18 βραβευμένες ταινίες θα προβληθούν με ελεύθερη είσοδο στις 13 και 14 Δεκεμβρίου
Στο Χαλάνδρι και στον κινηματογράφο Αθηνά Piscines Ideales (Σολωμού 18, Πλατεία Χαλανδρίου) έρχεται φέτος το Φεστιβάλ Δράμας ύστερα από συνεργασία του με τον Δήμο Χαλανδρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει». 18 βραβευμένες ταινίες από το ελληνικό πρόγραμμα του φετινού 41ου Φεστιβάλ – 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (https://dramafilmfestival.gr/) θα προβληθούν με ελεύθερη είσοδο στην αίθουσα του κινηματογράφου την Πέμπτη 13 και την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου από τις 8 έως τις 11 το βράδυ.
Οι φίλοι και οι φίλες της ταινίας μικρού μήκους θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν στο σινεμά Αθηνά Piscines Ideales εννιά ταινίες την Πέμπτη και εννιά την Παρασκευή ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος προβολών της δεύτερης μέρας θα γίνει ανοιχτή συζήτηση με τον καλλιτεχνικό διευθυντή τού Φεστιβάλ Δράμας, Αντώνη Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών, ιστορικό και κριτικό κιν/φου, Δημήτρη Καλαντίδη και τους βραβευμένους για τις δημιουργίες τους στο φετινό φεστιβάλ σκηνοθέτες Βασίλη Κεκάτο και Νικολέττα Λεούση.
Λίγα λόγια για το ελληνικό πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Δράμας
και τις ταινίες που θα δούμε στο Χαλάνδρι
Μεγάλος νικητής της φετινής διοργάνωσης (Χρυσός Διόνυσος) ανακηρύχθηκε ο Παναγιώτης Χαραμής για την ταινία του «Άβανος», ένα road-γουέστερν στην ελληνική επαρχία, με ήρωα έναν πρώην κατάδικο που νοιώθει ενοχές για το εργατικό ατύχημα του φίλου του στα σφαγεία όπου εργάζεται, ενώ η σύντροφός του πέφτει για άλλη μια φορά θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στην ταβέρνα του χωριού όπου δουλεύει. Τον Αργυρό Διόνυσο απέσπασε η ταινία της Ζακλίν Λέντζου «Έκτορας Μαλό – η τελευταία μέρα της χρονιάς», με ηρωίδα μια μοναχική κοπέλα που τελικά συμφιλιώνεται με τη μοναξιά της. Από τις συνολικά 227 αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος, 66 ταινίες, στην πλειονότητά τους ανεξάρτητες παραγωγές, διεκδίκησαν τελικά τα βραβεία της 41ης διοργάνωσης. Από αυτές οι 4 είναι ντοκιμαντέρ και οι 2 animation. Περίπου το ένα τρίτο των σκηνοθετών είναι γένους θηλυκού.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στις φετινές ταινίες είχαν η σεξουαλική κακοποίηση γυναικών και οι εργασιακές σχέσεις: απλήρωτοι εργαζόμενοι που καταλήγουν στον δρόμο και το κρύβουν από το περιβάλλον τους, εργατικά ατυχήματα, ταξικές ανισότητες. Η σχέση πολίτη – αστυνομίας, πολιτικές αλληγορίες, υπαρξιακή αγωνία εξαιτίας της μοναξιάς περιλαμβάνονται επίσης στις θεματικές των ταινιών. Ταυτόχρονα, νέες θεματικές ενότητες έχουν έρθει στο προσκήνιο: η γενιά των social media, η νέα γλώσσα των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, ο εθισμός στο διαδίκτυο, η «σελφίτιδα» και η φρενίτιδα των live, οι ερωτικές γνωριμίες μέσω F/B, αλλά και τα fake news στα Μ.Μ.Ε. που αναπαράγουν στερεότυπα για τη διαφορετικότητα. Η σχέση εγγονών και παππούδων φαίνεται επίσης να απασχολεί όλο και περισσότερους νέους δημιουργούς ενώ έντονο ήταν στις φετινές ταινίες το στοιχείο της ανάμειξης τραγικού με κωμικό.
Περισσότεροι/ες από κάθε άλλη χρονιά, είναι οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του διαγωνιστικού. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένους/ες που εμφανίζονται στις ταινίες που θα προβληθούν στο Χαλάνδρι: Χάρης Φραγκούλης, Έλλη Τρίγγου, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Ηρώ Μπέζου, Γιάννης Στάνκογλου, Στάθης Σταμουλακάτος, Νίκος Γεωργάκης, Σοφία Κόκκαλη και ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης.