Στο φεστιβάλ του Καρέα που ολοκληρώθηκε σίγουρα θα είδατε τις ξύλινες κατασκευές που βρίσκονταν στην αυλή του αστικού κέντρου. Κάποιοι θα παρατηρήσατε κάτι ταμπελάκια επάνω που έγραφαν “Με την εγγύηση των προσκόπων Καρέα”.
Προσκοπισμός… εγγύηση που κρατάει πάνω από έναν αιώνα παγκοσμίως και θα συνεχίσει να κρατάει, μία εθελοντική μη τυπική εκπαιδευτική ανεξάρτητη και θεσμικά οργανωμένη κίνηση για νέους ανθρώπους η οποία είναι ανοιχτή σε όλους, χωρίς διακρίσεις καταγωγής, φυλής ή πίστης.
Προσκοπισμός… ένας εναλλακτικός τρόπος να συμβάλλεις στην εκπαίδευση ενός παιδιού. Χωρίς να είναι κλεισμένο μέσα στο σπίτι με το tablet αγκαλιά, χωρίς να είναι καθισμένο σε ένα θρανίο για να ακούει τον δάσκαλο επί ώρες χωρίς να ακούει το “μην…”, “δεν…,”, “πρέπει να…” αλλά με το “ας το δοκιμάσουμε…”, “πάμε να το κάνουμε παρέα…”, “έλα να βρούμε μαζί τη λύση…”.
Προσκοπισμός… ένα παιχνίδι που παίζεται κατά κύριο λόγο στην φύση, που δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να λειτουργούν μέσα σε μία αυτόνομη ομάδα, που μαθαίνουν ο ένας από τον άλλον, λειτουργούν δημοκρατικά, σέβονται την διαφορετικότητα των άλλων, βοηθούν και συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον, ανακαλύπτουν και αναπτύσσουν δεξιότητες που χρησιμεύουν σε όλη τους την ζωή, γίνονται ενεργοί πολίτες στην κοινωνία που ζουν και οραματίζονται έναν καλύτερο κόσμο.
Προσκοπισμός… ένα σύνολο ενηλίκων εθελοντών που βρίσκονται εκεί κάθε σαββατοκύριακο, αξιοποιώντας τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο που διαθέτουν παίζοντας με τα παιδιά, παίζοντας σαν τα παιδιά, δεν φοβούνται να κυλιστούν στις λάσπες, να τσαλακώσουν την εικόνα τους μεταμφιεσμένοι για να παίξουν ένα παιχνίδι, να λερώσουν τα ρούχα τους, να δημιουργήσουν μαζί με τα παιδιά.
Προσκοπισμός… μια παρέα μικρών παιδιών που κάνουν πράγματα που στα μάτια των μεγάλων φαντάζουν αδύνατα. Μια παρέα που όλοι μεταξύ τους είναι ίσοι, αποφασίζουν μαζί, εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο, συνεργάζονται για να καταφέρουν το ακατόρθωτο, να ανέβουν ακόμα μία κορυφή, να πετύχουν άλλον ένα στόχο.
Φεστιβάλ Καρέα – Μια πολύχρωμη γειτονιά. Όλη την χρονιά τα παιδιά του 9ου δημοτικού σχολείου Καρέα μαζί με τον δάσκαλό τους και μια ομάδα αρχιτεκτόνων βγήκαν έξω από την τάξη και έμαθαν για τον τρόπο που λειτουργεί και δομεί μια κοινωνία, από το πιο μικρό ζώο μέχρι και τον άνθρωπο, τον χώρο κατοίκησής του. Εμείς τους βοηθήσαμε να υλοποιήσουν τις ιδέες τους. Συνδέοντας ξύλα και σχοινιά με την κλασική αγγλική σκαπανική τέχνη, οι μακέτες που τα ίδια είχαν σχεδιάσει ζωντανέψαν σε πραγματικό μέγεθος.
Κατασκευές που θα συναντήσετε στην κατασκήνωσή το καλοκαίρι, φωλιές όπως τις ονομάτισαν τα παιδιά, που θα φιλοξενήσουν για μια εβδομάδα. “Θα ζήσουμε στη φύση και θα παίξουμε το προσκοπικό παιχνίδι μαζί με τα παιδιά γυρνώντας πίσω με όμορφες αναμνήσεις και έχοντας προσπαθήσει να δημιουργήσουμε έναν πιο όμορφο κόσμο για τα παιδιά μας”, αναφέρουν οι διοργανωτές.