Οι λόγοι που θέτει ξανά υποψηφιότητα
Με το μήνυμα ότι επιστρέφει για να ξαναφέρει στην Περιφέρεια Αττικής την κανονικότητα που τόσο της έλειψε επιβεβαίωσε ο Γιάννης Σγουρός την πρόθεσή του να είναι εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής.
Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης του κ. Σγουρού:
Γιατί θέτει εκ νέου υποψηφιότητα: Από την Περιφέρεια Αττικής δεν έλειψα ποτέ. Μετά από μία διαδρομή 8 ετών ως νομάρχης Αθηνών και 3,5 ετών ως περιφερειάρχης Αττικής ίσως κάποιοι πίστεψαν ότι τα έδρανα της αντιπολίτευσης θα μου έπεφταν μικρά. Έκαναν λάθος. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι δεν είμαι περαστικός από την αυτοδιοίκηση, ούτε υποψήφιος μετεωρίτης. Διεκδικώ ξανά την Περιφέρεια, γιατί δεν αντέχω να βλέπω έναν οργανισμό που παραδώσαμε τον Σεπτέμβριο του 2014 σε υποδειγματική κατάσταση να παραπαίει, κινούμενος μεταξύ σφύρας και άκμονος. Αυτό που εξελίσσεται εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχει καμία σχέση με αυτό που χτίσαμε με κόπο, σύνεση και υπομονή.
Για τη θητεία της Ρ. Δούρου: Υπήρξε ασυνεπής, αναποτελεσματική, αποτυχημένη. Ασυνεπής ως προς αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά και δεν έκανε. Αναποτελεσματική διότι γυρίζοντας τον χρόνο πίσω είναι περισσότερα αυτά που βρήκε από αυτά που αφήνει. Αποτυχημένη διότι παντού, σε όλους τους τομείς παρουσιάζει υστέρηση και οπισθοδρόμηση.
Για την καταστροφή στο Μάτι: Οι αναλύσεις και οι συζητήσεις για το Μάτι περίσσεψαν. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να διασφαλίσουμε ότι ποτέ και πουθενά στην χώρα δεν πρέπει να ξανασυμβεί παρόμοια καταστροφή. Οι πολίτες δεν πρέπει να ξανανιώσουν απροστάτευτοι και εγκαταλελειμμένοι. Αυτό είναι το ιερό μας χρέος. Από κει και πέρα όπως είπα αμέσως μετά την τραγωδία, όσοι βλέπουν την αυτοδιοίκηση ως βάρδια δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζουν τη θητεία ως αγγαρεία. Η αυτοδιοίκηση είναι έργο, όχι πάρεργο.
Στο ερώτημα γιατί δεν προχωρά η αποκέντρωση: Ο κυριότερος λόγος που δεν προχωρά η κεντρική διοίκηση σε πραγματική αποκέντρωση είναι διότι ότι η συγκέντρωση των εξουσιών αποτελεί τη μήτρα του πελατειακού κράτους, που αποτελεί διαχρονικό παράσιτο του πολιτικού μας συστήματος. Στην Ευρώπη οι σημαντικές αποφάσεις για τις τοπικές κοινωνίες λαμβάνονται στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Ας παραδειγματιστούμε.
Αναφορικά με τον νόμο Σκουρλέτη: Ο νόμος Σκουρλέτη ούτε που ασχολήθηκε με τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης. Το μόνο που άλλαξε είναι το εκλογικό σύστημα ευελπιστώντας με την υβριδική αυτή μορφή της απλής αναλογικής να διασώσει τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις του Σύριζα ανά την επικράτεια. Θα θυμίσω πάντως στους εμπνευστές αυτού του σχεδίου ότι κι άλλοι επιχείρησαν να παίξουν παιχνίδια με τον τρόπο και τον χρόνο των εκλογών και ενώ πήγαιναν για μαλλί, βγήκαν κουρεμένοι.
Αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες: Στην πορεία μου στην αυτοδιοίκηση έχω αποδείξει ότι σέβομαι τη διαφορετική άποψη, ότι επιδιώκω τη συναίνεση και τη δημοκρατική σύνθεση. Η παράταξή μας διαχρονικά απευθύνεται σε όλους τους πολίτες. Όπως όμως έχω πει πολλές φορές οι συνεργασίες οικοδομούνται σε προγραμματικές συγκλίσεις. Δεν επιβάλλονται.
Αναφορικά με την κεντροαριστερά: Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, όχι μόνο η κεντροαριστέρα, αλλά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα είναι η αμφισβήτηση για την πολιτική, που εκφράστηκε με τα ιστορικά υψηλά ποσοστά αποχής. Το φαινόμενο της δημοκρατίας των μειοψηφιών, εάν δεν αντιστραφεί, θα πλήξει καίρια την κοινωνική συνοχή και θα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στις κοινωνίες.