Η Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας θέλοντας να τιμήσει την επέτειο των 96 χρόνων (1923-2019) από την ημέρα των εγκαινίων της πόλης, 9 Δεκεμβρίου 1923, πραγματοποίησε:
Α. Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019 στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αοιδίμων ιδρυτών της πόλεως και συμπατριωτών μας. Παρευρέθηκαν η δήμαρχος Ν. Ιωνίας Δέσποινα Θωμαΐδου, η Αντιδήμαρχος Γκέλυ Σακκαλόγλου καθώς και εκπρόσωποι των Μικρασιατικών Σωματείων (Ένωση Σμυρναίων Ν. Ιωνίας, Σύνδεσμος Αλαγιωτών Ν. Ιωνίας, Πολιτιστική Ένωση Μικρασιατών «Η Καππαδοκία») και το Χορευτικό Εργαστήρι Ν. Ιωνίας.
Β. Την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019, στις 7 το βράδυ, στις αίθουσες του Πνευματικού της Κέντρου (Αλατσάτων 27) εκδήλωση με παρουσίαση Ιστορικών γεγονότων και πολλή μουσική.
Στην έναρξη της εκδήλωσης τους παρευρισκομένους καλωσόρισε και χαιρέτησε ο Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Κοσμάς Χατόγλου ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ν.Ι.Φ.Η.Χ. κ. Γαβριήλ τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «…..Έχουμε μεγάλη παράδοση και ταυτόχρονα, μεγάλη ευθύνη. Έχουμε μία ταυτότητα Μικρασιάτικη προσφυγική, η οποία ταυτότητα αποτελεί και το μοναδικό στοιχείο, το οποίο στην πόλη μας, μαζί με την εφευρετικότητα, μαζί με το «επιχειρείν», μαζί με όλα τα μέτρα ανάπτυξης, τα οποία παρουσίασε και προσέφερε η Νέα Ιωνία όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε ολόκληρη την Αττική και σε ολόκληρη την Ελλάδα, δίδουν ακριβώς τον χαρακτήρα της. Αλλά, όμως, το προσφυγικό κομμάτι είναι αυτό το οποίο αποτελεί την ταυτότητα της πόλης και, ταυτόχρονα προσδιορίζει, την ευθύνη την οποία έχουμε όλοι μας για να μπορέσουμε αυτό να το διαφυλάξουμε, να το αναδείξουμε και να το κάνουμε να γίνει, επίσης, ένα υπαρκτό στοιχείο ταυτότητος για τα παιδιά μας. Τα παιδιά μας, τα οποία πρέπει και έχουμε χρέος όλοι μας, ο καθένας από τον δικό του τομέα, να κάνει ό,τι περισσότερο μπορεί για να γνωρίσουν την ταυτότητα και την Ιστορία της πόλης τους……».
Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας Λουκάς Χριστοδούλου ο οποίος εμφανώς συγκινημένος είπε «Σήμερα νοιώθω λίγο περίεργα ξέρετε, γιατί εμφανίζομαι ενώπιον σας για πρώτη φορά ως Πρόεδρος στον Ιστορικό αυτό σύλλογο, που κόσμησε με την παρουσία του ως Πρόεδρος ο Χάρης Σαπουντζάκης για 35 χρόνια. Πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά με την βοήθεια όλων των μελών του Δ.Σ. για το καλό του Συλλόγου και των συμπατριωτών μας και ότι θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες όλων μας».
Μιλώντας ως ερευνητής πλέον, έκανε μια Ιστορική αναδρομή των γεγονότων της περιόδου 30 Ιουνίου 1923 έως 9 Δεκεμβρίου 1923 παρουσιάζοντας άγνωστα ντοκουμέντα (αποκόμματα εφημερίδων, έγγραφα από το αρχείο του Πρωθυπουργού των Γενικών Αρχείων του Κράτους, βιβλίων), της Ιστορίας της πόλης που είχαν ως πρωταγωνιστές: τον Παπαϊωακείμ Πεσματζόγλου, τον Σύλλογο «Σπάρτη της Πισιδίας», τον Νικ. Πλαστήρα, τον Στυλ. Γονατά, τον Απ. Δοξιάδη, τον Χέρνυ Μοργκεντάου, τον Βασιλιά Γεώργιο Β΄ κ.α.
Η Δήμαρχος Ν. Ιωνίας Δέσποινα Θωμαΐδου απευθύνοντας χαιρετισμό, είπε μεταξύ άλλων: «…Είναι ανάμεικτα τα συναισθήματα που για πρώτη φορά ερχόμαστε εδώ και ο εμβληματικός Πρόεδρος της Ένωσης δεν είναι ο Χάρης Σαπουντζάκης. Όμως φρόντισε να αφήσει την ιστορική κληρονομιά των Σπαρταλήδων σε έναν άξιο διάδοχο, τον Λουκά Χριστοδούλου, τον οποίο δεν κουράζομαι να ευχαριστώ κάθε φορά για τη συμβολή του στη σύγχρονη ιστορία της πόλης μας. Στα 96 χρόνια ιστορίας της πόλης μας, ο Χάρης κι ο Λουκάς έχουν σφραγίσει ανεξίτηλα την ιστορία από τους Ποδαράδες έως τη Νέα Ιωνία του σήμερα. Υποκλίνομαι στην αγαπημένη μου πόλη και αισθάνομαι δέος που την υπηρετώ ως Δήμαρχος. Δεσμεύομαι από τα βάθη της καρδιάς μου εγώ, οι συνεργάτες μου και το Δημοτικό Συμβούλιο να μείνουμε προσηλωμένοι στις προσδοκίες όλων σας και κυρίως στην προοπτική της πόλης…».
Η εκδήλωση έκλεισε με πολύ μουσική και τραγούδι, αφού η Βασιλεία Ζαχαράκη ταμίας της Ένωσης παρουσίασε την δράση του Συλλόγου Μικρασιατών Λιβαδειάς.
Η Μαρία Σουλτάτου σε ένα 2ωρο πρόγραμμα ξεσήκωσε τους παρευρισκομένους τραγουδώντας πολλά και αξέχαστα τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες αλλά και από την εγκατάστασή τους εδώ στην Ελλάδα.
Συνταξιδιώτες μαζί της η Παραδοσιακή Χορωδία Μικρασιατών Λιβαδειάς με την εκλεκτή Πρόεδρό τους Αθηνά Τζίγκα που ήρθαν από τη Λιβαδειά να τιμήσουν την εκδήλωσή μας.
Η βραδιά έκλεισε με κέρασμα, συζήτηση, αναμνηστικές φωτογραφίες και αναπολήσεις.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: Ο Σεβασμιότατος Mητροπολίτης Ν.Ι.Φ.Η.Χ. κ. Γαβριήλ, ο Πρωτοσύγκελλος Επιφ. Αρβανίτης, η Δήμαρχος Ν. Ιωνίας Δέσποινα Θωμαΐδου, ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Παράταξης «Δημιουργία-Αλληλεγγύη» δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Σκευοφύλακας, η Αντιδήμαρχος Γκέλυ Σακαλλόγλου, ο Αντιπρόεδρος της Ο.Π.Σ.Ε. Γιάν. Τριανταφυλλίδης και το μέλος του Δ.Σ. Γιάν. Γουναρίδης, ο Γεν. Γραμματέας του Ο.Φ.Ν.Ι. Παντ. Χατζηϊωάννου, η Πρόεδρος Μικρασιατών Ν. Ψυχικού Ντίνα Μακαντάση, ο Αντ. Μαράσογλου μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου «Σινασσός της Καππαδοκίας», η Πρόεδρος του Συλλόγου Σμυρναίων Έλσα Ανθρακίδου και μέλη του Δ.Σ. (Χρ. Αθηνάκη, Άγγ. Μελεμενής, Αν. Κουδούνα), ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αλαγιωτών Γιώργος Νουβέλογλου και το μέλος του Δ.Σ. Ευγ. Χατζόγλου, ο Πρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου Γιάν. Κοντίτσης, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών «Η Καππαδοκία» Αρχάγγελος Γαβριήλ, τα μέλη του Δ.Σ. Συλλόγου των Ινεπολιτών-Κασταμονιτών «Η Κοίμηση της Θεοτόκου» Τάσος Αρβανιτάκης και Δήμητρα Λάμπρου, η Λέλα Μπανούση Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Ν. Ιωνίας, ο Πρόεδρος της Διαδημοτικής Κίνησης Γιάν. Δαρμογιάννης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Χορευτικό Εργαστήρι Ν. Ιωνίας Μάκης Κωτσικογιάννης, ο Χρήστος Χατζηϊωάννου μέλος του Δ.Σ. του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. και πολλοί άλλοι.