Το Διαδίκτυο, οι ευκαιρίες και οι απειλές
Οι ευκαιρίες που προσφέρει το Διαδίκτυο αλλά και οι κίνδυνοι που εμπεριέχει βρέθηκαν στο επίκεντρο του 5ου Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων, ενός θεσμού που καθιέρωσε πρώτος πανελλαδικά ο Δήμος Ιλίου, με σκοπό να ακουστούν οι απόψεις της νέας γενιάς πάνω σε ζητήματα Παιδείας, Δημοκρατίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στα έδρανα της αίθουσας συνεδριάσεων στο Πολυδύναμο Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» κάθισαν 36 μαθητές από 9 Γυμνάσια και 9 Λύκεια της πόλης, οι οποίοι ανέδειξαν το Προεδρείο τους, εκλέγοντας ως Πρόεδρο τον Βασίλειο Μαυροειδή από το Μουσικό Λύκειο Ιλίου και Αντιπρόεδρο την Μαρία Τσαλίκη από το 1ο ΓΕΛ Ιλίου. Οι έφηβοι Δημοτικοί Σύμβουλοι χαρακτήρισαν ανεξάντλητες τις δυνατότητες του διαδικτύου, «μια πραγματική επανάσταση στον τομέα της γνώσης», τονίζοντας ότι η πρόσβαση σε αυτό διευρύνει τους ορίζοντες τους και αποτελεί ένα είδος ελευθερίας. Επισήμαναν ωστόσο, ότι η αλόγιστη χρήση του απειλεί σε μεγάλο βαθμό τα προσωπικά δεδομένα, παραβιάζει την ιδιωτικότητα, συντείνει στην κοινωνική απομόνωση και ευνοεί τη χαμηλή ανάπτυξη της κριτικής σκέψης. Παράλληλα, πρότειναν τη δημιουργία ουσιαστικών δικλείδων ασφαλείας απέναντι στους κινδύνους που ελλοχεύουν, με ορθή επεξεργασία και φιλτράρισμα των αναρτήσεων, αυστηροποίηση των ποινών, καταγγελίες, καμπάνιες ενημέρωσης και επίβλεψη των παιδιών.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος εξήρε τα επιχειρήματα που διατύπωσαν και τους προέτρεψε να ασχολούνται με τα κοινά, καθώς με τις ιδέες τους μπορούν να συντελέσουν στην ανάπτυξη της πόλης. «Κάθε φορά που παρακολουθώ τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων φεύγω σοφότερος, διότι οι προτάσεις σας είναι πράγματι εντυπωσιακές και τις λαμβάνουμε υπόψιν στη διοίκηση που ασκούμε. Η ενασχόλησή σας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πολύ σημαντική και στην πορεία θα καταλάβετε ότι έτσι δημιουργείται ένα πάθος για προσφορά» υπογράμμισε και ευχαρίστησε τα παιδιά, τους καθηγητές και τους γονείς τους για τη συμμετοχή και την οργάνωση της συνεδρίασης.
Σημειώνεται, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων λειτουργεί από το Τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Ιλίου υπό τον συντονισμό του Εντεταλμένου Συμβούλου και προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Φώτη Μαρκόπουλου, ενώ για την οργάνωσή του συγκροτήθηκε επιτροπή από τους Αθηνά Κοκκόρη Διευθύντρια του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου, Κωνσταντίνο Κουκάκη Διευθυντή του 11ου Γυμνασίου και Κασσάνδρα Ρούσσου Εκπαιδευτικό Κοινωνικών Επιστημών.
ΨΗΦΙΣΜΑ
Το 5o Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων του Δήμου Ιλίου, αποτελούμενο από μαθητές Β΄/βαθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ιλίου, στη συνεδρίασή του την Τετάρτη 05.04.2023 με θεματική ενότητα «Το διαδίκτυο, οι προοπτικές και οι ευκαιρίες που δημιουργεί αλλά και οι απειλές που εμπεριέχει» ενέκρινε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα:
Το διαδίκτυο είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο τηλεπικοινωνιών που καθημερινά διακινεί ένα τεράστιο πλήθος δεδομένων σε οποιαδήποτε μορφή. Μας δίνει τη δυνατότητα σε μικρό χρονικό διάστημα να ταξιδεύουμε παντού. Συνιστά μια πραγματική επανάσταση με πολλά οφέλη σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα της ζωής μας. Οι δυνατότητες του ανεξάντλητες και εντυπωσιακές, μια πραγματική επανάσταση στον τομέα της γνώσης. Η γη έγινε ένα οικουμενικό χωριό κι εμείς πολίτες του κόσμου. Η πρόσβαση σε αυτό διευρύνει τους ορίζοντες μας και για αυτό συνιστά πλέον θεμελιώδες και αναφαίρετο δικαίωμα, ένα είδος ελευθερίας. Για τις μικρότερες ηλικίες αποτελεί πλέον τρόπο ζωής. Δεν μπορούμε πλέον να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς το Διαδίκτυο.
Ας δούμε όμως τι μας προσφέρει το διαδίκτυο και ποιες είναι γενικότερα οι δυνατότητες αλλά και οι προοπτικές του.
Ενδυναμώνει τις κοινωνικές επαφές, επιτρέπει πολλαπλές ανθρώπινες συνδέσεις, αναζωπυρώνει φιλίες και αισθήματα.
• Εξασφαλίζει πολυφωνία και ανταλλαγή απόψεων, πρόσβαση στην ενημέρωση, πολιτική ευαισθητοποίηση αλλά και διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου, συμβάλλοντας έτσι στη λειτουργία της δημοκρατίας.
• Βελτιώνει τη ρουτίνα και την καθημερινότητα των ηλικιωμένων οι οποίοι όμως πέφτουν συχνά θύματα εξαπάτησης.
• Τα ΑΜΕΑ έχουν αποκτήσει ένα παράθυρο στον κόσμο και μπορούν να γίνουν ενεργοί πολίτες.
• Οι πολίτες συμμετέχουν σε κινήματα δικαιοσύνης, κάτι που θα ήταν πιο δύσκολο αν το διαδίκτυο απουσίαζε.
• Μέσω του διαδικτύου τα σύνορα και οι διακρίσεις καταργούνται, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις περιορίζονται.
• Αποτελεί ένα μέσο που άλλαξε τη δυναμική του μάρκετινγκ , που χρησιμοποιήθηκε από ιδιώτες για να ενισχύσει την επαγγελματική τους δράση και προβολή.
• Επέτρεψε την εμφάνιση ψηφιακών παιχνιδιών που μπορούν να βελτιώσουν τις γνωστικές μας ικανότητες.
• Εκπαιδευτικοί και μαθητές μπορούν να ενδυναμωθούν από τον ψηφιακό γραμματισμό.
• Οι πολίτες κινητοποιούνται και επιφέρουν άμεσα αλλαγές ενώ τα δημόσια πρόσωπα διαχέουν τις απόψεις τους.
Είναι όμως όλα τόσο αισιόδοξα και ακίνδυνα; Απειλές και κινδύνους δεν εμπεριέχει η χρήση τους;
Για να γίνει η πληροφορία γνώση, απαιτείται έλεγχος, ο χρήστης είναι πιο σημαντικός από το μέσο και εξαρτάται από τον ίδιο αν η χρήση θα είναι τελικά θετική και εποικοδομητική ή αρνητική και καταστροφική.
Ποιοι είναι λοιπόν οι κίνδυνοι αλλά και οι απειλές που εμπεριέχει το διαδίκτυο;
• Απαιτείται ιδιαίτερη προστασία των προσωπικών μας δεδομένων, των αγορών μας , των επισκέψεων μας, των αναρτήσεων μας γιατί πρέπει να γνωρίζουμε πως αφήνουμε ψηφιακά αποτυπώματα και εκτιθέμεθα στα μάτια τρίτων πολλαπλώς ενδιαφερομένων.
• Παραβιάζει την ιδιωτικότητα μας ενώ ο εκφοβισμός, οι απειλές, η παρενόχληση, η εξύβριση, η απόρριψη, το προσβλητικό περιεχόμενο και η συλλογή δεδομένων είναι συνήθεις πρακτικές χρηστών ή ομάδων με συγκεκριμένη κουλτούρα και στόχους. Υποτίμηση της φυλής, του φίλου, του χρώματος, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της θρησκείας. Τα θύματα παρουσιάζουν άγχος, κατάθλιψη, θυμό, ένταση, αυτοκτονικές τάσεις.
