Τι ειπώθηκε – αποφασίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο Νέας Ιωνίας
Η Δημοτική Αρχή Νέας Ιωνίας έκανε παρεμβάσεις προς την πλευρά τόσο του Υπουργείου Οικονομικών όσο και του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την επίλυση του προβλήματος με τις ενστάσεις που έχει καταθέσει το ελληνικό δημόσιο σε ιδιωτικά αλλά και δημοτικά ακίνητα και πήρε υποσχέσεις για κατ΄αρχήν αναβολή της διαδικασίας και έπειτα νομοθετικής ρύθμισης.
Όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενα ρεπορτάζ, μετά το γειτονικό Ηράκλειο, από τα μέσα Φεβρουαρίου έχουν αρχίσει να καταφτάνουν ειδοποιητήρια για τις ενστάσεις του δημοσίου σε εκατοντάδες κατοίκους-ιδιοκτήτες της Νέας Ιωνίας και από τις αρχές Μαρτίου ξεκίνησε η εκδίκαση των ενστάσεων από ειδικές επιτροπές του κτηματολογίου. Και υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες ακινήτων για τα οποία έχουν κατατεθεί ενστάσεις: εκείνα που κάποτε άνηκαν στον Πανάγιο Τάφο και άλλα που βρίσκονται σε πρώην δασικές και νυν χορτολιβαδικές εκτάσεις όπως στην περιοχή της Αλσούπολης.
Συμφώνησαν στην πρόταση Μανούρη
Το θέμα έφερε εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο η δημοτική παράταξη Δημιουργία Αλληλεγγύη ο επικεφαλής της οποίας κ. Παναγιώτης Μανούρης ζήτησε να συσταθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή που θα διεκδικήσει τη λύση του θέματος με αναβολή και νομοθετική ρύθμιση από τα αρμόδια Υπουργεία και να κατατεθεί διαμαρτυρία του Δήμου για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες.
Με την πρόταση αυτή συμφώνησαν ο Δήμαρχος κ. Ηρακλής Γκότσης και οι υπόλοιπες παρατάξεις και ακολούθησε μια εκτεταμένη συζήτηση με κατάθεση προτάσεων κάποιες εκ των οποίων προστέθηκαν στο τελικό ψήφισμα (είχε καταθέσει ένα κείμενο ο κ. Μανούρης και ένα η διοίκηση που δεν απείχαν πολύ) που υιοθέτησε ομόφωνα το Σώμα. Το κλίμα συναίνεσης που υπήρξε δεν διατάραξε ούτε η ήπια κριτική του κ. Μανούρη πως ο Δήμος δεν έκανε αρκετά για να ενημερώσει τους κατοίκους για το θέμα με τον Δήμαρχο να απαντάει πως υπήρξαν ανακοινώσεις και νομικές συμβουλές ενώ η Τεχνική Υπηρεσία βοηθάει τους ενδιαφερόμενους πολίτες που έρχονται στο δημαρχείο.
Έχουν σταλεί 2.500 ειδοποιητήρια που αφορούν πάνω από 20.000 δημότες
Φως στο ζήτημα έριξε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Κυριάκος Χαμαλίδης ο οποίος ενημέρωσε αρχικά πως έχουν σταλεί 2500 ειδοποιητήρια που αφορούν πάνω από 20.000 δημότες. Ο κ. Χαμαλίδης υπογράμμισε το ασαφές πλαίσιο πάνω στο οποίο λειτουργεί το Κτηματολόγιο και ενημέρωσε πως στο 95% των περιπτώσεων οι ιδιώτες καλύπτονται από το νόμο του 2013 εφόσον βέβαια προσκομίζουν και τα ανάλογα δικαιολογητικά (τίτλους). Επίσης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σχετικά με την εφαρμογή φωτογραφικής νομοθετικής διάταξης σε αυτό το στάδιο καθώς πάνω σε αυτήν θα πάταγαν και καταπατητές δημοσίων εκτάσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο μια αναβολή της διαδικασίας θα ήταν προτιμότερη προκειμένου να καταθέσουν οι ιδιοκτήτες στο κτηματολόγιο συμπληρωματικά έγγραφα που να πιστοποιούν την κυριότητα των ακινήτων και έπειτα να ακολουθούσε μια νομοθετική ρύθμιση που δεν θα έθετε ζήτημα αμφισβήτησης των αποφάσεων των επιτροπών από το δημόσιο στα δικαστήρια. Μια σύντομη τοποθέτηση εκ μέρους των παριστάμενων ιδιοκτητών έκανε ο κ. Μάκης Λυκούδης ο οποίος είπε πως κατέχουν καλή τη πίστει τα ακίνητα τους ενώ σημείωσε πως ποτέ δεν παρουσιάστηκε πρόβλημα είτε στο υποθηκοφυλάκειο είτε στην πολεοδομία.