Τιμητική εκδήλωση για την Ευανθία Ζωίδη στο ΠΠΙΕΔ
Οι οργανώσεις Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ διοργανώνουν τιμητική εκδήλωση για την συντρόφισσα Ευανθία Ζωίδη (Κόντου) και τους μαχητές και μαχήτριες του ΔΣ το Σάββατο 10 Δεκέμβρη ώρα 5:30 μ.μ. στο ΠΠΙΕΔ (Λεωφόρος Δεκελείας 152 & Αττάλειας 2, Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας).
Στην εκδήλωση θα προβληθεί το ιστορικό ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ “ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΕΠΕΣΕ Ο ΓΡΑΜΜΟΣ, ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ” και θα υπάρχει έκθεση για την εποποιία του ΔΣΕ με αρχειακό υλικό και φωτογραφικά ντοκουμέντα, έκθεση βιβλίου και αναμνηστικά!
Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ:
Το Ιστορικό ντοκιμαντέρ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε», είναι μια παραγωγή της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σκηνοθετική επιμέλεια Κώστα Σταματόπουλου και γυρισμένο από κινηματογραφική ομάδα που συστήθηκε για αυτό το σκοπό αποτελούμενη από τους Λεωνίδα Βαρδαρό, Κώστα Σταματόπουλο, Σήφη Στάμου, Θεοδοσία Γραμματικού, Γιάννη Μαρούδα.
Η σκηνοθετική ομάδα δούλεψε με αρχεία που αντλήθηκαν κατά κύριο λόγο από το ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ αλλά και κρατικά αρχεία της ΕΡΤ και του Πολεμικού Μουσείου , ενώ έκανε και γυρίσματα στα ίδια τα βουνά όπου ανέπτυξε τη δράση του ο ΔΣΕ. Δείτε ΕΔΩ.
Λίγα λόγια για την ΕΥΑΝΘΙΑ ΖΩΙΔΗ (ΚΟΝΤΟΥ) – Μια ζωή δοσμένη στον αγώνα
Η Ζωίδη (Κόντου) Ευανθία (1927-2022) γεννήθηκε στο χωριό Μονόπυλο Καστοριάς. Η οικογένειά της πήρε μέρος στην ΕΑΜική Αντίσταση και η συντρόφισσα Ευανθία με την ίδρυση του ΔΣΕ εντάχθηκε στις γραμμές του. Υπηρέτησε στο Γενικό Νοσοκομείο του ΔΣΕ στον Γράμμο, στην 14η Ταξιαρχία στο Βίτσι και στη Σχολή Υγειονομικών Στελεχών – Ανθυπολοχαγών. Πήρε μέρος αδιάκοπα στη μεταφορά τραυματιών στη μεγάλη Μάχη της Βόρειας Πίνδου, που κράτησε 70 μέρες το καλοκαίρι του 1948, καθώς και στις Μάχες του Μπίκοβικ το 1948 και της Φλώρινας τον Φλεβάρη του 1949. Ονομάστηκε ανθυπολοχαγός Υγειονομικού.
Ήταν μέλος του ΚΚΕ από το 1949. Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ αρχικά πέρασε στην Αλβανία και στη συνέχεια έζησε ως πολιτική πρόσφυγας στη Ρουμανία και στην Ουγγαρία, όπου απέκτησε την κόρη της, Θάλεια, με τον αγωνιστή Γιώργο Ζωίδη, στέλεχος του ΔΣΕ και του ΚΚΕ, ιστορικό και συγγραφέα. Στην πολιτική προσφυγιά σπούδασε Ρωσική Φιλολογία και ανήκε στην ΚΟΒ Μηχανισμού της ΚΕ. Με την επιστροφή της στην Ελλάδα το 1981 συνδέθηκε με τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και μέχρι το τέλος της ζωής της ήταν μέλος της ΚΟΒ Νέας Φιλαδέλφειας.Η συντρόφισσα Ζωίδη (Κόντου) Ευανθία υπηρέτησε το Κόμμα της αταλάντευτα όπου της ζητήθηκε, στο βουνό, στην πολιτική προσφυγιά και ξανά πάλι στην Ελλάδα στους αγώνες που ακολούθησαν. Περισσότερα ΕΔΩ.