Με ένα άρθρο – παρέμβαση που έχει τίτλο «Πολιτική, οικονομία και δήμος» ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης και εκ νέου υποψήφιος για το δημαρχιακό θώκο, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας, τοποθετείται – απαντά, αρχικά, σε προεκλογικές εξαγγελίες συνυποψηφίων του, στη συνέχεια περιγράφει τη θέση του δήμου Μεταμόρφωσης και στο τέλος στέλνει ένα μήνυμα… εκτός προεκλογικής διαδικασίας.
Αναλυτικά, το άρθρο του δημάρχου έχει ως εξής: «Πρώτη και αναγκαία προϋπόθεση για την άσκηση επιτυχούς και αποτελεσματικής πολιτικής σε οποιοδήποτε επίπεδο, (τοπικό, εθνικό, διεθνές), είναι η καλή γνώση, η σωστή εκτίμηση και η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των οικονομικών και αναπτυξιακών δεδομένων και δυνατοτήτων που υπάρχουν.
Προφανώς, ο ανθρώπινος πολιτισμός είναι κάτι πολύ περισσότερο και εν πολλοίς κάτι πολύ διαφορετικό από ό,τι συγκροτεί την οικονομία και το οικονομικό γίγνεσθαι. Εξίσου προφανές, όμως, είναι ότι χωρίς τη συνδρομή των απαιτούμενων υλικοοικονομικών προϋποθέσεων, κανένας πολιτισμός δεν θα είχε δημιουργηθεί και χωρίς την εξασφάλισή τους, δεν μπορεί να αναπτυχθεί.
Η πολιτική βούληση μπορεί να διαχειριστεί και να κατευθύνει την κοινωνία ανάλογα με το αξιακό σύστημα και τις επιλογές της αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις εκάστοτε απαιτούμενες υλικοοικονομικές προϋποθέσεις.
Αυτή η απλή αλήθεια δεν είναι τόσο αυτονόητη στη χώρα μας, όπου συχνά – πυκνά πολιτικολογούμε, διακηρύσσουμε, υποσχόμαστε και καταγγέλλουμε, χωρίς καμιά αίσθηση ότι όλα τα πράγματα έχουν οικονομική διάσταση, την οποία οφείλουν να λαμβάνουν υπ’ όψη, προπαντός όσοι διεκδικούν δημόσια ευθύνη. Ό, τι λέγεται ερήμην η αμάθεια προς τα οικονομικά δεδομένα, μόνο άγνοια, ιδεοληψία ή δημαγωγία μπορεί να είναι.
Ειδικότερα, στο επίπεδο πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, κάθε πολιτική πρόταση, για να είναι σοβαρή και υπεύθυνη, θα πρέπει να ξεκινάει από τα οικονομικά δεδομένα του τόπου και τις αναπτυξιακές δυνατότητες που παρέχουν.
Η ανάδειξη, ενίσχυση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών, με σχέδιο, τόλμη και έμπνευση, είναι ο καλύτερος δρόμος για μια επιτυχημένη και αποτελεσματική πολιτική. Η οικονομική μεγέθυνση και ανάπτυξη ενός Δήμου εξασφαλίζει την πρώτη και αναγκαία προϋπόθεση, τόσο για την καθολική ενδυνάμωση της κοινωνίας όσο και για την άσκηση επιμέρους πολιτικών (κοινωνικής, πολιτιστικής, περιβαλλοντολογικής, ρυμοτομικής, αθλητικής κ.τ.λ) και την εκτέλεση έργων υποδομής.
Η οικονομική ανάπτυξη είναι ασφαλώς ζήτημα εξαιρετικά πολύπλοκο και συναρτάται με αντικειμενικά στοιχεία και υποκειμενικές δυνατότητες. Τ’ αντικειμενικά στοιχεία είναι αυτά που προσδιορίζουν κάθε φορά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου Δήμου.
Τα υποκειμενικά αναφέρονται στην έμπνευση, την επινοητικότητα, τη φαντασία, το σχεδιασμό και το δημιουργικό και πρακτικό πνεύμα, που αναπτύσσονται κάθε φορά στο εσωτερικό της κοινωνίας, στη δημόσια και την ιδιωτική σφαίρα της.
Ο εντοπισμός των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, που βασίζεται σε αντικειμενικά στοιχεία, δίνει τον προσανατολισμό και την κατεύθυνση που πρέπει να έχουν οι δημόσιες πολιτικές και οι υποδείξεις προς την κοινωνία και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα έχει ο παραλιακός Δήμος άλλα ο ορεινός, άλλα ο πεδινός, ο νησιωτικός, ο ηπειρωτικός, ο αστικός κ.τ.λ.
Αναζητώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου Μεταμόρφωσης, δεν θα δυσκολευτούμε ιδιαίτερα: Είναι ένας αμιγώς αστικός, μεσογειακός και πεδινός Δήμος, χωρίς επαρκώς ανταγωνιστικά, αρχαιολογικά, αρχιτεκτονικά και ιστορικά στοιχεία, με σημαντικά ρυμοτομικά, κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά προβλήματα, περιορισμένη αγορά και αρνητικό ισοζύγιο στην καθημερινή ανθρώπινη κινητικότητα (φεύγουν περισσότεροι από όσους έρχονται).
Από την άλλη, ο Δήμος Μεταμόρφωσης φιλοξενεί αναλογικά τεράστια οικονομική δραστηριότητα, βρίσκεται στο σημαντικότερο οδικό κόμβο της Ελλάδας και έχει σημαντικό αργούν δυναμικό (επαγγελματικούς χώρους και εδαφικές εκτάσεις εντός της διαμορφωμένης οικονομικής ζώνης). Επί πλέον, έχει πολλούς ελεύθερους χώρους, μεγάλο μέτωπο στο ακάλυπτο τμήμα του Κηφισού, αξιόλογο ανάγλυφο και παραμελημένα αρχιτεκτονικά και ιστορικά μνημεία.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, οι προοπτικές ανάπτυξης της πόλης πρέπει να βασιστούν:
Στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, με την αξιοποίηση του αργούντος δυναμικού και τη διαμόρφωση φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα, με απαραίτητη προϋπόθεση την αυστηρή τήρηση των κανόνων. Η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας συνεπάγεται αλυσιδωτές ευεργετικές συνέπειες για την πόλη και την κοινωνία: Δημιουργία θέσεων εργασίας για τους ανέργους, μισθώματα για τα ακίνητα, δημοτικά έσοδα, πελατεία και έσοδα για τα καταστήματα κ.τ.λ..
-Στο συνδυασμό της οικονομικής δραστηριότητας με την τόνωση και ενίσχυση της τοπικής αγοράς.
Στη βελτίωση των υποδομών, την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του κέντρου και του αστικού ιστού και την ανάδειξη όλων των σημαντικών φυσικών και ανθρωπογενών στοιχείων, του υπάρχοντος δήμου.
Μία σύνθετη και πολύπλευρη προσπάθεια που θα συνδυάζει την έντονη οικονομική δραστηριότητα (παραγωγική, εμπορική, υπηρεσίες), η οποία εκ των πραγμάτων ανήκει στον ιδιωτικό τομέα, με την δραστήρια και δυναμική δράση του Δήμου στην αναμόρφωση της πόλης, μπορεί να οδηγήσει σε μια οριστική απομάκρυνση από τις καθυστερήσεις, το μαρασμό και τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη και η κοινωνία, από εγγενείς αδυναμίες και από τη μεγάλη κρίση της τελευταίας πενταετίας.
Απαραίτητο συμπλήρωμα αλλά και προϋπόθεση για την ανάπτυξη: Η κοινωνική πολιτική για τη στήριξη και προστασία των αδύναμων και των θυμάτων της κρίσης.
Τα προαναφερόμενα δεν πολυταιριάζουν, ίσως σε εκλογική περίοδο, μιας και έχουμε συνηθίσει στις πλειοδοσίες, τις υπερβολές και τις υποσχέσεις των πάντων στους πάντες. Πιστεύω, όμως, ότι είναι χρήσιμο να λέγονται γιατί αφορούν το μέλλον της πόλης και υπερβαίνουν την εκλογική συγκυρία.”