Η δημοτική παράταξη “Ηράκλειο – Ανθρώπινη Πόλη” θέτει το θέμα των λαϊκών χωρίς μεσάζοντες και “στριμώχνει” την διοίκηση
Είχαμε δημοσιεύσει πριν από μερικές ημέρες ένα ρεπορτάζ σχετικά με το κατά πόσο οι επονομαζόμενες “λαϊκές χωρίς μεσάζοντες” είναι πραγματικά αυτό που λένε και αφορμή για αυτό το ρεπορτάζ είχαν δώσει τα όσα είχαν ειπωθεί σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου Αττικής. Η εφημερίδα μας, όπως συνηθίζει για να έχετε ολοκληρωμένη άποψη, θα παρουσιάσει στη συνέχεια το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, όμως θα προηγηθεί η ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη της αντιπολίτευσης “Ηράκλειο – Ανθρώπινη Πόλη” γ οποία ασχολείται ακριβώς με αυτό το θέμα.
Έτσι, η ανακοίνωση της παράταξης που ηγείται ο υποψήφιος δήμαρχος, κ. Νίκος Μπάμπαλος, έχει ως εξής: “Τους τελευταίους μήνες η Δημοτική Αρχή έδειχνε να πρωτοστατεί στο κίνημα «λαϊκές χωρίς μεσάζοντες». Μάλιστα παρουσίαζε τη συγκεκριμένη ενέργεια ως επίτευγμά της, με κοινωνικές αναφορές και στοχεύσεις. Γνωρίζαμε δε, αυτό τουλάχιστον άφηνε να διαφανεί, ότι διοργανώνονται σε απευθείας συνεννόηση μεταξύ δήμου και των παραγωγών. Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι αυτό ισχύει σε άλλους δήμους και όχι στο δικό μας, καθώς έχουν εμπλακεί στη διαδικασία μεσάζοντες.
Στη συνεδρίαση, στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 19 Δεκεμβρίου 2013, ο Δημοτικός Σύμβουλος της δημοτικής παράταξής μας Δημήτρης Τσεκούρας κατήγγειλε, ότι δεν υφίσταται «λαϊκή αγορά χωρίς μεσάζοντες», αλλά λαϊκή αγορά με μεσάζοντες γεγονός που καθιστά όλη τη διαδικασία αδιαφανή. Το γεγονός αυτό όχι μόνο δεν το αρνήθηκε, αλλά αντίθετα το επιβεβαίωσε η αρμόδια Αντιδήμαρχος αποδεχόμενη, πως έχει υπογραφεί ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ δήμου και εταιρείας, στην οποία παραχωρείται ο χώρος για να γίνει η λαϊκή και ότι η ιδιωτική εταιρεία που οργανώνει τη διάθεση των προϊόντων έρχεται σε επαφή με τους παραγωγούς στους οποίους διαθέτει το χώρο και εισπράττει μάλιστα αντίτιμο για αυτές τις «υπηρεσίες της».
Δεδομένου, ότι μέχρι σήμερα δεν μας έχει χορηγηθεί αντίγραφο του ιδιωτικού συμφωνητικού, μολονότι έχει κατατεθεί σχετική αίτηση, μεταξύ δήμου και εταιρείας, ενώ δεν μας έχουν δοθεί σαφείς απαντήσεις, επανερχόμαστε και ρωτάμε:
Με ποια απόφαση και ποιου δημοτικού οργάνου αποφασίσθηκε η οργάνωση και λειτουργία λαϊκής με μεσάζοντες;
Με ποια διαδικασία επιλέχτηκε η εν λόγω ιδιωτική εταιρεία για την οργάνωση λαϊκής;
Πως αποφασίσθηκαν οι οικονομικοί όροι συνεργασίας;
Ο Δήμος εισπράττει χρήματα; Αν ναι σε ποιο κωδικό, αν όχι γιατί;
Έγινε δημοπρασία / πρόσκληση ενδιαφέροντος;
Ποιο το όφελος του Δήμου από αυτή τη συνεργασία;
Ποιος έχει αναλάβει το κόστος της καθαριότητας του χώρου στον οποίο γίνεται κάθε φορά η λαϊκή.
Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να δώσει άμεσα απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και να σταματήσει κάθε άλλη ενέργεια που θα βλάπτει τα συμφέροντα του Δήμου.
