«Η κριτική είναι εύκολη αλλά η Τέχνη είναι δύσκολη», λέει το ρητό και το προϊόν της «τέχνης» της διακυβέρνησης μιας χώρας απευθύνεται πρώτα και κύρια στους πολίτες και ακολούθως στη διεθνή κοινότητα. Ειδικά την περίοδο που οι δομές του κράτους δοκιμάζονται σκληρά από την επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν υπάρχει από κανέναν διάθεση για αστοχίες. Όλοι οι πόροι πρέπει να διατίθενται συνετά, οι κινήσεις να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της στιγμής αλλά και να υπηρετούν μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς και στο επίκεντρο όλων των εμπλεκομένων φορέων πρέπει να βρίσκεται ο πολίτης.
Η Κυβέρνηση έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα, υπό αντίξοες συνθήκες, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του ΕΣΥ και να αναδείξει της δυνατότητές του.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι κάτι που δημιουργήθηκε χθες ούτε εξελίσσεται με γνώμονα το μικροκομματικό «τώρα». Είναι ένας σημαντικότατος θεσμός, που έχει ιστορία και πολύ μέλλον μπροστά του.
Ως Κυβέρνηση παραλάβαμε το ΕΣΥ με πολλά προβλήματα και εν μέσω πανδημίας, αλλά αντί να κάνουμε βήματα πίσω ενισχύσαμε αποφασιστικά τις δομές και τις υπηρεσίες του με 7.000 ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό και υποστηρικτικό προσωπικό. Δηλαδή αυξήσαμε το προσωπικό που υπηρετεί στο ΕΣΥ μέσα με μερικούς μήνες, από 88.690 σε 100.984.
Μάλιστα, πρόκειται να μονιμοποιηθούν περισσότεροι από 4000 γιατροί και νοσηλευτές. Επίσης, αυξήθηκαν οι ΜΕΘ (από 557 σε 1242), ενώ το ιατρικό προσωπικό το οποίο υπηρετεί σήμερα στις ΜΕΘ του Εθνικού Συστήματος Υγείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα καταστεί, μετά από την υγειονομική κρίση, αορίστου χρόνου.
Εξάλλου, έχουν διενεργηθεί πάνω από 2.000.000 τεστ (PCR και Rapid) στους πολίτες. Όλα τα τεστ είναι δωρεάν σε δημόσιες δομές υγείας, έχουν δε αποσταλεί δωρεάν τεστ τόσο σε γηροκομεία όσο και σε δομές ψυχικής υγείας της χώρας καθώς και στα κέντρα κράτησης. Τέλος, αυξήθηκε ο προϋπολογισμός για το Εθνικό Σύστημα Υγείας κατά 25% (από τα 3,8 δις πριν την πανδημία στα 4,8 δις σήμερα), ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο χαρτοφυλάκιο της ψυχικής υγείας και των εξαρτήσεων, όπου ο προϋπολογισμός για το 2021, αυξάνεται κατά 62%. Μια πρωτοβουλία που σηματοδοτεί την αναγνώριση και τη σημασία ενίσχυσης της ψυχικής υγείας, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συνολικής μας υγείας.
Η αξιωματική αντιπολίτευση ασκώντας, όπως συνήθως, με στρεβλό και αντιπαραγωγικό τρόπο την κριτική της στην Κυβέρνηση δεν κάνει την παραμικρή αναφορά σε αριθμούς, στατιστικά και δεδομένα. Γενικολογεί καταστροφολογώντας και ταυτόχρονα ελπίζει ότι οι πολίτες δεν θα ενημερωθούν για το τι πραγματικά έχει γίνει στο ΕΣΥ με πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Για μια ακόμη φορά θα διαψευστεί – και από την δύναμη των στοιχείων αλλά, πάνω απ’ όλα, από την ακατάβλητη ισχύ της ίδιας της πραγματικότητας.
Το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο ισχυροποιείται καθημερινά με τις άοκνες προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, θα είναι ο πυλώνας της καθολικής, δημόσιας πρόσβασης όλων των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως εισοδήματος, σε ποιοτική Υγεία.
*Η Ζωή Ράπτη είναι Υφυπουργός Υγείας, Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών