Πρόγραμμα του έργου που ανεβαίνει στο δημοτικό θέατρο Νέας Ιωνίας
Φίλες και φίλοι, ο Πολιτισμός πιστεύουμε ότι αποτελεί θεμελιακό πυλώνα στήριξης του κοινωνικού οικοδομήματος. Μέσα στις δύο βασικές του οντότητες, την πολιτισμική και την πολιτιστική, περικλείει τους πιο βασικούς κώδικες συμπεριφοράς και έκφρασης του ανθρώπου, απ’ όταν αυτός αποφάσισε να ζει κοινωνικά, με αλληλοσεβασμό, ξεπερνώντας την πρωτόγονη παρόρμηση και τον απόλυτο νόμο του Εγώ. Ως λαός έχουμε την τύχη να γεννιόμαστε και να ζούμε μέσα σε ένα πέλαγος πολιτισμικής παράδοσης αν και αυτό δεν καθορίζει, όπως θα έπρεπε το μεγαλύτερο, μέρος της καθημερινότητάς μας.
Ο πολιτισμικός σχεδιασμός της παράταξής μας σε αυτό κατατείνει και αυτό επιδιώκει, δημιουργώντας και ενισχύοντας κάθε μορφής πολιτισμική υποδομή, εφαρμογή ή διοργάνωση, στηρίζοντας κάθε πρόσφορη πολιτιστική εκδήλωση, με γνώμονα πάντοτε την ποιότητα, την αυθεντικότητα και την εποικοδομητική συμβολή κάθε μιας από αυτές. Πολιτισμός για εμάς δεν είναι οι εξεζητημένες εγκεφαλικές περιπλανήσεις, αλλά καθημερινή πρακτική και βίωμα μέσα και έξω από το άμεσο περιβάλλον μας, κάθε πράξη και λόγος.
Μια τέτοια πολιτιστική αναζήτηση είναι και η αποψινή θεατρική παράσταση που αφορά στην πηγή της ζωής τις γυναίκες, δημιουργήθηκε από γυναίκες και παρουσιάζεται από γυναίκες.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας αλλά κυρίως το θεατρικό σχήμα Αρτέμιδος Ανάβασις, τους συντελεστές του έργου και βεβαίως τη δημιουργό του και Σκηνοθέτη κυρία Μαρία Κολοβού, που μας δίνουν τη χαρά να παρουσιάσουμε και να παρακολουθήσουμε αυτή την εξαιρετική παράσταση και παράλληλα την ευκαιρία να συμβάλουμε στη στήριξη ευπαθών ομάδων, κάτι που πάντα επιδιώκουν με τις παραστάσεις τους.
Φίλες και φίλοι, θεωρούμε την Παιδεία και τον Πολιτισμό άυλα αγαθά που πρέπει να διαχέονται στην κοινωνία με κάθε πρόσφορο μέσο, γιατί αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο, μέγιστη ελπίδα για το μέλλον μας και τομείς στους οποίους επενδύουμε πολλαπλά, με την πεποίθηση ότι η ανταπόδοση της προσπάθειάς μας θα είναι εν τέλει μεγάλη και ευεργετική για το κοινωνικό σύνολο.
Παναγιώτης Μανούρης
Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης
Ιωνία Νέα Άποψη
Σημείωμα Σκηνοθέτη:
Πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να προσδιορίσει τον όρο «γυναίκα»; Εγώ το θεωρώ πολύ δύσκολο για να μη πω ακατόρθωτο. Μετά από άπειρες μελέτες ανά τον κόσμο και συγγράμματα χιλιάδων συγγραφέων το αίνιγμα «γυναίκα», παραμένει ακόμη άλυτο. Πόσες διαφορετικές προσεγγίσεις γυναικών έχουμε συναντήσει στο παγκόσμιο θέατρο, ανάλογα με την εποχή που έζησαν, ήτα ήθη και τα έθιμα που βίωναν στην εκάστοτε κοινωνία τους; Πώς έφτασαν σε εμάς στο πέρασμα των αιώνων και τι έχει η καθεμία να μας διδάξει από τη ζωή που έζησε;
Αυτό ήταν το έναυσμα, για να γράψω αυτό το έργο… Και βέβαια είχα πλούσιες πηγές αναζήτησης για να το πετύχω. Είχα μεγάλη βοήθεια από τους άντρες όσο και αν ακούγεται περίεργο σε όλη αυτή την προσπάθεια, και όταν λέω άντρες εννοώ το Σοφοκλή, το Σαίξπηρ, τον Ίψεν, τον Ταχτσή, το Λόρκα, τον Πουρσαλίδη, το Μανιώτη, το Μουρσελά, τον Ουίλλιαμς, τον Παπαδιαμάντη, τον Παλαμά, το Φο. Α, ναι είχα βοήθεια και από τρεις γυναίκες τη Ρέυνολντς, τη Μπουρίνι και τη Ράμε.
Ελπίζω οι παραπάνω να σας βοηθήσουν και εσάς όσο βοήθησαν κι εμένα, και στο τέλος της παράστασης να έχετε λύσει το «αίνιγμα». Καλή σας θέαση!
ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΑΝΑΒΑΣΙΣ
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΑΡΕΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ
Πολιτιστική δραστηριότητα μιας ομάδας γυναικών της Αρτεμιδας, που σκοπό έχει με διάφορα κοινωνικά δρώμενα να προσφέρει δημιουργικό χρόνο στις γυναίκες της πόλης μας και να προάγει την ποιότητα ζωής στον τόπο μας.
«ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΣΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ;»
ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΟΒΟΥ
Λαμβάνουν μέρος κατά σειρά εμφανίσεως:
ΘΑΛΕΙΑ————————————- ΚΥΒΕΛΗ ΖΩΤΟΥ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ———————————- ΑΝΝΑ ΣΑΒΒΟΓΛΟΥ
ΙΟΥΛΙΕΤΤΑ——————————– ΕΛΕΝΗ ΚΑΝΔΑΡΑΚΗ
ΑΝΤΙΓΟΝΗ——————————— ΑΝΝΑ ΣΑΒΒΟΓΛΟΥ
ΝΟΡΑ ΧΕΛΜΕΡ————————– ΦΑΙΗ ΣΕΒΑΣΤΟΥ
ΕΚΑΒΗ ΛΟΓΓΟΥ———————— ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΠΕΡΝΑΡΝΤΑ ΑΛΜΠΑ—————- ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΝΝΑ—————————————- ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΟΒΟΥ
ΣΙΡΛΕΥ ΤΖΟΟΥΝΣ———————– ΣΙΣΣΥ ΠΕΤΑ
ΜΑΡΙΑ————————————— ΡΟΖΥ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
Κα ΜΑΡΙΤΣΑ——————————- ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ
ΜΠΛΑΝΣ ΝΤΥΜΠΟΥΑ—————— ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΟΥ———————– ΡΟΖΥ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΡΙΣΕΥΓΕΝΗ—————————— ΑΝΝΑ ΣΑΒΒΟΓΛΟΥ
ΟΥΡΛΙΚΕ ΜΑΙΝΧΟΦ——————– ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ
ΚΕΙΜΕΝΑ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΟΒΟΥ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: ΕΒΙΤΑ ΑΣΛΑΝΙΔΟΥ
ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ: «ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΑΝΑΒΑΣΙΣ»
ΦΩΤΙΣΜΟΙ – ΗΧΟΛΗΨΙΑ-ΜΟΥΣΙΚΗ: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΑΒΒΟΓΛΟΥ
Οι πηγές εύρεσης των μονολόγων από την παγκόσμια λογοτεχνία, οι οποίες έχουν διασκευαστεί και χρησιμοποιηθεί στα κείμενα που περιέχονται στο έργο είναι από τα ακόλουθα θεατρικά έργα:
ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΕΤΤΑ———————– ΟΥΙΛΛΙΑΜ ΣΑΙΞΠΗΡ.
ΑΝΤΙΓΟΝΗ—————————————– ΣΟΦΟΚΛΗΣ
ΤΟ ΚΟΥΚΛΟΣΠΙΤΟ——————————- ΕΡΡΙΚΟΣ ΙΨΕΝ
ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ—————————— ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΧΤΣΗΣ
ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΠΕΡΝΑΡΝΤΑ ΑΛΜΠΑ ——- ΦΡΕΝΤΕΡΙΚΟ ΓΚΑΡΘΙΑ ΛΟΡΚΑ
ΕΠΤΑ ΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ—————– ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΟΥΡΣΑΛΙΔΗΣ
ΤΖΟΡΝΤΑΝ—————————————- ΑΝΝΑ ΡΕΥΝΟΛΝΤΣ, ΜΟΪΡΑ ΜΠΟΥΦΙΝΙ
ΕΝΑΣ ΖΩΗΡΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ—————— ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΙΩΤΗΣ
Η ΑΠΑΡΗΓΟΡΗΤΗ ΧΗΡΑ———————— ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΡΣΕΛΑΣ
ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Ο ΠΟΘΟΣ————————- ΤΕΝΕΣΣΥ ΟΥΙΛΛΙΑΜΣ
Η ΦΟΝΙΣΣΑ————————————– ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
Η ΤΡΙΣΕΥΓΕΝΗ———————————– ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ
ΕΓΩ Η ΟΥΡΛΙΚΕ ΜΑΙΝΧΟΦ ΚΑΤΑΓΓΕΛΩ—- ΝΤΑΡΙΟ ΦΟ, ΦΡΑΝΚΑ ΡΑΜΕ
ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΣΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ;
ΙΟΥΛΙΕΤΤΑ:Έκανε τα πάντα, αψήφησε νόμους οικογένεια, τίτλους και βεντέτες, προκειμένου να ζήσει τον απόλυτο έρωτα, και το τίμημα αυτού, ήταν η ίδια της η ζωή.
ΑΝΤΙΓΟΝΗ:Ξέρει ότι για να σώσει την τιμή και την υπόληψη της οικογένειας της, θα πρέπει να θυσιάσει την ίδια της τη ζωή, και το κάνει προκειμένου να παραμείνει πιστή στα ήθη και στα έθιμα του τόπου της, όπως αρμόζει στους νόμους των θεών και των ανθρώπων.
ΝΟΡΑ:Η επανάσταση της γυναίκας σε μια κοινωνία που «τα θηλυκά» έκαναν χρέη «κούκλας» ή γενικότερα «διακοσμούσαν» το σπίτι ή τον σύζυγό τους.
ΕΚΑΒΗ:Γυναίκα του μεσοπολέμου, που άντεξε τα πάντα ως σύζυγος δίπλα σ’ έναν άντρα που δεν την αγάπησε όσο της άξιζε και που έπρεπε να παλέψει για να ζήσει αυτή και τα παιδιά της.
ΜΠΕΡΝΑΡΝΤΑ ΑΛΜΠΑ:Μητέρα «τύραννος», που προκειμένου να έχει την υπόληψη της κοινωνίας φτάνει στο σημείο να καταδυναστεύει τις πέντε κόρες της και το πληρώνει με ένα ακριβό αντίτιμο: την κατάρρευση της ίδιας της, της οικογένειας.
ΑΝΝΑ:Μητέρα σύγχρονη, γυναίκα της επαρχίας, που το παιδί της χάθηκε από τα ναρκωτικά. Ο πόνος της αβάσταχτος, δεν έχει όρια και η εκδίκηση και ότι πρέπει να ζήσει για τον άντρα της και για τον γιο της την κρατάει υποχρεωτικά στη ζωή.
ΣΙΡΛΕΥ ΤΖΟΟΥΝΣ:Μια κοπέλα από διαλυμένη οικογένεια, που φεύγοντας από το σπίτι της γνωρίζει τον κόσμο των ναρκωτικών και της πορνείας από πρώτο χέρι. Όταν όμως έζησε την χαρά της μητρότητας και αποφάσισε να τ’ αλλάξει όλα στη ζωή της για το παιδί της, οι νόμοι και η κοινωνικός περίγυρος θέλει να την χωρίσει από αυτό. Αποφασίζει λοιπόν να γίνει μητροκτόνος και εν συνεχεία αυτόχειρας μπροστά σε αυτή την απειλή.
ΜΑΡΙΑ:Μια γυναίκα συνειδητοποιημένη απ’ την αρχή ότι όλα στη ζωή είναι ο έρωτας και η απόλαυσή του. Μία πόρνη πολυτελείας η οποία κατάφερε να μη μπει στον άσχημο κόσμο της πορνείας, αλλά να γνωρίσει την καλή του πλευρά και να έχει ζήσει «με όλες της τις αισθήσεις».
Κα ΜΑΡΙΤΣΑ:Γυναίκα πληθωρική, χυμώδης που πατάει γερά στα πόδια της και που ξέρει τη δύναμη της αποπλάνησης και του έρωτα. Ορθολογίστρια, συμφεροντολόγα και υλίστρια που βρίσκει «το κουμπί» για να έχει όλα όσα θέλει και το χρησιμοποιεί με τον καλύτερο τρόπο.
ΜΠΛΑΝΣ ΝΤΙΜΠΟΥΑ: Ένα μυαλό έφηβης στο σώμα μιας μεγάλης γυναίκας. Η γυναίκα που πήρε την ευθύνη να γίνει «προστάτης οικογένειας» και το αποτέλεσμα όταν αποχώρησε από αυτό τον ρόλο είχαν φύγει μαζί τα νιάτα της αλλά και η ίδια της η ζωή. Δεν πήρε πραγματική αγάπη ποτέ, ενώ είχε πολύ να δώσει, και αυτό την οδήγησε στην τρέλα.
ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΟΥ: Γυναίκα «serialkiller» θα λέγαμε στις μέρες μας. Έχει ζήσει όλη την καταπίεση, την απαξίωση και την υποτίμηση του να είσαι θηλυκό στην εποχή της, και πιστεύει ακράδαντα πως χρέος της είναι να απαλλάξει τόσο τους γονείς από το βάρος των κοριτσιών, όσο και τα θηλυκά από τη ζωή που τους περιμένει μεγαλώνοντας ως κορίτσια.
ΟΥΡΛΙΚΕ ΜΑΙΝΧΟΦ: Τρομοκράτισσα, αναρχική απέναντι σ’ ένα γερμανικό σύστημα που θεωρεί τους ανθρώπους μηχανές ή σωστότερα γρανάζια μιας τεράστιας μηχανής που ποδοπατάει και καταπίνει τα πάντα και κυρίως συνειδήσεις. Έζησε πολεμώντας αυτό το κατεστημένο κι όταν πλέον φυλακίστηκε έδωσε τέλος στη ζωή της μόνη της , για να μη δώσει σ’ εκείνους τη χαρά ότι κλείσανε το στόμα.
ΤΡΙΣΕΥΓΕΝΗ: Επαναστάτρια, ανεξάρτητη κορίτσι ξωτικό, που ήθελε να τα ζήσει όλα γρήγορα και γεμάτα λες και ήξερε ότι η ζωή της θα ήταν σύντομη. Έζησε τον έρωτα με αυτόν που εκείνη ήθελε και ας ήταν εχθρός της οικογένειας της.