• Κίνδυνος εθισμού, κατασπατάληση του χρόνου, κοινωνική απομόνωση και κατάθλιψη, αποξένωση από τον πραγματικό κόσμο, καταστροφή της προσωπικής αλλά και της κοινωνικής μας ζωής.
• Χαμηλή ανάπτυξη της κριτικής σκέψης από την υπερβολική κατανάλωση ψηφιακού περιεχομένου και το λιγοστό ύπνο που συνοδεύεται συνήθως και από χαμηλή ακαδημαϊκή επίδοση.
• Σε αυτό τον ωκεανό των δισεκατομμυρίων χρηστών με πλήρη ελευθερία του λόγου , μάστιγα αποτελεί πλέον η παραπληροφόρηση. Αποτελεί μέσο πολιτικής επιρροής και πραγματικό κίνδυνο για τη δημοκρατία.
• Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν έχουν πάντα κατάλληλο περιεχόμενο.
Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτούς τους κινδύνους έτσι ώστε το διαδίκτυο να παραμείνει «εργαλείο» και να μην μετατραπεί σε «φονικό όπλο»;
• Οι έφηβοι, οι μειονότητες και τα ΑΜΕΑ είναι ιδιαίτερα εκτιθέμενοι και για αυτό πρέπει να είναι ενημερωμένοι για να παραμείνουν ασφαλείς και να μην πέφτουν θύματα.
• Ιδιαίτερα οι έφηβοι χρειάζονται ακρόαση και υποστήριξη από τους ενήλικες γιατί είναι ευάλωτοι λόγω παρορμητισμού και έλλειψης γνώσεων κι αν δεν μιλήσουν δεν θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
• Απαιτείται σε κάποιες περιπτώσεις αναφορά στην αστυνομία ή στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος με παράλληλη κινητοποίηση της οικογένειας, του σχολείου αλλά και της ευρύτερης κοινότητας (σχολικής, εργασιακής, δικαστικής κ.λπ.).
• Επιβάλλεται ιδιαίτερη προσοχή στους παραπλανητικούς τίτλους, στις συγκινησιακά φορτισμένες λέξεις, στις μεγάλες γραμματοσειρές.
• Απαιτείται αυξημένη διαφάνεια γιατί οι ψευδείς ειδήσεις αποτελούν κίνδυνο για τη δημοκρατία, το αγαθό της ενημέρωσης απειλείται και οι πολίτες επαναπαύονται.
• Απαιτείται υπεύθυνος διαμοιρασμός γιατί όταν κάτι αναρτηθεί , διαχέεται εύκολα και γρήγορα ενώ ελέγχεται πιο δύσκολα.
• Την πιο ουσιαστική βοήθεια στους κινδύνους που παραμονεύουν προσφέρει η μόρφωση, η ορθή επεξεργασία και το φιλτράρισμα των ειδήσεων, η αυστηροποίηση των ποινών αλλά και η καταγγελία των άρθρων. Οι καμπάνιες ενημέρωσης και η επίβλεψη των παιδιών είναι σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται ιδιαίτερα σήμερα γιατί το ψηφιακό χάσμα γίνεται πλέον και κοινωνικό.
Πρέπει λοιπόν να φροντίσουμε να αξιοποιήσουμε τις προοπτικές οικονομικής προόδου που προσφέρει το διαδίκτυο, να το ενσωματώσουμε στη δημόσια διοίκηση, να περνάμε δημιουργικό χρόνο σε αυτό, να καλλιεργούμε την κρίση μας, να πολλαπλασιάζουμε τις γνώσεις μας, να κάνουμε ενδιαφέρουσα τη διδασκαλία μας και σαν νέοι να κάνουμε μέσα από αυτό τις προσωπικές μας εξεγέρσεις.
Ένας χείμαρρος είναι το διαδίκτυο που οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε και να αξιοποιήσουμε τη ροή και τη δύναμη του για να μεγιστοποιήσουμε τις θετικές τους επιδράσεις. Αν το αφήσουμε όμως ορμητικό κι ασυγκράτητο τότε θα έχουμε σίγουρα απώλειες και θύματα. Επίκεντρο οφείλει να παραμένει πάντα ο άνθρωπος και η ευτυχία του.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΣΑΛΙΚΗ ΜΑΡΙΑ
(ΜΟΥΣΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΙΛΙΟΥ) (1ο ΛΥΚΕΙΟ ΙΛΙΟΥ)