Τα επόμενα βήματα του Μητσοτάκη με το βλέμμα στην αυτοδυναμία
Ούτε στη Νέα Δημοκρατία περίμεναν 20 μονάδες διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές εκλογές και ποσοστό κοντά στο 41%, αν και ήταν βέβαιοι για μία καθαρή νίκη. Πλέον όμως στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι βέβαιοι για θρίαμβο με αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες, οι οποίες όπως όλα δείχνουν θα στηθούν στις 25 Ιουνίου.
Οι διερευνητικές άλλωστε θα τελειώσουν εκ των πραγμάτων στο “άψε σβήσε”, αφού οι μόνες θεωρητικά δυνατές συνεργασίες είναι πρακτικά απίθανες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε σαφώς να εννοηθεί χθες ότι θα επιστρέψει άμεσα τη διερευνητική εντολή, κάνοντας λόγο για “πολιτικό σεισμό” και ερμηνεύοντας την ετυμηγορία της κάλπης ως κάλεσμα να επιταχυνθεί η διαδικασία για “οριστική κυβερνητική λύση στον τόπο”.
Ούτως ή άλλως βέβαια ο πρωθυπουργός δεν σκόπευε να επιδιώξει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο μάλιστα κάποιοι στο γαλάζιο στρατόπεδο βλέπουν ως πιθανή επόμενη… αξιωματική αντιπολίτευση, προεξοφλώντας πλήρη κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Για την ακρίβεια, πολλοί στη ΝΔ… χαίρονται με την αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, του άλλοτε “προαιώνιου εχθρού”, κάτι που κάποτε θα φάνταζε αδιανόητο.
Το 2023 όμως δεν είναι 1989, ούτε 1981. Για την ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης σκοπίμως αναδείκνυε το τελευταίο διάστημα την αντιπαράθεση Αλέξη Τσίπρα- Νίκου Ανδρουλάκη για την πολιτική κληρονομία του Ανδρέα Παπανδρέου. Και αυτό καθώς θεωρούσε πως η συζήτηση αυτή για το παρελθόν δεν αφορούσε σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας, αλλά απλώς ενέτεινε τον ανταγωνισμό ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ προς όφελος της ΝΔ. Ενώ ταυτόχρονα η ΝΔ έπαιρνε από το χώρου του πάλαι πότε σημιτικού ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε επίσης στις χθεσινές δηλώσεις του να θεωρεί πως στις κάλπες έπιασε κυρίως το αφήγημα περί σταθερότητας, καθώς η ΝΔ είχε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την επομένη των εκλογών απέναντι σε μία θολή ρητορική συγκυβέρνησης. Στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρούν άλλωστε ότι οι δηλώσεις για “κυβέρνηση ηττημένων” ή ακόμη και “κυβέρνηση ανοχής” ήταν ένα “δωράκι” στη ΝΔ.
Το ερώτημα είναι βέβαια: Στις εκλογές θριάμβευσε η ΝΔ ή πρωτίστως έπαθε πανωλεθρία ο ΣΥΡΙΖΑ;
Σε απόλυτους αριθμούς, η ΝΔ έλαβε με ενσωματωμένο το 96% των ψήφων 2.350.693 ψήφους, ενώ το 2019 είχε λάβει 2.251.618. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα έλαβε 1.156.263 ψήφους, ενώ το 2019 είχε λάβει 1.781.057. Η πολυδιάσπαση της αριστερής και κεντροαριστερής ψήφου, το υψηλό ποσοστό (πάνω από 15%) των κομμάτων εκτός Βουλής και το γεγονός ότι ο δεξιός χώρος συσπειρώθηκε σε σημαντικό βαθμό εντός των νεοδημοκρατικών τειχών σαφώς έπαιξαν ρόλο στην τελική εικόνα.
Στο γαλάζιο στρατόπεδο δίνουν επίσης ιδιαίτερη σημασία στα αποτέλεσματα δύο ομάδων ψηφοφόρων και μίας περιφέρειας.
Οι νέοι που έφτασαν στις κάλπες, παρά τις αντίθετες προβλέψεις, ψήφισαν σε σημαντικό ποσοστό ΝΔ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες εκτιμάται ότι μετακινήθηκαν μαζικά από το ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ τελευταία στιγμή. Ενώ η ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ είχε ως αποτέλεσμα να μοιραστεί η κεντροαριστερή ψήφος και να βαφτεί για πρώτη φορά γαλάζια όλη η Κρήτη.
Ο κίνδυνος για τη ΝΔ βέβαια στις δεύτερες κάλπες είναι να επικρατήσει εφησυχασμός ή να γίνουν λάθη λόγω αλαζονείας. Ο φόβος ενός γαλάζιου… Κατρούγκαλου στη δεύτερη προεκλογική περίοδο είναι υπαρκτός. Για αυτό ο κ. Μητσοτάκης συνέστησε χθες στα στελέχη της ΝΔ να δώσουν και την επόμενη εκλογική μάχη “με σεμνότητα και χωρίς έπαρση”.
Στόχος της ΝΔ στις δεύτερες εκλογές θα είναι επίσης να επανασυσπειρώσει ξανά δεξιές ψήφους διαμαρτυρίας και να μαζέψει και περισσότερους κεντρογενείς ψηφοφόρους. Το ερώτημα είναι πως θα το πετύχει χωρίς το “φόβητρο” της επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Η απάντηση που δίνουν γαλάζιοι σε αυτό είναι πως το ρεύμα της νίκης που διαφάνηκε χθες θα συμπαρασύρει και άλλους ψηφοφόρους που θέλουν να ειναι με το νικητή.