Το «τροπάριο της ακρίβειας» ψέλνουν οι καταναλωτές – Μείωση στο λιανεμπόριο και φόβοι στην αγορά
Μουδιασμένα κινήθηκε ο τζίρος στο λιανεμπόριο τον Φεβρουάριο απόρροια της πίεσης που υφίστανται τα νοικοκυριά, εξαιτίας της μεγάλης ακρίβειας. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μαρτυρούν την αδυναμία να σηκώσει κεφάλι ο καταναλωτής και αυτό έχει αντίκτυπο στη βιωσιμότητα της μικρής εμπορικής επιχείρησης.
Όπως προκύπτει, τον Φεβρουάριο σημειώθηκε πτώση τόσο στον τζίρο όσο και στον όγκο πωλήσεων. Ειδικότερα, μείωση της τάξεως του 3,8% παρατηρήθηκε στον Γενικό Δείκτη Κύκλου Εργασιών του λιανεμπορίου σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του ίδιου μήνα ένα χρόνο νωρίτερα ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2024 υπήρξε αύξηση 3,7%.
Η μεγαλύτερη πτώση (ετήσιες μεταβολές) παρατηρείται στα καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (-11%) και ακολουθεί ο κλάδος των βιβλίων-χαρτικών (-9,8%).
Παράλληλα, ο Γενικός Δείκτης Όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές), κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2023, παρουσίασε μείωση 9,8% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2024 αύξηση 3,9%.
Οι ετήσιες μεταβολές στα πολυκαταστήματα είναι με αρνητικό πρόσημο στο -20,3% ενώ μεγάλη πτώση παρατηρείται και στα βιβλία – χαρτικά (-15,3).
Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών, κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2024 παρουσίασε αύξηση 0,7% και ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Όγκου, κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2024, παρουσίασε μείωση 3,8%.
Στο 3,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έρχονται την ίδια ημέρα με τις ανακοινώσεις της Eurostat για τον πληθωρισμό. Τον Απρίλιο, στην Ελλάδα, κινήθηκε στο 3,2% ελαφρώς χαμηλότερα από τον Μάρτιο αλλά σταθερά υψηλότερα από το μέσο της ευρωζώνης που έτρεξε με 2,4%.
Υπενθυμίζεται ότι ο εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 3,4% ετησίως τον Μάρτιο, αυξημένος από το 3,1% του Φεβρουαρίου. Στην ευρωζώνη, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή υποχώρησε στο 2,4% ετησίως τον Μάρτιο, σε σύγκριση με το 2,6% τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας τα τρόφιμα παραμένουν στην Ελλάδα το μεγάλο αγκάθι, καθώς ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 4,9% από 4,8% τον Μάρτιο. Έτσι, η χώρα μας κερδίζει το αργυρό μετάλλιο ακρίβειας καθώς τερματίζει για τον Απρίλιο δεύτερη μαζί με την Κροατία.
Αναθεώρηση προς το κάτω για το ΑΕΠ
Σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον καθοδικά κινείται και ο πήχης για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με το υπουργείο Οικονομικών «ψαλιδίζει« την πρόβλεψη από το 2,9% στο 2,5%.
Στα υπόλοιπα βασικά μεγέθη, το υπουργείο εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 2,1% του ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος θα αποκλιμακωθεί στο 152,7% του ΑΕΠ (από 161,9% πέρυσι), ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα εναρμονισμένου δείκτη θα κλείσει στο 2,6% φέτος και η ανεργία αναμένεται να υποχωρήσει στο 9,9% από 10,6% φέτος.