Ένα από τα μεγαλύτερα επίκαιρα ζητήματα που δεν συζητιούνται και τόσο πολύ αλλά αποτελεί το στοίχημα των επομένων δεκαετιών είναι η σχέση του ανθρώπου με την μηχανή∙ ο κίνδυνος ο άνθρωπος να φτάσει σε σημείο να χάσει τη θέση του, τη σημασία του, ακόμα και την αυτοδιάθεσή του, την ελευθερία του από τις εξελιγμένες μηχανές, που θα δημιουργηθούν με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Σήμερα, η τεχνολογία μας βοηθά και να επιβιώσουμε τον καιρό της πανδημίας και να διατηρήσουμε την καλύτερη δυνατή ψυχολογική κατάσταση, που μπορούμε να έχουμε σε καιρούς τόσο επικίνδυνους και περιοριστικούς.
Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), επεξεργαζόμενη τα διαθέσιμα στοιχεία κατέληξε σ’ ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον συμπέρασμα. Οι βιντεοκλήσεις μέσω διαδικτύου βρέθηκαν στην ημερήσια διάταξη της επικοινωνίας των Ευρωπαίων πολιτών. Οι Έλληνες πολίτες την περίοδο των λοκ ντάουν, των περιορισμών στις κοινωνικές επαφές και τις μετακινήσεις λόγω πανδημίας βρήκαν στις βιντεοκλήσεις μέσω διαδικτύου μια εναλλακτική μορφή επικοινωνίας με την οικογένεια, τους γνωστούς και τους φίλους. Τους τελευταίους τρεις μήνες του 2020, περίπου έξι στους δέκα Έλληνες (57%) πραγματοποίησαν τηλεφωνικές κλήσεις ή βιντεοκλήσεις μέσω Διαδικτύου. Η εικόνα στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι παρόμοια.
Η τεχνολογία όμως αποτελεί και χρήσιμο εργαλείο για την Ψυχική Υγεία καθώς διευκολύνοντας την επικοινωνία των ανθρώπων, προστατεύεται η ψυχική υγεία των κοινωνιών και μειώνεται η αίσθηση της απειλής και της απομόνωσης.
Η ορθή χρησιμοποίησή της μπορεί να θωρακίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το υπάρχον πρόβλημα του covid-19 και από επόμενες πανδημίες και άλλες προκλήσεις στον τομέα της Υγείας.
Όπως έχει ήδη αναφερθεί από την Επίτροπο Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κα Στέλλα Κυριακίδη η πανδημία COVID-19 προκάλεσε τεράστια επιτάχυνση στην πρόσληψη ψηφιακών εργαλείων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει στη δημιουργία «ενός ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων για την υγεία», όπου η χρήση και επαναχρησιμοποίηση τους θα συμβάλλει στην καλύτερη υγειονομική περίθαλψη και στη βελτίωση των διαδικασιών της έρευνας στον τομέα της Υγείας.
Άλλωστε, ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης είχε θέσει ως προτεραιότητα, πριν ακόμη αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας.
Σήμερα, χρησιμοποιούμε την τεχνολογία σαν εργαλείο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων – κι αυτό είναι κάτι που το βιώνουμε όλες και όλοι καθημερινά. Η ψηφιακή μετάβαση αποτελεί κεντρικό πυλώνα του Εθνικού μας Σχεδίου, όπως αυτό έχει ήδη αποτυπωθεί στην Ψηφιακή Βίβλο.
*Η Ζωή Ράπτη είναι Υφυπουργός Υγείας,
Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών