Τι θα κληθούμε να πληρώσουμε στην εφορία το 2013
Μετά από μια περίοδο φημών, διαρροών και πολιτικών αντιπαραθέσεων κατατέθηκε από την κυβέρνηση στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο φένρνει αρκετές αλλαγές στην φορολόγηση των εισοδημάτων φυσικών και νομικών προσώπων.
Η κλίμακα για μισθωτούς- συνταξιούχους
Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και καθιερώνεται έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ, την οποία κερδίζουν στο σύνολό της όσοι έχουν εισοδήματα έως 21.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα η έκπτωση μειώνεται κατά 100 ευρώ ανά 1000ο ευρώ σταδιακά μέχρι και τα 42.000 οπότε και μηδενίζεται.
Η νέα κλίμακα καθιερώνει συντελεστές:
– 22% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ
– 32% για εισοδήματα από 25.001 έως 42.000 ευρώ
– 42% για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 21.000 ευρώ θα έχουν λιγότερο φόρο, ενώ τα υψηλότερα εισόδηματα θα έχουν επιβαρύνσεις.
Ψαλίδισμα στις φοροπαλλαγές
Για πολλούς όμως φορολογούμενους η μείωση του φόρου ουσιαστικά θα είναι άνευ ουσιαστικού αντικρίσματος από την κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών όπως ενοίκια, στεγαστικά δάνεια κλπ.
Συγκεκριμένα βάσει του νομοσχεδίου, προβλέπεται μείωση του ποσού του φόρου που προκύπτει κατά ποσοστό 10% στις δαπάνες:
α) των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή/και ασφαλιστικές εταιρείες,
β) του ποσού της διατροφής που καταβάλλεται από τον ένα σύζυγο στον άλλο,
γ) των ποσών που καταβάλλονται λόγω δωρεάς στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, τους ιερούς ναούς, τις ιερές μονές του Αγίου Όρους, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, την Ιερά Μονή Σινά, την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, τα δημοτικά νοσοκομεία, τα νοσοκομεία ν.π.ι.ι. που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα κοινωφελή ιδρύματα, τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και χορηγούν υποτροφίες καθώς και των ποσών που καταβάλλονται λόγω χορηγίας προς τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ν.π.ι.δ., εφόσον επιδιώκουν πολιτιστικούς σκοπούς .
δ) των δωριζόμενων ιατρικών μηχανημάτων και ασθενοφόρων.
Επίσης, υπάρχουν φοροπαλλαγές για όσους ζουν μαζί με Άτομα με Ειδικές Ανάγκες
Κατάργηση αφορολόγητου τέκνων
Το αφορολόγητο που ισχύει σήμερα για τα παιδιά καταργείται, κάτι που θα επιβαρύνει τις οικογένειες. Αυτή η επιβάρυνση αναμένεται να αντισταθμιστεί τουλάχιστον για τα χαμηλά εισοδήματα από την εφαρμογή του επιδόματος τέκνων από το πρώτο παιδί αλλά και του πολυτεκνικου επιδόματος (από τρία παιδικά και πάνω) βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Το μηνιαίο επίδομα τέκνων θα ανέρχεται σε 40 ευρώ για κάθε παιδί και το ετήσιο πολυτεκνικό επίδομα διαμορφώνεται σε 500 ευρώ (για οικογένειες με εισόδημα έως 45.000 ευρώ)
Ελεύθεροι Επαγγελματίες-ιδιοκτήτες ακινήτων
Βαρύς πέφτει ο πέλεκυς της εφορίας στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι χάνουν το αφορολόγητο και θα φορολογούνται ξεχωριστά με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ, χωρίς να έχουν αφορολόγητο, έως και τα 50.000 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 50.000 ο συντελεστής θα διαμορφώνεται στο 33%.
Επίσης το τέλος επιτηδεύματος αυξάνεται από 500 σε 1.000 ευρώ για εμπορικές επιχειρήσεις με έδρα σε πόλεις με περισσότερους από 20.000 κατοίκους και σε 800 ευρώ για περιοχές με λιγότερο πληθυσμό. Το τέλος αυξάνεται σε 650 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και παραμένει στα 500 ευρώ για όσους αμείβονται με μπλοκ παροχής υπηρεσιών αλλά είναι στην ουσία μισθωτοί.
Αυτοτελής φορολόγηση θα υπάρχει και για τα εισοδήματα που προέρχονται από ενοίκια ακινήτων. Για ποσά μέχρι 12.000 ο συντελεστής θα είναι 10% και από κεί και πάνω 33%.