Ποια τα σημαντικότερα έργα που θα γίνουν στην πόλη της Μεταμόρφωσης την νέα χρονιά
Το πιο «φτωχό» αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστικό Τεχνικό Πρόγραμμα ενέκρινε, κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο της πόλης της Μεταμόρφωσης σε πρόσφατη συνεδρίασή του. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκτελεστέων έργων που ανέρχεται στα 1.671.004 ευρώ και πήρε τις θετικές ψήφους των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντίθετα, καταψήφισαν η Λαϊκή Συσπείρωση Μεταμόρφωσης και ο ανεξαρτητοποιημένος δημοτικός σύμβουλος, κ. Στράτος Σαραούδας.
Τα σημαντικότερα έργα που προβλέπονται
Την εισήγηση του θέματος έκανε ο δήμαρχος της πόλης, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το Τεχνικό Πρόγραμμα που ψηφίζουμε και συνδέεται με τον Προϋπολογισμό και τις αντίστοιχες προβλέψεις για οικονομικές δαπάνες δεν έχει σχέση με προηγούμενες εξαγγελίες προγραμμάτων, είτε αυτές είναι προεκλογικές, είτε γενικότερα επιδιώξεις μίας δημοτικής αρχής. Ότι μπαίνει στο Τεχνικό Πρόγραμμα είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότησή του. Μπορεί να υπάρχουν έργα που είναι πολύ κοντά η υλοποίησή τους, όμως αν δεν έχει υπάρξει η οριστική έγκριση χρηματοδότησή τους, τότε αυτά δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στο ΤΠ.
Το σημαντικότερο έργο, που θα γίνει σίγουρα, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή του, είναι η ανάπλαση του διαδημοτικού γηπέδου Λυκόβρυσης – Μεταμόρφωσης.
Από εκεί και πέρα, άλλα αξιοσημείωτα έργα που προβλέπεται να γίνουν τη νέα σαιζόν στην πόλη μας είναι οι διανοίξεις οδών (Δήλου στη συμβολή με Σπάρτης, Βεροίας από την πλευρά της Ηρακλείου και Κλεισθένους, το αδιάνοικτο τμήμα κ.α.) και οι ανακατασκευές παιδικών χαρών που κάποιες ήδη έχουν ξεκινήσει.»
Ο δήμαρχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο με τροποποίηση του ΤΠ να ενταχθούν σε αυτό η ανάπλαση της Σωκράτους και η κατασκευή του παιδικού σταθμού στην περιοχή της Καναπίτσας. Αυτό για να συμβεί, δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω από το να βρεθεί πηγή χρηματοδότησης, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην εισήγησή του ο κ. Καρπέτας.
Ν. Καραντωνίου: «Οι δήμοι έγιναν το μακρύ χέρι της Κυβέρνησης και φορτώνουν με δάνεια τους δήμους»
Δεν γίνεται να δούμε απομονωμένα το Τεχνικό Πρόγραμμα, αν δεν δούμε ταυτόχρονα το ύψος της χρηματοδότησης των δήμων από το Κράτος. Πρόχειρα μελετώντας το Πρόγραμμα είδα ότι τα περισσότερα από τα έργα που προβλέπεται να γίνουν θα εκτελεστούν από ιδίους πόρους του δήμου. Αυτό από μόνο του εξηγεί πάρα πολλά. Και ταυτόχρονα θέλετε να πάρετε και δάνειο για να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε στις υποχρεώσεις σας.
Θα με ρωτήσετε, μα τι να κάνουμε; Εμείς σας απαντάμε, δεν είμαστε τοπική αυτοδιοίκηση, είμαστε τοπική διοίκηση. Οι δήμοι έχουν γίνει το μακρύ χέρι της εκάστοτε Κυβέρνησης και φορτώνει με δάνεια τον δήμο, δηλαδή τον λαό της Μεταμόρφωσης, στην περίπτωσή μας. Δεν είστε υπάλληλοι του Κράτους, είστε αιρετοί, εκλεγμένοι για να εξυπηρετείται τον λαό της πόλης μας και όχι να τον χρεώνετε.
Εμείς το έχουμε σαν στόχο και σαν μπούσουλα, για πλήρη κι επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Όσον αφορά στο που μπορούν να βρεθούν τα χρήματα η απάντηση είναι συγκεκριμένη. Θα πρέπει να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο, όπως και η εκκλησιαστική περιουσία, δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο αλλά αν μου το ζητήσετε θα το κάνω.»
Δάσκαλε που δίδασκες…
Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, τοποθετήθηκε και ο κ. Θανάσης Αλωνιστιώτης. Ο δημοτικός Σύμβουλος του Συνδυασμού που στηρίζει το ΚΚΕ, διάβασε ένα κείμενο στο οποίο αναφέρονταν ο τρόπος που καταρτίζεται σωστά ένα Τεχνικό Πρόγραμμα και εν ολίγοις έκανε αναφορά για συνεχείς συναντήσεις με τοπικούς συλλόγους και φορείς της Μεταμόρφωσης ώστε μετά από διαβούλευση να τεθούν όλα τα σημαντικά θέματα στο ΤΠ. Αυτό το κείμενο δεν ήταν τίποτα άλλο από τα όσα ανέφερε σχετικά το προεκλογικό πρόγραμμα της τωρινής δημοτικής αρχής και η αλήθεια είναι ότι ο δήμαρχος το αναγνώρισε αμέσως και απάντησε ότι εμμένει σε αυτήν τη θέση αλλά η οικονομική κρίση τα έχει αλλάξει όλα και ήδη εξήγησε πόσο «φτωχό» είναι το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2013, που επί της ουσίας για όσα θα δεσμευόταν στους κατά τόπους συλλόγους θα έμεναν υποσχέσεις και αυτό δεν ήθελε να το κάνει.
Τι γίνεται με τους εργαζόμενους μέσω ΜΚΟ
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο κ. Σαραούδας, η αναφορά του οποίου στους δεκάδες εργαζόμενους που έχουν έρθει στον δήμο μέσω των συνεργασιών με της ΜΚΟ και στο έργο που (δεν) παράγουν άνοιξε μία παρένθεση επί ώρα και το Σώμα συζήτησε για το τι συμβαίνει με αυτούς τους εργαζόμενους, χωρίς πάντως να καταλήξουν κάπου.
Οι προτάσεις του κ. Σαραούδα
Αφού έκλεισε η παραπάνω παρένθεση ο κ. Σαραούδας τοποθετήθηκε για το Τεχνικό Πρόγραμμα, προτείνοντας προς την δημοτική αρχή να ρίξει μεγαλύτερο βάρος σε προγράμματα που «τρέχουν» αυτήν την περίοδο και τα οποία θα μπορούσε να αξιοποιήσει ο δήμος, χωρίς να έχει κάποιο κόστος. Μάλιστα, ο κ. Σαραούδας ανέφερε και συγκεκριμένα ορισμένα, όπως το Εξοικονομώ. Ενώ στάθηκε και στο ζήτημα της εκπόνησης των μελετών, λέγοντας ότι δεν χρειάζεται πάντα να τις δίνει ο δήμος σε κάποιο εξωτερικό Μελετητικό γραφείο, από την στιγμή που στην Τεχνική Υπηρεσία υπάρχει Τοπογράφος.
Δ. Τζίτζιφας: «Μονόδρομος τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα»
Στη σύντομη ως συνήθως τοποθέτησή του ο κ. Δημήτρης Τζίτζιφας, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε αρχικά στο σημαντικό έργο που έχει κάνει η Τεχνική Υπηρεσία, αντικρούοντας ουσιαστικά κάποιες από τις αναφορές του προλαλήσαντα και στη συνέχεια δήλωσε: «Από την στιγμή που τα έργα γίνονται εξ ιδίων πόρων είναι λογικό το να μην μπορούν και σημαντικά έργα. Άλλος τρόπος που θα μπορούσε να κάνει ο δήμος έργα είναι μέσω των δημοσίων επενδύσεων, όμως αυτές έχουν «παγώσει», μάλιστα το Κράτος ακόμα οφείλει χρήματα σχετικά. Ούτε μέσα από τη ΣΑΤΑ μπορεί να γίνει κάτι αφού κι εκεί η πηγή έχει στερέψει. Μόνη διέξοδος δηλαδή είναι τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Για αυτά θα πρέπει να έχεις κάνει από πριν μελέτες και πάλι όμως δεν ξέρεις ότι σίγουρα θα το πάρεις το πρόγραμμα.»
Ολοκληρώνοντας ο πρώην δήμαρχος επέστησε την προσοχή από την δημοτική αρχή να μην χάσει σημαντικές ευκαιρίες που θα ανοίξουν μπροστά της.