Επίσης την καλούμε να μας σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να άρει τις παράνομες ενέργειες σε βάρος του Δήμου και αν τελικά θα αναλάβει κάποιος την πολιτική ευθύνη.
Περιμένουμε.”
Το σχετικό ρεπορτάζ
Όπως ήδη αναφέραμε στον πρόλογο του ρεπορτάζ μας παρακάτω ακολουθεί το σχετικό μας δημοσίευμα: “Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως οι περίφημες “λαϊκές χωρίς μεσάζοντες” που πραγματοποιούνται σχεδόν σε όλους τους δήμους της περιοχής μας διοργανώνονται σε απευθείας συνεννόηση μεταξύ των δήμων και των παραγωγών. Όπως φαίνεται αυτό δεν ισχύει σε όλους τους δήμους, καθώς έχουν εμπλακεί στη διαδικασία και… μεσάζοντες.
Αυτό ισχύει τουλάχιστον στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής όπως αποκαλύφθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης στη συνεδρίαση της Πέμπτης 19 Δεκεμβρίου. Έπειτα από ερώτηση του Δημοτικού Συμβούλου της δημοτικής παράταξης “Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη” , κ. Δημήτρη Τσεκούρα η αρμόδια Αντιδήμαρχος, κα Μαρία Γαλακτοπούλου, απάντησε πως έχει υπογραφεί συμφωνητικό (!) μεταξύ δήμου και εταιρείας στην οποία παραχωρείται ο χώρος για να γίνει η λαϊκή. Συνεχίζοντας η Αντιδήμαρχος είπε πως η εταιρεία οργανώνει τη διάθεση των προϊόντων και έρχεται σε επαφή με τους παραγωγούς στους οποίους διαθέτει το χώρο.
Το όφελος για το Δήμο, σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο, είναι πως κάποια προϊόντα παραδίδονται για τις ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου και μάλιστα αυτό αποτέλεσε κριτήριο για να επιλεγεί η συγκεκριμένη εταιρεία που έδινε μεγαλύτερο ποσοστό στο Δήμο έναντι άλλων.
Ο κ. Τσεκούρας πάντως κατήγγειλε τη διαδικασία ως αδιαφανή ενώ και η επικεφαλής του “Δικτύου Πολιτών“ κα Ειρήνη Κατσινοπούλου παρατήρησε εύλογα πως αυτό δεν μπορεί να ονομαστεί ως “λαϊκή χωρίς μεσάζοντες”. Η κα Κατσινοπούλου πρόσθεσε πως η παράταξη θα ζητήσει το συμφωνητικό.
Η Αντιδήμαρχος από την πλευρά της είπε πως πρόκειται για μια νομότυπη διαδικασία που ακολουθείται από την πλειοψηφία των δήμων ενώ οι τιμές παραμένουν πιο φθηνές σε σχέση με τα σουπερ – μαρκετ. Με αφορμή την αναφορά της κας Γαλακτοπούλου ότι αυτό το μοντέλο υιοθετείται από την πλειοψηφία των δήμων ο Χτύπος επικοινώνησε με τις διοικήσεις δύο γειτονικών δήμων, της Νέας Ιωνίας και της Μεταμόρφωσης, απ’ όπου ενημερωθήκαμε πως και οι δήμοι έρχονται σε απευθείας επαφή με τους παραγωγούς και δεν μεσολαβούν άλλοι.
Η αλήθεια είναι πως εδώ και καιρό υπάρχουν καταγγελίες πως οι συγκεκριμένες λαϊκές, που ξεκίνησαν ως μια πρωτοβουλία στήριξης των νοικοκυριών στην κρίση, έχουν εκφυλιστεί με την εμπλοκή διαφόρων τρίτων. Και βέβαια το γεγονός πως η λαϊκή του Ηρακλείου αποκαλείται ως “λαϊκή χωρίς μεσάζοντες” μόνο ως κοροϊδία των πολιτών μπορεί να χαρακτηριστεί.
Εν τω μεταξύ μια ημέρα μετά τη ανωτέρω συνεδρίαση την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ο Δήμος δημοσίευσε πρόσκληση ενδιαφέροντος για δίκτυο παραγωγών χωρίς μεσάζοντες.”