Η πρόταση της ΛΑΣ που καταψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο Νέας Ιωνίας
Η Λαϊκή Συσπείρωση Νέας Ιωνίας κατέθεσε την παρακάτω πρόταση σχετικά με την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, για να αποτελέσει θέση και πρόταση του δημοτικού συμβουλίου προς την κεντρική εξουσία αλλά και δέσμευση της δημοτικής αρχής για την άμεση εφαρμογή της: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με το άρθρο 33 του νόμου 4521/26-2-2018, που ψήφισε στην Βουλή για τη «θεσμοθέτηση» της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, δεν προχώρησε στην ικανοποίηση του παραπάνω παλλαϊκού αιτήματος.
Επειδή:
Στον νόμο που ψηφίστηκε δεν προβλέπεται καμία δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υλοποίησή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, ούτε για νέες αίθουσες και Νηπιαγωγεία, ούτε και κανένας μόνιμος διορισμός Νηπιαγωγών για το επόμενο σχολικό έτος.
Με τη δημοσίευση πάλι της κοινής υπουργικής απόφασης όπου ορίζονται 184 δήμοι από τους 325 της χώρας όπου θα υλοποιηθεί η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή, η κυβέρνηση αφήνει έξω από το δημόσιο νηπιαγωγείο τα προνήπια στην πλειοψηφία των μεγάλων αστικών κέντρων.
Γι΄αυτό απαιτούμε:
Να παρθούν όλα τα μέτρα και να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις για την άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής πανελλαδικά, ώστε τώρα όλα τα νήπια και τα προνήπια να εγγραφούν και να φοιτήσουν στο Νηπιαγωγείο.
Να δημιουργηθούν τμήματα με 15 παιδιά ώστε να μπορεί να επιτελείται η παιδαγωγική πράξη με τους απαραίτητους όρους και όχι με στοιβαγμένα παιδιά.
Να λειτουργήσει παντού το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά με παιδαγωγικούς όρους, με σίτιση και υποδομές χαλάρωσης.
Να διοριστούν εκπαιδευτικοί και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι. Να στελεχωθούν τα νηπιαγωγεία με τμήματα ένταξης, με προσωπικό ειδικής αγωγής για να καλύπτεται η παράλληλη στήριξη. Να γίνεται η πρώιμη διάγνωση και παρέμβαση, που θα στηρίζει όλα τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες.
Να δημιουργηθούν ασφαλείς αίθουσες σε σύγχρονα κτίρια, όπου θα εξασφαλίζονται οι συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και διατροφής των παιδιών με ευθύνη του κράτους και με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.
Να υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες λειτουργίας των Νηπιαγωγείων χωρίς να επιβαρύνονται οι οικογένειες.
Ενιαίο, παιδαγωγικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα αγωγής κι εκπαίδευσης, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αναπτυξιακές ανάγκες της κάθε ηλικίας, με ευθύνη του κράτους και χωρίς καμία εμπλοκή Δήμων, ΜΚΟ και επιχειρήσεων.
Η δημοτική αρχή, να πάρει με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τα μέτρα εκείνα για την εύρεση οικοπέδων, με σκοπό τη δέσμευση για την ανέγερση σχολικών κτηρίων ή άλλων κατάλληλων κτηρίων και αιθουσών, (π.χ ο 1ος δημοτικός παιδικός σταθμός τη χρήση του οποίου κάνουν ομάδες και σύλλογοι χωρίς συγκεκριμένη άδεια….). για την εξασφάλιση της εγγραφής όλων των προνηπίων και νηπίων στο δημόσιο νηπιαγωγείο, χωρίς να περιμένει την εξάντληση της τριετίας.
Η πρότασή μας έλαβε 5 θετικές ψήφους. Οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι προτίμησαν να ψηφίσουν λευκό με τη δικαιολογία ότι η πρόταση δεν κατατέθηκε εξαρχής ολοκληρωμένα στο κείμενο του αιτήματός μας προς το δημοτικό συμβούλιο (;;;;). Αντίθετα ψήφισαν τις προτάσεις που αναγράφονταν στο κείμενο του αιτήματός μας και οι οποίες βέβαια περιλαμβάνονται στην ολοκληρωμένη μας πρόταση. Μάλιστα ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου προσπάθησε να τις φέρει ακόμα και σε αντιπαράθεση(!) ως δύο διαφορετικές προτάσεις…
Τα συμπεράσματα δικά σας….»