Δημοτική Κίνηση ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ – ΠΕΥΚΗ 2020
Είναι αλήθεια πως κάθε χρόνο τέτοια μέρα γράφονται και διαβάζονται πολλά για αυτή την επέτειο που έχει καθιερωθεί ως ετήσια γιορτή με παγκόσμιο χαρακτήρα των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας. Έχει βάθος χρόνου η ιστορικότητά της και ιδιαίτερο νόημα η μνήμη της. Αξίζει όμως να επαναλαμβάνουμε τα βασικά για τις νεότερες γενιές που σήμερα βιώνουν στην πατρίδα μας ειδικά, τις ίδιες ακριβώς συνθήκες επιβίωσης ή και επαγγελματικής ανέλιξης.
Με συγκεντρώσεις και πορείες η εργατική τάξη βρίσκει την ευκαιρία να προβάλει τα κοινωνικά και οικονομικά της επιτεύγματα και να καθορίσει το διεκδικητικό της πλαίσιο για το μέλλον σε μια τόσο επίκαιρη εποχή που δυστυχώς μοιάζει με τις τότε μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας που ήταν η αφορμή για τον εργατικό της ξεσηκωμό.
Η Πρωτομαγιά,ως εργατική γιορτή, καθιερώθηκκε στις 20 Ιουλίου 1889, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της δεύτερης Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατικών συνδικάτων του Σικάγο τα οποία διεκδικούσαν το 8ωρο εργασίας και καλύτερες συνθήκες στη δουλειά τους.Οι διαδηλώσεις βάφτηκαν τότε με αίμα από τις δυνάμεις καταστολής της τότε εποχής.
Στην Ελλάδα η πρώτη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς έγινε το 1892 και το 1893 περίπου 2000 εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Παράλληλα, τον Μάιο του 1936 οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης, μετά την απόρριψη τω αιτημάτων τους, κατέλαβαν ένα εργοστάσιο και η διαμαρτυρία συνεχίστηκε με την συμπαράσταση κκαπνεργατών από άλλα εργοστάσια. Εναντίον τους κινήθηκε η αστυνομία και ο στρατός, ενώ κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων υπήρξαν θύματα από την πλευρά των εργατών.
Αυτό το μικρό ιστορικό αφήγημα δίνει σήμερα ένα ξεχωριστό νόημα στην γιορτή της Πρωτομαγιάς γιατί ό,τι διεκδικούσαν τότε οι εργαζόμενοι επαναλαμβάνονται και σήμερα απαράλλακτα! Εργατικός μεσαίωνας τότε εργατικός μεσαίωνας και σήμερα.
Πόσο απαραίτητη είναι η ιστορική μνήμη σήμερα που η εργατική οπισθοδρόμιση είναι μια αδιάσειστη πραγματικότητα μέσα στη λαιλαπα της μνημονιακής Ελλάδας. Πόσο είναι ανάγκη να σκύβουν οι νέες γενιές στα γεγονότα της τότε εποχής και να παίρνουν δύναμη από τους αγώνες της. Αυτό είναι και το ουσιαστικό νόημα της ημέρας της Πρωτομαγιάς.
Η Δημοτική Κίνηση ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ-ΠΕΥΚΗ 2020 πάντα με συνέπεια και σεβασμό στην ιστορία υπενθυμίζει το πραγματικό νόημα της εργατικής Πρωτομαγιάς ευχόμενη σε όλους οι αγώνες των εργατών της τότε εποχής να βρουν την ουσιαστική τους δικαίωση στις σημερινές νέες γενιές που είναι ανάγκη να αφυπνιστούν και να διεκδικήσουν τα αυτονόητα που ήδη λόγω οικονομικής κρίσης έχουν χάσει.
Το ευχόμαστε ολόψυχα! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!