
– Ενώ μέχρι χθες η απόφαση της συνταξιοδότησης απαιτούσε πολύμηνη επεξεργασία του συνταξιοδοτικού φακέλου που έφτανε μέχρι και τους 24 μήνες, τώρα θα ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά από την στιγμή της αίτησης.
– Ενώ μέχρι χθες, ο δικαιούχος χρειαζόταν να προσκομίζει μέχρι και 9 διαφορετικά δικαιολογητικά, τώρα πια δεν θα χρειάζεται να προσκομίσει κανένα έγγραφο.
– Ενώ μέχρι χθες για να υπάρξει απόφαση, ήταν αναγκαία η εμπλοκή αρκετών υπηρεσιών διαφορετικών υπουργείων, τώρα με την ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών, όλα θα γίνονται αυτόματα και άμεσα.
– Ενώ μέχρι χθες, η απόφαση της συνταξιοδότησης απαιτούσε τουλάχιστον 2 μήνες για να διεκπεραιωθεί και να αποσταλεί ταχυδρομικά στον δικαιούχο της σύνταξης, τώρα άμεσα θα του κοινοποιείται στο e-mail του.
Τα οφέλη πολλά και μετρήσιμα για τον κάθε πολίτη. Η νέα ψηφιακή διαδικασία επιτυγχάνει ταχύτητα εξυπηρέτησης την οποία δικαιούνται οι πολίτες καθώς ολοκληρώνουν τον εργασιακό τους βίο. Διασφαλίζει διαφάνεια εξάλειψη λαθών και γραφειοκρατίας. Προσδίδει κύρος και αξιοπιστία στις δημόσιες υπηρεσίες και αλλάζει τον τρόπο που βλέπουν οι πολίτες τον δημόσιο τομέα. Κομίζει σεβασμό στους απομάχους της ζωής και στην τρίτη ηλικία. Και τέλος, πετυχαίνει την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών μίας σύγχρονης Δημόσιας Διοίκησης και μιας ευνομούμενης Πολιτείας.
Εγείρεται όμως ένα εύλογο ερώτημα. Η ψηφιακή απονομή σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» αντιμετωπίζει οριστικά το θέμα απονομής σύνταξης στους νέους συνταξιούχους! Τι θα γίνει, όμως, με τις εκκρεμείς συντάξεις;
Και σε αυτήν την ερώτηση, η λύση βρίσκεται στο σύστημα ΑΤΛΑΣ. Η αυτοματοποιημένη διαδικασία της απονομής των συντάξεων, εκτός από διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, εγγυάται και μεγάλη εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων. Την στιγμή που το σύστημα ΑΤΛΑΣ θα απονέμει εκατοντάδες συντάξεις καθημερινά, την ίδια ώρα θα απελευθερώνεται ένα έμπειρο και χρήσιμο ανθρώπινο δυναμικό που θα απασχολείται αποκλειστικά και μόνο στα τμήματα απονομής των εκκρεμών συντάξεων.
ΑΡΑ, σταδιακά και έως την πλήρη λειτουργία του ΑΤΛΑΣ, ο όγκος των εκκρεμών συντάξεων θα φθίνει συνεχώς μέχρι την πλήρη εξάλειψη τους. Κυρίες και Κύριοι, το σύστημα ΑΤΛΑΣ και η ψηφιακή απονομή των συντάξεων αποτελούν αναμφίβολα τον πρώτο και σημαντικότερο ψηφιακό μετασχηματισμό στον ευαίσθητο τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.
Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που με εμπιστεύτηκε και μου έδωσε την ευκαιρία να συνεχίσω μαζί με τους συνεργάτες μου το δημιουργικό και μεταρρυθμιστικό έργο στο Υπουργείο Εργασίας.
Μετά την θέσπιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του Α-21, τη δημιουργία του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών), τη δημιουργία του ελεγκτικού συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ» μέσω του οποίου χτυπήσαμε στη ρίζα της την αδήλωτη εργασία, τη δημιουργία του καινοτόμου πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» με την οποία χαρτογραφήσαμε την αγορά εργασίας και η οποία λειτουργεί ως ασπίδα για τους εργαζόμενους, τη δημιουργία του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» με το οποίο «φωτίσαμε» για πρώτη φορά το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα και εξαλείψαμε για πάντα τις μαϊμού συντάξεις, την ασφαλιστική μας μεταρρύθμιση ν. 4670/2020, τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) με την διοικητική και οργανωτική ενοποίηση όλων των φορέων απονομής σύνταξης, υλοποιούμε το όραμα της ψηφιακής σύνταξης που μέχρι σήμερα φάνταζε αδύνατο έως ακατόρθωτο.
Αγαπητέ Πρόεδρε, ερχόμενος εδώ τον Ιούλιο του 2019, έπιασα το νήμα από το σημείο που το αφήσαμε τον Δεκέμβριο του 2014, υλοποιώντας ένα όραμα ετών, μία κορυφαία κυβερνητική εξαγγελία αλλά και ένα προσωπικό στοίχημα.
Στην προσπάθειά μας αυτή είχαμε αρωγό την άριστη συνεργασία με τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη αλλά και τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, οι οποίοι συντόνισαν το έργο της ψηφιοποίησης όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών και της ηλεκτρονικής διασύνδεσης του e-ΕΦΚΑ με το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.
Ωστόσο, οφείλω να ομολογήσω δημοσίως ότι το εγχείρημα αυτό δεν θα ολοκληρωνόταν, εάν δεν υπήρχε στο πηδάλιο του e- ΕΦΚΑ ο εξαιρετικός επιστήμονας και φίλος μου Χρήστος Χάλαρης με τον οποίο είχαμε ξεκινήσει την υλοποίηση του μεγάλου αυτού στόχου ήδη από το 2013. Ο Χρήστος δίνει καθημερινά την μάχη μαζί με τους υποδιοικητές του και το έμψυχο δυναμικό, τους εργαζόμενους του e-ΕΦΚΑ, για να αλλάξει το πρόσωπο του μεγαλύτερου και μοναδικού πλέον ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας. Tους ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου.
Κλείνοντας… νιώθω την ανάγκη να προσθέσω κάτι ακόμα:
Αγαπητέ Πρόεδρε, το επίτευγμα «ΑΤΛΑΣ» όχι μόνο έχει την προσωπική σας σφραγίδα, ως Πρωθυπουργού της χώρας, αλλά θα καταχωρηθεί στην συνείδηση της κοινωνίας ως μία από τις πιο επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησή μας.
Καλοτάξιδος ο ΑΤΛΑΣ…